< Böngészés > Főoldal / Tudomány/gazdaság / Blog article: Megvan a MERS-vírus ellenszere?

| Mobile | RSS

Megvan a MERS-vírus ellenszere?

2014. április 30. | hozzászólás | Tudomány/gazdaság

Megvan a MERS-vírus ellenszere?

A Szaúd-Arábiából terjedő MERS (Middle East Respiratory Syndrome) nevű koronavírus természetes emberi ellenanyagait találta meg egy kínai és egy amerikai kutatócsoport. A felfedezés a tudósok szerint elősegítheti a gyakran halált okozó betegség védőoltásának vagy gyógyszerének kifejlesztését.

A légúti megbetegedést okozó MERS-vírust 2012-ben mutatták ki először, fertőző gócok alakultak ki a Közel-Keleten, elszigetelt esetek fordultak elő az egész világon. A szaúd-arábiai hatóságok a hét végén közölték, hogy az elmúlt hetekben 26 új fertőzés történt, közülük tíz végződött halállal. Ezzel a MERS-es esetek száma 339-re, a halálozásoké 102-re emelkedett az országban.

Jelenleg se védőoltás, se gyógymód nincs a MERS okozta súlyos légúti megbetegedés ellen, amely köhögéssel, lázzal, légzési nehézségekkel jár, és tüdőgyulladáshoz, veseelégtelenséghez vezethet. Két kutatócsoport hétfőn bejelentette, hogy úgynevezett semlegesítő ellenanyagokra bukkant. Ezek megakadályozzák, hogy a vírus egy része receptorokhoz kapcsolódjon, és ezáltal azt, hogy emberi sejteket fertőzzön meg. Az ellenanyagok olyan fehérjék, amelyeket az immunrendszer állít elő, hogy az idegen vírusokat és baktériumokat felismerjék.

A semlegesítő ellenanyag nemcsak felismeri az adott vírust, hanem meg is akadályozza, hogy a gazdatest sejtjeit megfertőzze, így végül kitisztítja az infekciót az emberi vagy állati szervezetből. A Science Translational Medicine tudományos folyóiratban ismertetett, kínai és hongkongi tudósok végezte kutatás során két ellenanyag, a MERS–4 és a MERS–27 nevű laboratóriumi körülmények között képes volt megvédeni a sejteket a MERS-fertőzéstől. Ezek az ellenanyagok, különösen, ha együtt alkalmazzák őket, ígéretes jelöltek lehetnek a MERS gyógyítására – írták a kutatók.

Az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) megjelent másik tanulmány szerzői szerint az általuk talált hét semlegesítő antianyag lehetővé teheti, hogy hosszú távon védőoltást vagy gyógymódot fejlesszenek ki belőlük.

A MERS-fertőzések legnagyobb része Szaúd-Arábiában, illetve más közel-keleti országokban fordult elő, ám egy-egy brit, görög, francia, olasz, malajziai és más országban felfedezett eset nyomán felmerült a gyanú, hogy a repülők fertőzött utasai világszerte járványt okozhatnak.
forrás:mno.hu

Leave a Reply 1381 megnézve, 1 alkalommal mai nap |