< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Orbán és Matolcsy együtt dönti a forintot

| Mobile | RSS

Orbán és Matolcsy együtt dönti a forintot

2014. április 28. | hozzászólás | Közélet

Orbán és Matolcsy együtt dönti a forintot

Az új Orbán-kormány megalakulásáig a jelek szerint a Magyar Nemzeti Bank vette át a gazdaságpolitika irányítását. A múlt heti bejelentések után erre a hétre is marad izgalom: folytatja-e Matolcsy György az alapkamat-vágást kedden? A kérdés lefordítva: mennyire gyenge forintot tart ideálisnak Orbán Viktor?

Míg a legújabb Orbán-kabinet csak alakulgat – nem is igen tehetne mást, hisz az új parlament sem ült még össze -, a Magyar Nemzeti Bank a jelek szerint átvette a gazdaságpolitika irányítását. Azt egyenlőre nehéz megmondani, mekkora sikerrel kecsegtet Matolcsy György korábbi terveinek megvalósítása, ám az irány nem kérdéses.
A jegybank a múlt héten bejelentette: kéthetes kötvényeit betétté alakítja – ezzel az egyetlen lépéssel kizárt 800 milliárd forintnyi, külföldi banki forrást e régóta létező, jegybanki eszközből. Emellett – most nem részletezendő technikai okok miatt – a magyar pénzintézeteket is arra próbálja ezzel terelni Matolcsy, hogy inkább államkötvényeket vásároljanak, mint jegybanki betétben parkoltassák a pénzüket. (A betéttel például nem lehet a másodlagos pénzpiacon kereskedni, idő előtt fel sem bontható, így egyetlen pénzügyi partner sem fogadja el az így rendelkezésre álló eszközt fedezetként.)

Az akció sikere – bár a célja támogatandó – erősen kétséges. A magyar – forint alapú – államkötvények hozama ugyanis már most is a pénzpiac tűréshatárának szélén billeg, így könnyen elképzelhető, hogy az MNB lépése végül a banki források távozásához vezet majd az országból. A pénzintézetek hezitálása látszik abban is, hogy bár a bejelentés pillanatában alig esett a forint árfolyama az euróhoz képest, azóta viszont hónapos mélypontra zuhant a magyar fizetőeszköz. Azonban az MNB akciója mögött az is látszik: ez az árfolyam-mozgás egyáltalán nincs Matolcsy és Orbán ellenére.

Még nyitott kérdés, hogy a jegybank holnapi, kamatdöntő monetáris tanácsi ülésén miként határoznak a tagok: újabb 10 százalékponttal csökkentve elérik-e a 2,5 százalékos alapkamat szintet, vagy egy pillanatra megtorpan a 2012. augusztusa óta tartó mérséklési hullám. Elemzők és szakemberek arra számítanak, folytatódik a kamatvágás, ami még lejjebb lökheti a forintot a devizapiacon.

Mint korábban jeleztük: a gyengülő árfolyammal – kormányon – semmi problémája nincs Orbán Viktornak. (Ellenzékben ugyan vehemensen támadta a kormányt a forintgyengítő akciói miatt, kormányfőként már mossa kezeit az árfolyam miatt, mivel az szerinte kizárólag a jegybank hatáskörébe tartozik.) A gyengélkedő forint ugyanis kellő mértékben szolgálja az orbáni újraiparosítás tervét – ha visszásan is. Ugyanis az egyre emelkedő, és a termelékenységtől már régen elszakadt minimálbér folyamatosan rontja Magyarország versenyképességét – azonban garantálja a kormány népszerűségét. Az orbáni megoldás a minimálbér – és általában a relatíve magas magyar munkabér – “elinflálása” az árfolyamon keresztül. Ugyanis bármilyen magas lehet forintban kifejezve a munkavállalói juttatást, ha a külföldi befektetőnek – euróban számolva – nem változnak a költségei. Egyszerűbben: a 100 ezer forintos minimálbér 280-as árfolyamon 357 euróba kerül, míg 320 körül csupán 312 euróba. A befektető láthatóan jól jár, miközben a magyar munkavállaló sem érzi meg azonnal a leértékelődés hátrányait – kivéve a devizahitellel rendelkezőket.

Mindehhez azonban a kabinetnek minél jobban le kell építenie az államadósság devizában nominált részét, a befektetőket a forint alapú papírok felé terelve. Alapvetően ezt szolgálja a jegybanki törekvés. Az idő eldönti, mekkora sikerrel.

forrás:stop.hu

Leave a Reply 165 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: