< Böngészés > Főoldal / Kultúra / Blog article: Tabi László író, újságíró, humorista 25 éve, 1989. április 28-án halt meg

| Mobile | RSS

Tabi László író, újságíró, humorista 25 éve, 1989. április 28-án halt meg

2014. április 29. | hozzászólás | Kultúra

Tabi László író, újságíró, humorista 25 éve, 1989. április 28-án halt meg

Tabi László író, újságíró, humorista a Sajtó- és fotóarchívum 2014. 18. hét érdekes emberei sorozatban

tabilaszlo2


Tabi László író, humorista otthonában.
Budapest, 1962. szeptember 27.
MTI Fotó: Zinner Erzsébet

Tabi László író, újságíró, humorista 25 éve, 1989. április 28-án halt meg.

Budapesten született 1910. október 7-én. Újságírói pályáját a Nemzeti Sport rejtvényrovatának vezetőjeként kezdte, első humoros írásai is itt jelentek meg. A második világháború idején Ukrajnába és Szerbiába vitték munkaszolgálatra. Hazatérve 1945-ben az alakulófélben levő Ludas Matyi újságírógárdájához csatlakozott. Tizenegy évig volt a vicclap szerkesztője, majd 1957-1976 között főszerkesztője, ekkor ment – saját kérésére – nyugdíjba.
Évtizedeken át az ország egyik legnépszerűbb humoristája volt, neve a biztos siker garanciájának számított. Színműveket, kisregényeket, kabaréjeleneteket írt, rádió- és tévéműsorokat szerkesztett. Derűt fakasztó írásaiban a magyar politikai kabaré gazdag hagyományaira építve lépett fel a visszásságok ellen, általában a kispolgári mentalitást leplezte le. A sajátos pesti humor képviselője volt Kellér Dezsővel, Darvas Szilárddal, Gádor Bélával és másokkal együtt.
Színpadi munkásságára volt a legbüszkébb. Az ötvenes évek végén-hatvanas évek elején Fehér Klárával ketten ők uralták a magyar vígjátékok színpadát. A kritika persze fanyalgott, kaptak hideget-meleget, a közönség azonban imádta őket, és a darabok táblás házakkal mentek évekig az ország valamennyi színházában. Kártyavár című színművéért 1954-ben kapta első József Attila-díját, vígjátékaiért és szatirikus írásaiért 1962-ben a másodikat.

tabilaszlo

Tabi László író, humorista otthonában.
Budapest, 1986. október 24.
MTI Fotó: Tóth István Csaba
A Különleges világnapot, a Szegény jó Mártont, a Most majd elválik-ot, A piros sapkás lányt külföldön is előadták, s több művét is lefordították bolgár, cseh, német és orosz nyelvre. Könnyen és gyorsan írt, nagyon szerette a szigligeti alkotóházat, ahol vígjátékok tucatjai szaladtak ki tolla alól a kéthetes pihenések alatt. Összesen huszonhét kötete jelent meg, s fogyott el az utolsó darabig. A huszonnyolcadikra kötött szerződést felbontotta a kiadó, a könyvterjesztők jelentésére hivatkozva, mely szerint nincs rá igény.
A Népszabadság vasárnapi számát hosszú éveken át csaknem mindenki az utolsó oldalon kezdte olvasni, a sportrovatban kapott ugyanis helyet Tabi László népszerű írása, a Pardon, egy percre. A rovat megszűnése után is, szinte az utolsó percig rendszeresen írt a lapba. Súlyos betegségben Budapesten hunyt el 1989. április 28-án. 2013-ban Pelle János A humorista címmel írt könyvet Tabi Lászlóról és a korról, amelyben élt.

forrás:MTVA hírlevél

Leave a Reply 1373 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: