< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Terror Öngyilkos merénylet egy kurd politikai gyűlésen Irakban, sok halott

| Mobile | RSS

Terror Öngyilkos merénylet egy kurd politikai gyűlésen Irakban, sok halott

Terror
Öngyilkos merénylet egy kurd politikai gyűlésen Irakban, sok halott

Öngyilkos merénylő robbantottal fel magát egy kurd politikai gyűlésen Irakban: legalább harminc embert megölt, ötvenet pedig megsebesített.

A merénylet Bagdadtól 140 kilométerre északkeletre, Kanakin városában történt. A tömeg Dzsalal Talabani iraki elnök televíziós szereplését, nevezetesen szavazatának leadását ünnepelte az Iránnal határos Dijála tartományban lévő városban. Az ország első kurd nemzetiségű államfőjét 2012 végén szélütés érte, azóta Németországban gyógykezelik, és ott szavazott.

A merénylő elvegyült a tömegben a Talabani vezette Kurdisztáni Hazafias Unió (PUK) párt székháza mellett és működésbe hozta pokolgépét – mondta zokogva a helyszínen tartózkodó egyik rendőr, akinek a bátyja is az áldozatok között van. Az újabb merénylettel már ötvenhétre nőtt az erőszakcselekmények halálos áldozatainak száma hétfőn Irakban. A támadások célja az, hogy megakasszák a választási folyamatot, és eltántorítsák az ország mintegy 22 millió választásra jogosult lakóját attól, hogy szerdán éljenek szavazati jogukkal.

A voksolás kivételes jelentőséggel bír, hiszen az amerikai erők 2011-es kivonulása óta ez az első országos választás a közel-keleti országban. Irakban az erőszakcselekmények száma az utóbbi egy évben megsokszorozódott, és olyan méreteket öltött, amire nem volt példa 2008 óta.

forrás:ma.hu

Leave a Reply 696 megnézve, 1 alkalommal mai nap |