< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Origo: a felcsúti polgármester és Orbán vejének üzlettársa is kapott az uniós pénzből

| Mobile | RSS

Origo: a felcsúti polgármester és Orbán vejének üzlettársa is kapott az uniós pénzből

2014. április 30. | 1 Hozzászólás | Közélet

Origo: a felcsúti polgármester és Orbán vejének üzlettársa is kapott az uniós pénzből

Origo: a felcsúti polgármester és Orbán vejének üzlettársa is kapott az uniós pénzből Mészáros Lőrinc, Orbán Viktor vejének üzlettársa és egy vidéki fideszes képviselő vállalkozása is kapott abból a százmilliárd forint uniós pénzből, melyet az ívóvízminőség javítására fordíthat Magyarország – írja az Origo. A kormány elvette az önkormányzatoktól a döntést, és állami felügyelet mellett választották ki a nyerteseket.

Elkezdték szétosztani azt a több mint százmilliárd forint uniós pénzt, amit az ivóvízminőség javítására fordíthat az ország. A kormány sok önkormányzattól elvette a döntést, hogy gyorsítsa a munkát, és állami felügyelet mellett választották ki, kire bízzák a munkát. Az eddigi nyertesek között ott van Mészáros Lőrinc, Orbán Viktor vejének üzlettársa és egy békési fideszes képviselő, Barkász Sándor vállalkozása is – írja az Origo.

Barkász cége, a Békés Drén Kft. egy konzorcium tagjaként nyerte el a több mint 34 milliárd forintos közbeszerzési pályázatot, ami valószínűleg az egyik legnagyobb szelet lesz az összesen közel 140 milliárd forintnyi uniós pénzből.

Az uniós pénzeket 2015. június 30-áig el kell költeni, különben elvesznek, az érintett több mint 400 településen tavaly év elején még legfeljebb csak a tervezgetésig jutottak el. A kormány tavaly októberig összesen 33 projektet vont a saját hatáskörébe, ezekből kettőben hirdettek nyertest, 11-ben pedig megkezdődött a tényleges előkészítés, néhány esetben már mérnöki munkák is zajlanak. A közbeszerzési értesítő szerint még csak most kezdődik majd a munkák java, a január végén kihirdett 34 milliárd forintos pályázat csak a második projekt, amelyben a kivitelezők kiválasztásáig is eljutottak már.

A Békés Drén Kft. az első, 8,2 milliárd forintos, és a második, közel 26 milliárd forintos részében is nyert. A beruházás első szakaszában a pécsi Aquaprofit Kft.-vel fognak együtt dolgozni. A beruházás második részében a fideszes önkormányzati képviselő cége a felcsúti polgármester Mészáros Lőrinc cégével, a Mészáros és Mészáros Kft.-vel, illetve a tiszakécskei Duna Aszfalt Kft.-vel nyert.

Az Origo szerint négy, összesen több mint 75 millió forint értékű megbízást nyert el az EuPro Kft., mely a cégbejegyzés szerint tavaly áprilisig éttermi és mozgó vendéglátással foglalkozott, csak a névváltás után került be tevékenységeik közé az üzleti és egyéb vezetési tanácsadás. A cégnek egy új tulajdonosa is lett: a PBE Energiamenedzsment Üzletviteli Tanácsadó Kft., amelynek tavaly január óta Hamar Endre az egyetlen tulajdonosa. Neki egészen az EuPro átalakulása előtti napig, április 4-ig közös cége volt Orbán Viktor vejével, Tiborcz Istvánnal, és más vállalkozásokban is volt közös érdekeltségük – írja a lap.

Az Origo megkereste az Országos Vízügyi Főigazgatóságot, hogy megtudják, hogyan választották ki a közbeszerzésekre meghívott cégeket, de március 19-e óta nem kaptak választ kérdéseikre.

forrás:origo.hu

Leave a Reply 1463 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: