< Böngészés > Főoldal / Nincs kategorizálva / Blog article: Matolcsyt ekézi a The New York Times

| Mobile | RSS

Matolcsyt ekézi a The New York Times

2014. április 18. | hozzászólás | Nincs kategorizálva

Matolcsyt ekézi a The New York Times

Matolcsy György jegybankelnök, volt nemzetgazdasági minisztertől vett idézetekkel jelentetett meg cikket az amerikai The New York Times. A lap Matolcsy unortodox kiszólásaiból idézett – piros pöttyök a japán és magyar gyerekek fenekén, agysebész magyar törzsek, az internetes hasonlat – hogy aztán egy gyors fordulattal megfogalmazhassa véleményét: „politikája ezekkel arányosan unortodox”.

A cikk szerint Matolcsy a pénzügyi építésze a „populista és autokratikus” Fidesznek, amely most vasárnap megszilárdította a hatalmát. Hozzáteszi, hogy a jegybankelnök kritikusai szerint Matolcsy intézkedései hosszú távon aláaknázzák a demokratikus értékeket és a szabad piacokat, az Európai Unió alapjait.

A The New York Times szerint Matolcsynak már a kinevezése is vitatható volt, valamint kitér a közelmúltban napvilágot látott könyvre, mely szerint a jegybankelnök még nemzetgazdasági miniszterként a Goldman Sachs bankárainak szivárogtatott.

Jegybankelnökként Matolcsy leginkább arról ismeretes, hogy „agresszív módon vágja a kamatokat”, még azt követően is, hogy a forint kétéves mélypontra zuhant az euróval szemben – írja a cikk.

A lap aláhúzza: a nemzeti bank részéről senki nem nyilatkozott a The New York Times megkeresésére, de Kumin Ferenc, az Orbán-kormány szóvivője igen. „Növekedésnek indult a gazdaság minden szegmense Magyarországon” – idézi Kumint, aki a lap szerint arra is kitért, hogy a munkanélküliség továbbra is csökken.

A webkettőn is hódít a téma:

atv.hu / ml

forrás:atv.hu

Leave a Reply 259 megnézve, 1 alkalommal mai nap |