< Böngészés > Főoldal / Tudomány/gazdaság / Blog article: Tundratalajt fedeztek fel Grönland jégtakarója alatt

| Mobile | RSS

Tundratalajt fedeztek fel Grönland jégtakarója alatt

2014. április 19. | hozzászólás | Tudomány/gazdaság

Tundratalajt fedeztek fel Grönland jégtakarója alatt

Ősi, csaknem 3 millió éve megfagyott tundratalajt fedeztek fel Grönland jégtakarója alatt – derült ki egy nemzetközi kutatócsoport új tanulmányából.

A felfedezés arra utal, hogy grönlandi jég sokkal tovább fennmaradhat, mint korábban vélték. A Glasgow-i Egyetem és számos amerikai egyetem tudósainak a Science tudományos folyóirat friss számában megjelent munkája kulcsfontosságú információkkal szolgálhat a klímaváltozásról. A jégpáncél alatti, 2,7 millió éve fagyott szerves talaj léte azt bizonyítja, hogy sok múltbéli felmelegedést túlélt már.
A gleccserekről úgy vélték, olyanok, mint a csiszológép: amint végigcsúsznak a tájon, legyalulnak minden növényt, talajt, sőt a talaj alatti kőzet felső rétegét is. A tudósokat ezért meglepte, hogy három kilométer jég alatt ősi tundravidéket fedeztek fel.

Dylan Rood, a tanulmány társszerzője, a Glasgow-i Egyetem kutatója elmondta: a Grönland jégtakarója alatt rejtőző ősi talaj a klímaváltozás egyik fontos rejtélyét oldja meg: hogyan olvadtak és fagytak újra a nagy jégtakarók a hőmérséklet változásaira reagálva?

A kutatók szerint a felfedezés azt jelzi, hogy a jégtakaró kialakulása óta bekövetkezett legmelegebb időszakok alatt is volt Grönlandnak egy központi része, amely stabil maradt. Ez tette lehetővé, hogy a tundravidék a jégpáncél alatt változatlanul élhetett tovább évmilliók globális melegedései és lehűlései közepette.

forrás:stop.hu

Leave a Reply 363 megnézve, 1 alkalommal mai nap |