< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Mozgalmat indíthatnak a Szabadság tériek

| Mobile | RSS

Mozgalmat indíthatnak a Szabadság tériek

Mozgalmat indíthatnak a Szabadság tériek


Péntek délután a Szabadság téren négy ellenzéki politikus is beszédet tartott, az épülő emlékmű ellen emeltek szót. Elképzelhető, hogy a civilek a későbbiekben polgári engedetlenségi mozgalmat indítanak. Interjúnk ennek apropóján készült Zoltai Andreával, a Toleráns Holnapért Egyesület elnökével, a tiltakozás egyik szervezőjével.
Lejátszás

atv.hu: A Szabadság térről származó információink szerint polgári engedetlenségi mozgalmat hirdetnek meg. Ez igaz?

Zoltai Andrea: Megerősíteni még egyelőre teljesen nem tudom, de nyilvánvaló, hogy – tekintettel arra, miszerint megtörtént a betonozás – más lehetőségünk nem marad. Az az európai mód, ahogy eddig tiltakoztunk, nem tűnik hatásosnak. Azt is vártuk, hogy a kormány tárgyalópartnernek tekintsen minket, de semmilyen felkérés a kormány részéről nem érkezett.

A hozzánk csatlakozott szervezetekkel még zajlik az egyeztetés, annak értelmében fogunk tudni bejelentést tenni a folytatásról.

atv.hu: Péntek délután kik lesznek a szónokok?

Z. A.: Az MSZP-t Lendvai Ildikó országgyűlési képviselő, volt pártelnök, az Együtt-PM-et Szigetvári Viktor, az Együtt társelnöke, a DK-t Bauer Tamás alelnök, az MLP-t Popper Gábor ügyvivő fogja képviselni. A Momával még folynak az egyeztetések.

atv.hu: Lát arra bármilyen reális esélyt, hogy az emlékmű ne épüljön meg?

Z. A.: Nem, de normálisan gondolkodó demokrataként tiltakozni kell, ahogy csak tudunk. Gyalázat, ha az emlékmű felépül. Muszáj megtennünk mindent, még akkor is, ha minimális az esély arra, hogy ne épüljön fel.

atv.hu: Úgy tudom, hogy a kormányhivatalban jártak pénteken azzal a céllal, hogy az építkezéssel kapcsolatos iratokba betekinthessenek. Milyen eredménnyel jártak?

Z. A.: Semmilyennel. A Szabadság téren az építésvezető nem hajlandó szóba állni velünk, mi viszont kíváncsiak vagyunk arra, hogy pontosan mi van az építési engedélyben, bementünk a kormányhivatalba. Be kellett jelentkeznünk, mint ügyfél, és majd valamikor sorra kerülünk. Azt hittük, hogy – közterületen, közpénzen épülő szoborról lévén szó – mindezt állampolgári jogon megkapjuk, de nem: most semmilyen papírt nem láthattunk. Ezt borzasztóan felháborítónak tartom.

Frissítés: Immár tizedik napja tart a tiltakozás a Szabadság téren. Az épülő náci megszállási emlékmű kordonját péntek délután ismét elbontották a tüntetők.

Tudósítónk szerint körülbelül 200-300 ember gyűlt össze a téren. A rendőrök ezúttal sem avatkoztak közbe.

Mécs: Nagy baj lesz!

Múlt hét kedden kezdték a gábrieles-sasos emlékmű építésének előkészítését. Akkor több száz tüntető jelent meg a téren, akik elbontották az építési terület kordonjait, azóta többször bontották el a kerítést, de mindig újrahúzták azt.

atv.hu, Szegő Péter, K.Sz.

forrás:atv.hu

Leave a Reply 947 megnézve, 1 alkalommal mai nap |