< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Orbán Viktor első útja Lengyelországba vezetett

| Mobile | RSS

Orbán Viktor első útja Lengyelországba vezetett

Orbán Viktor első útja Lengyelországba vezetett

A miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy a magyar kormány, ugyanúgy ahogy eddig, a jövőben is egy Közép-Európára összpontosító külpolitikát akar folytatni.
A következő magyar kormány is mélyen elkötelezett lesz a történelmi lengyel-magyar barátság mellett – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Varsóban, miután tárgyalt Donald Tusk lengyel kormányfővel. A magyar kormányfő – akinek az áprilisi választási győzelem után a varsói vizit az első külföldi látogatása – közölte: a magyar kabinet, az elmúlt négy évhez hasonlóan, a jövőben is egy Közép-Európára összpontosító külpolitikát szeretne folytatni.

A választási győzelem után első külföldi útja Varsóba vezetett Orbán Viktornak, akit Donald Tusk lengyel miniszterelnök fogadott. A találkozón a magyar kormányfő azt mondta, hogy a következő kormánya is mélyen elkötelezett lesz a történelmi lengyel-magyar barátság mellett. „Két szabadságszerető és keresztény nemzet barátsága ez, akiket nemcsak a múlt köt össze, hanem reményeink szerint a jövő is” – mondta Orbán Viktor. Hozzátette: a lengyel-magyar barátság a legnehezebb pillanatokban is kiállta a próbát, és megköszönte Donald Tusknak azt a támogatást, amelyet Magyarország az elmúlt négy évben kapott Lengyelországtól.

A miniszterelnök úgy fogalmazott: a magyar kormány, ugyanúgy ahogy eddig, a jövőben is egy Közép-Európára összpontosító külpolitikát akar folytatni. „Az európai gazdasági növekedés motorja a következő esztendőkben Közép-Európa lesz és ennek a közép-európai térségnek a legnagyobb és legmeghatározóbb gazdasága Lengyelország, de az elmúlt évbe már Magyarország is képes volt a közös gazdasági teljesítményhez jelentős mértékben hozzájárulni” – közölte Orbán Viktor.

A két kormányfő megbeszélésén energiapolitikai kérdések is szóba kerültek. Orbán Viktor támogatásáról biztosította az energiaunióra vonatkozó lengyel javaslatot. „A Visegrádi országok az utóbbi hónapokban bebizonyították, hogy Európában igenis lehet közös energiapolitikát folytatni még akkori is ha érdekkülönbözőségek vannak az egyes országok között” – mondta Donald Tusk, aki külön méltatta azt a gesztust, hogy a választási győzelem után a magyar kormányfő első külföldi útján Lengyelországba látogatott.

A találkozón téma volt az ukrán válság is, amellyel kapcsolatban Orbán Viktor jelezte, Európa bonyolult év előtt áll. Donald Tusk azt emelte ki, hogy mindkét ország érdekelt az ukrán helyzet békés rendezésében.

forrás:híradó.hu

Leave a Reply 242 megnézve, 1 alkalommal mai nap |