< Böngészés > Főoldal / Fogyasztóvédelem, Közélet / Blog article: …egy vásárlás margójára

| Mobile | RSS

…egy vásárlás margójára

…egy vásárlás margójára


Vásároltam április 18-án Kisteleken egy -két műszaki terméket. Mikor beléptem az üzletben nem láttam a falon a vásárlók könyvét, sem pénztárgépet… meglepődtem. Segítőszándékkal megemlítettem az üzletvezetőjének, aki rögvest korrigálta a hibát…

A termékek megvételekor érkezett a második meglepetés!
A garancialevél, a magyar műszaki leírás hiánya! A vezető – férfi- közölte; – ezek a termékek esztétikai hibásak!A garancia 6 hónap az egy év helyet! Ez rendben is van. Ám a garancialevél igazolja a termék műszaki, javítási jótállását s a vásárlás idejét…stb! Én nem akartam vitatkozni…fogyasztóvédelmi újságíróként!

Felhívta a “szervizet” majd átadta a telefont. Meglepődtem, Az ottani vezető sem volt benne biztos a garancia jegy felhasználási lehetőségével, sem az idejével(?)

Nem akartam vele dialektikát folytatni, hisz nem nekem kell meggyőzni a termékekhez tartozó bizonylatok átadásáról. Csak szerettem volna a tudatos fogyasztói jogaimat érvényesíteni!

Javasoltam, menjen be Szegedre a Fogaszóvédelmi Igazgatóságra és tájékozódjon az üzletnyitás, az áfás számlák, a nyugtatömbök, valamint a garancialevelek használatáról, illetve a pénztárgép államilag előírt szabályok betartásáról.

A gáztűzhely felújításáról kértem egy számlát s a szerelő nevét! A szerelőt személyesen a kocsimmal vittem-hoztam az 5 perces bekötéshez.

A garanciális fogyasztóvédelmi jogaimat csak 3 napig tudom érvényesíteni! – közölte az üzletvezetője.

A számlán szereplő műszaki termék “garancia” levele egy másolt A/4 lapon bejegyzett valami volt… Kértem a vezetőt; – bélyegezze le, mert másként nem tudom igazolni a fogyasztóvédelmi jogaimat!

Az érték-csökkent termékek esetében a számlán fel kell tüntetni a termék teljes értékét, majd az esztétikai hiba miatt az engedményt, valamint az ezt követő számla végösszegét, s nem beszélve az áfát.

Na már most, ha nincs szerződés az üzletnek a garanciálisan kijelölt szervizzel, akkor minden hiába! Ha a szerviznek nincs szerződése a gyárral, akkor hiába volt.. Mért mondom ezt? Pl,. Ha a gyár kimegy Magyarországról, akkor ki veszi át a termékek garanciális szervizelését, illetve a cseréjét…stb.

Véleményem szerint a szerviznek, illetve az üzletnek is együttműködési megállapodást kellene kötni a fogyasztó érdekében s védelmében!
2014.április 21 -lio-

Leave a Reply 3511 megnézve, 2 alkalommal mai nap |