< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Gesztusok a Jobbiknak

| Mobile | RSS

Gesztusok a Jobbiknak

Gesztusok a Jobbiknak

Még nem tudni, hogy átengedik-e a kormánypártok az Országgyűlés egyik alelnöki tisztét a szkinhed-múltú, jobbikos Sneider Tamásnak. Az viszont már biztos, hogy – választáson győztes pártokként a rendszerváltás óta először – lemondtak a kulturális és oktatási bizottság vezetéséről. A testület elnöki posztja akár a kuruc.info-hoz fűződő kapcsolattal vádolt Novák Elődé is lehet.

A Fidesz megvárja a Jobbik hivatalos döntését a parlamenti alelnöki posztra ajánlott politikusról, addig pedig nem akarják kommentálni Sneider Tamás esetleges jelölését, amíg az nem hivatalos – közölte az ATV-ben Gulyás Gergely. A kormánypárti politikus szerint csak akkor lehet konszenzussal megválasztani a tisztségviselőket, ha minden párt olyan személyt jelöl, akit “múltja sem zár ki egy ilyen fontos tisztség betöltésére”. Gulyás úgy vélte, a szkinhed múlt természetesen nem elfogadható, viszont “helytelen és elítélendő momentumokat biztos, hogy lehet találni jobbikos, de szocialista képviselők életében is, sőt megengedem, hogy valószínű fideszes képviselők életében is”. A fideszes képviselő szerint az irányítás a kormány kezében van, függetlenül attól, hogy mely pártok vezetik az egyes parlamenti bizottságokat. “Tudomásul kell venni, hogy ha valaki egy demokratikus választáson 20 százalék feletti eredményt ér el, akkor a 15 bizottságból igenis két elnöki tisztséget fog kapni” – tette hozzá Gulyás.

Mint megírtuk, Sneider Tamás a kilencvenes évek elején az egri Nemzeti Ifjak Egyesületének volt a vezetője. Az egykor még “Roy” néven ismert bandavezérrel szemben vádat is emeltek, miután többedmagával megtámadott és megvert egy roma férfit, amiért 8 hónap felfüggesztett börtönt kapott. Sneider 1992-ben a Népszabadságnak úgy nyilatkozott, “azt mindenki tudja, hogy a cigányok között sok a bűnöző. Aki tehát cigány, vagyis barna bőrű, annak nagyobb esélye van, hogy kap”. Az egri szkinhedek akkoriban rettegésben tartották Eger és környékének roma lakosságát, rendszeresen brutálisan bántalmazták áldozataikat. A ma már jobbikos politikus 2006-ban részt vett az MTV székház ostromában is.

További aggályokra ad okot, hogy – bár a nemzetbiztonsági bizottság vezetését végül nem tudták megszerezni – a Jobbik a múlt pénteki parlamenti egyeztetések után megkapta az összevont kulturális és oktatási bizottság elnöki posztját, amelyet sajtóinformációk szerint az oktatási testület eddigi tagja, Dúró Dóra, vagy pedig férje, a kulturális bizottságban tevékenykedett Novák Előd tölthet be. Bár eddig soha nem sikerült bebizonyítani, de a sajtóban többször felmerült, hogy Novák a neonáci, az Egyesült Államokban bejegyzett kuruc.info egyik szerkesztője lehet. Az igazságra valószínűleg az az egyesült államokbeli eljárás tehet pontot, amelyet az antiszemitizmus ellen fellépő Tett és Védelem Alapítvány kezdeményezett. A San Francisco-i kerületi bíróság ugyanis tanúként idézte be Varga Bélát – a kuruc.info domain tulajdonosát – és a portálnak szervert biztosító internet-szolgáltatót.

A rendszerváltás óta egyébként soha nem engedték át a regnáló kormánypártok sem a kulturális, sem az oktatási bizottság vezetését az ellenzéknek. Az első Orbán-kormány idején a kulturális testületet fideszes, az oktatásit MDF-s politikus vezette. 2010-től mindkét testület újra fideszes vezetés alatt állt, az oktatási bizottságot ráadásul a Fidesz alelnöke, Pokorni Zoltán vezette. A két bizottság összevonása és jobbikos kézre kerülése idén egyszerre köszönhető az új bizottsági struktúrának – 20 helyett csak 15 testület lesz, így a Jobbik az osztozkodásnál fontos bizottságokat, a kulturális mellett a vállalkozásfejlesztésért felelőst is megszerezhette -, valamint annak, hogy a Fidesz és a KDNP könnyen lemondott róla. Valószínűleg azért, mert a fontosabb oktatáspolitikai átalakításokat – például az iskolák államosítása – már “áttolták” az előző Országgyűlésen.

Molnár Richárd
forrás:népszava online.hu

Leave a Reply 281 megnézve, 1 alkalommal mai nap |