< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Jobbikos vezeti a kulturális, oktatási bizottságot

| Mobile | RSS

Jobbikos vezeti a kulturális, oktatási bizottságot

Jobbikos vezeti a kulturális, oktatási bizottságot

A nemzetbiztonsági bizottságra mentek rá Vonáék, végül a kulturális és a vállalkozásfejlesztési bizottságot kapták meg. Az ellenzék összesen öt bizottságot vezethet: kettőt-kettőt az MSZP és a Jobbik, egyet az LMP.

Péntek reggel ismét összeültek az új parlamentben frakcióval rendelkező pártok, hogy a csütörtöki tárgyalás után tovább egyeztessenek az új bizottsági struktúráról és a helyek elosztásáról. Az álláspontok eléggé merevek voltak, a legnagyobb gondot a Jobbik, illetve a nemzetbiztonsági bizottság elnöki posztjának sorsa okozta. Ezt a pozíciót a törvény szerint egy ellenzéki képviselőnek kell betöltenie, a szokásjog alapján pedig mindig a legnagyobb ellenzéki párt delegálja az elnököt. A Jobbik azonban magának akarta ezt a tisztséget, ahogy négy évvel ezelőtt is próbálkoztak megszerezni. A többi pártnak ezzel nem csak a szokásjog felrúgása miatt volt problémája, hanem azért is, mert Vona pártjának nemzetbiztonsági szempontból kockázatos kapcsolatai is vannak.

A megegyezésről Rogán Antal beszélt az újságíróknak: azt mondta, soha nem volt még ilyen gyors, eredményes a tárgyalás. Ezt az ellenzék is elismerte, Schiffer is azt mondta, jóval konstruktívabb volt most a Fidesz, mint 2010-ben.
Így osztották el a bizottságokat

Az ellenzék öt bizottsági elnöki posztot kapott, a többi tizet Fidesz-KDNP-sek vezetik majd.

A Magyar Szocialista Párt delegáltja a nemzetbiztonsági és költségvetési bizottságot vezetheti. A nemzetbiztonsági bizottságot eddig is az MSZP-s Molnár Zsolt vezette – a legnagyobb esély arra van, hogy a jövőben is ő fogja.

A Jobbik a kulturális és a vállalkozásfejlesztési bizottságot kapta. A kulturális bizottságba az előző ciklusban Novák Elődöt delegálta a párt, akinek több emlékezetes csörtéje is volt a fideszes L. Simon László bizottsági elnökkel.

Az LMP a kezdetektől a fenntartható fejlődés bizottságának vezetését akarta, meg is szerezte.
Így birkóztak egymással a megegyezés előtt

Péntek délelőtt az egyik szocialista képviselő az Index tudósítójának azt mondta, kizárt, hogy a nemzetbiztonsági bizottság vezetését a Jobbik kapja meg. Kérdésünkre, hogy ezt azt jelenti, Vonáék a költségvetési bizottság elnöki posztját kaphatnák meg, azt válaszolta, „jók az értesüléseik″. Korábban a fideszes Gulyás Gergely is úgy nyilatkozott, nem hiszi, hogy Vona pártja adná a nemzetbiztonsági bizottság elnökét.

A költségvetési bizottság elnöki posztját 2010-ben is egy jobbikos kapta meg, Nyikos László, az Állami Számvevőszék volt elnöke – ő azonban már nem lesz képviselő.

Vona Gábor azonban az Indexnek az egyeztetés szünetében azt mondta, a költségvetési és a nemzetbiztonsági bizottság közül ők az utóbbira tartanak igényt, de bejelentkeztek a kulturális és oktatási bizottság vezetésére is. A Jobbik kirekesztő, cigányellenes nézetei miatt természetesen ez sem nyerte el a többi párt tetszését. Végül a Jobbik a kulturális bizottsághoz ragaszkodott jobban, a költségvetésit elengedték.

A Jobbik elnöke délelőtt még úgy érvelt, ne egy olyan párt vezesse a nemzetbiztonsági kérdésekkel foglalkozó parlamenti bizottságot, amelyiknek Portik-ügye, Simon-ügye, Welsz-ügye van. Szerinte ezek felülírják a parlamenti szokásjogot. Vona arról beszélt, szerinte a társadalmi akarat nem azt kívánja, hogy az MSZP vezesse a bizottságot a Fidesz asszisztálása mellett. Az ő pártja azonban kész vállalni a feladatot.
D SOS20140425013
Vona Gábor és Balczó ZoltánFotó: Soós Lajos

Vona azt is megerősítette, hogy a szkinhedmúlttal rendelkező Sneider Tamást jelölik parlamenti alelnöknek. Az eddig ezt a tisztséget betöltő Balczó Zoltán a Jobbik EP-listájának második helyezettjeként várhatóan Brüsszelbe megy.
Mi az a vállalkozásfejlesztési bizottság?

Összesen tehát 15 parlamenti bizottság alakul, ellenzéki nyomásra lett volna egy foglalkoztatáspolitikával és munkahelypolitikával foglalkozó is – legalábbis délelőtt még így tűnt. Azóta ez a bizottság alakult át a vállalkozásfejlesztési bizottsággá, és kapta meg a Jobbik. A foglalkoztatási bizottság vezetését a párt profilja miatt az MSZP akarta megszerezni magának, végül a költségvetési bizottságot választották a nemzetbiztonsági mellé, miután a kiharcolt új bizottság profilja átalakult. Az LMP-s Szél Bernadett kifogásolta is ezt a profilváltást: arról beszélt, ezek után nem világos, hogy a közmunkások érdekeivel például melyik bizottságban, a vállalkozásfejlesztésiben vagy a gazdaságiban lehet majd foglalkozni.
Ők tárgyalnak a következő parlament első ülésének előkészítéséről

Fidesz: Rogán Antal, Gulyás Gergely, Balla György

KDNP: Harrach Péter, Rubovszky György, Latorcai János

MSZP: Mesterházy Attila, Hiller István, Tóbiás József

Jobbik: Vona Gábor, Balczó Zoltán, Farkas Gergely

LMP: Schiffer András, Szél Bernadett, Vida Attila
forrás:index.hu

Leave a Reply 780 megnézve, 1 alkalommal mai nap |