< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Áder: Két intelligens faj létezik, az emberek és a magyarok

| Mobile | RSS

Áder: Két intelligens faj létezik, az emberek és a magyarok

Fontos az Amerikában sikeres tudósok hazacsábítása Áder János szerint. Az államfő kiemelte az amerikai-magyar szakemberek együttműködésének szükségességét is.

Áder János köztársasági elnök az M1 Az este című műsorában a külföldön élő tudósokról beszélt. Az államfő kiemelte: fontos a szakemberek hazacsábítása. Már az is hasznos lehet, ha rövidebb, egy vagy akár fél évre hazalátogatnak és megosztják kint szerzett tudásukat, ismeretüket.

Áder János hangsúlyozta, hogy az anyaországi és amerikai oktatók-kutatók élő kapcsolatot kell kialakítani. Az államfő elmondta: legutóbb Rubik Ernőt látta vendégül egy “tiszteletvacsorán”, ahová az élet olyan kiemelkedő személyeit, tudósokat, művészeket vagy adott esetben szakmunkásokat hív el, akik komoly teljesítményt nyújtottak területükön.

Az államfő elmondta, fontos, hogy a külföldi tudással felvértezett tudósok átadhassák magyarországi kollégájuknak ismereteiket. Mint elmondta: a Rubik-kocka nemcsak játék, hanem inspiráció a kultúra és a tudomány művelőinek. Kiemelte: az amerikaiak is sokat köszönhetnek a magyar találmányoknak mondta – a C-vitamint, a golyóstollat, a számítógépet, a Word szövegszerkesztőt, a hologrammot, a Ford T-modellt és kaliforniai borászatot kiemelve.

Az interjú a New York-i magyar főkonzulátuson készült mielőtt az államfő helyi idő szerint megnyitotta Jersey Cityben a Liberty Science Centerben a Beyond Rubik’s Cube (Túl a Rubik-kockán) című nagyszabású interaktív kiállítást. A magyar találmány köré szerveződő kiállítás apropóját a Rubik Ernő által 40 éve feltalálta bűvös kocka adja. A tárlat kilenc hónapon át lesz látható, 2015-től pedig világkörüli útra indul és hét év alatt – többek között Budapest érintésével – körbejárja majd a Földet.

Az ötmillió dolláros költségvetésű vándorkiállítás és a kapcsolódó Kreativitás Fesztivál című programsorozat – amelynek fő támogatója a Google – létrejöttéhez Magyarország kormánya 200 millió forinttal járult hozzá.

Rubik Ernőt Áder János köztársasági elnök Isaac Asimov sci-fi író gondolataival mutatta be a kiállításon, aki szerint “az a szóbeszéd járja Amerikában, hogy két intelligens faj létezik a földön, az emberek és a magyarok”. Az államfő emlékeztetett arra, hogy Los Alamosban, ahol az amerikai atombombát kifejlesztették, valóban az a hír járta, hogy az ott dolgozó magyar tudósok marslakók, akik egymás között egy furcsa, mindenki más számára érthetetlen nyelven diskuráltak.

“Egyiküket a monogramja leleplezett le. A monogram, ami két betűből állt: E.T. Ő volt Edward Teller, aki ugyanazt a földönkívüli nyelvet beszélte, mint Eugene Wigner vagy Leo Szilárd, akiknek marsbeli neve egyébként Ede, Jenő és Leó volt” – mondta. A köztársasági elnök felhívta a közönség figyelmét arra, hogy a magyar észjárás találékonyságából a világ, és benne Amerika sokat profitálhatott. Az Egyesült Államok jelképének számító és az Szabadság-szobor felállításában a magyar származású Pulitzer József adománygyűjtése segített.

A bűvös kocka feltalálója köszönetet mondott gyerekek millióinak, akik találmányát forgatják. A Liberty Science Center Beyond Rubik’s Cube című kiállításának azt mondta: bátrak, hogy merik vállalni a kihívást. “Kell hogy legyen bennünk magabiztosság, hogy vállaljuk a kihívásokat. Ez az, amit a kockának tanítania kell” – mondta a 70. életévét idén betöltő feltaláló és építész, aki a Magyar Iparművészeti Főiskola belsőépítész szakának tanársegédjeként alkotta meg a logikai játékot 1974-ben.

A megnyitón mások mellett beszédet mondott Robert Menendez New Jersey-i demokrata szenátor, az amerikai szövetségi felsőház külügyi bizottságának elnöke, aki a kocka és Rubik Ernő mellett méltatta a két ország kapcsolatait, és emlékeztetett arra, hogy az LSC-től látótávolságra lévő Ellis-szigeten keresztül magyarok ezrei vándoroltak be új hazájukba, az Egyesült Államokba.

A Beyond Rubik’s Cube kiállítás interaktív és digitális attrakciók sorával várja a látogatókat. A rendezvény tudatosan kapcsolja össze a műszaki tudományok, a művészet és a dizájn területeit. Bemutatja, milyen hatást gyakorolt a Rubik kocka a képzőművészetre és a zenére. A tárlattal párhuzamosan az év folyamán az LSC-t és több nevezetes New York-i épületet – így az Empire State Buildinget is – a Rubik-kocka színeivel világítják majd ki, a Hudson folyón pedig egy úszó óriás gumikocka csinál hírverést a rendezvénynek.
Fürjes Balázs, az egyes kiemelt budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos elmondta, hogy a kormány a tervek szerint idén nemzetközi építészeti tervpályázatot ír ki a magyar szellemi teljesítmények előtt tisztelgő, a Rubik-kocka által inspirált Kreativitás Központ létrehozására. Ennek eredményeként mind küllemében, mind tartalmában egy olyan intézmény jön majd létre, amely tovább erősítheti Magyarország szerepét a nemzetközi tudományos életben és kreatív iparban.

Az amerikai kiállítással egy időben Magyarország is megemlékezik a Rubik-kocka 40. születésnapjáról. Vasárnap a közmédia Rubik 40. – A magyar kreativitás napja elnevezéssel egész napos műsorfolyammal jelentkezik. A Design Terminálban zajló programokról a nap folyamán többször is beszámolnak a rádiós és televíziós műsorok, emellett stúdióbeszélgetésekből, kisfilmekből ismerkedhetnek meg a nézők és a hallgatók magyar feltalálók, tudósok munkájával. Nyáron pedig a Sziget fesztiválon egy héten keresztül kiemelt kocka-programsorozattal várják az érdeklődőket.

Forrás: MTI
forrás:magyar hírlap.hu

Leave a Reply 196 megnézve, 1 alkalommal mai nap |