< Böngészés > Főoldal / Kultúra / Blog article: Eredeti dokumentumokat mutatnak be Móra Ferenc titkos szerelmi életéről

| Mobile | RSS

Eredeti dokumentumokat mutatnak be Móra Ferenc titkos szerelmi életéről

2014. április 16. | hozzászólás | Kultúra

Eredeti dokumentumokat mutatnak be Móra Ferenc titkos szerelmi életéről

Tisztelt Sajtópartnerünk!

Móra Ferenc életének titkos oldalába enged bepillantást a szegedi Móra-múzeum: a közgyűjteményben őrzik azokat a titkos szerelmes verseket és a szerelmi tízparancsolatot, melyeket Móra utolsó éveinek nagy szerelméhez, Kalmár Ilonához írt. Az ezidáig be nem mutatott kéziratokat egy kamarakiállításon ismerhetik meg az érdeklődők, a versekből pedig kötet készült „Címtelen könyv” címmel.

A kiadványt április 18-án, pénteken 17 órakor mutatják be a Móra-múzeumban az író dédunokája, Vészits Andrea részvételével.

 

„Maga lesz az oka, ha azt fogja írni rólam az irodalomtörténet valamely iparosa: pár hét híján betöltötte az író az ötvenhármat, amikor titokzatos változáson ment át és csoda történt vele.” – írta Móra Ferenc e sorokat annak a nála 23 évvel fiatalabb Kalmár Ilonának, akivel balatonföldvári nyaralása során ismerkedett meg. Az íróval valóban csoda történt: a találkozás váratlan szerelmet, titkos kapcsolatot hozott a betegeskedő, ám pályája csúcsán lévő Móra életébe. A legendás író Az aranykoporsó című regényét akarta papírra vetni Földváron, a nem várt érzelmek hatására azonban szerelmes versek írásába fogott – összesen 36 vers született, melyek évtizedeken keresztül ismeretlenek voltak a nagyközönség számára.

 

A heves érzelmek ellenére a balatonföldvári közösen eltöltött napok után a párnak el kellett válnia: Kalmár Ilona ekkor már menyasszony volt, és pár héttel később férjhez ment. A kapcsolat azonban ekkor sem szakadt meg közöttük, kettős levelezést folytattak: a hivatalos, családi levelezés Horváth Istvánné őnagyságával folyt, az igazi szerelmes leveleket Móra azonban Földváry Kica kisasszonyhoz írta. A hivatalos levelezést Kalmár Ilona még életében a Móra Ferenc Múzeumnak adományozta, a titkos szerelmes írások és a címtelen versek azonban csak halála után kerültek a közgyűjteménybe.

 

A szerelmes versek segítségével most feltárul Móra Ferenc kevésbé ismert oldala a szegedi múzeumban: a nagyszerű költőé, a titkos szerelmesé, a pikáns, szókimondó íróé. Móra születésének 135., halálának 80. évfordulója apropóján egy kamarakiállítással ünnepel a múzeum: a titkos szerelmes dokumentumokat április 18-tól láthatja a nagyközönség a Kultúrpalotában.

 

Az évforduló apropóján egy különleges kötetben jelentetik meg a szerelmes alkotásokat, melyben Vészits Andrea, Móra dédunokája és Lengyel András irodalomtörténész is ír a titkos szerelemről. A „Címtelen könyvet” április 18-án, pénteken 17 órakor mutatják be a Móra Ferenc Múzeumban.

 

Tisztelettel várjuk a sajtó képviselőit a „Címtelen könyv” bemutatójára április 18-án, pénteken 17 órára a Móra Ferenc Múzeum dísztermébe!

Medgyesi Konstantin

Leave a Reply 170 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: