< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Fegyveresek csaptak le kínai halászokra a Dél-kínai-tengeren –

| Mobile | RSS

Fegyveresek csaptak le kínai halászokra a Dél-kínai-tengeren –

Fegyveresek csaptak le kínai halászokra a Dél-kínai-tengeren –

Peking az azonnali szabadon engedését követelte azoknak a halászoknak, akiknek hajóját a Dél-kínai tengeren a Fülöp-szigeteki hatóságok hatalmukba kerítették – hangzott el a kínai külügyi szóvivő szerdai sajtóértekezletén.

Hua Csun-jing egyúttal közölte: kormánya “ésszerű magyarázatra” számít a történtekkel kapcsolatban, egyben felszólította Manilát, hogy tartózkodjon a provokatív magatartástól. Mint mondta, a kínai tengeri rendészet hajóit a helyszínre vezényelték, a kormány a külügyminisztérium és Kína manilai nagykövetsége útján hivatalosan is tiltakozott az incidens miatt. Kijelentette, hogy a terület felett, ahol a Fülöp-szigeteki hatóság intézkedett, Kína “vitathatatlan szuverenitással rendelkezik”.

Manila megerősítette, hogy emberei vették őrizetbe a kínai hajót és 11 fős legénységét a vitatott hovatartozású Spratly-, kínaiul Nansa-szigetek Félhold-zátonyánál. A hajón, amelyet a délnyugati Palavan tartomány partjaihoz vontattak, több mint 500 teknőst találtak, közülük több már elpusztult. A Fülöp-szigeteki hatóság, amely hivatalos eljárást indít a kínai halászok ellen, tájékoztatása szerint egy helyi hajót is elfogtak, amelyen 40 darab védett teknőst találtak.

A Hszinhua hivatalos kínai hírügynökség a Hajnan tartományi Csiunghaj város halászati szövetségére hivatkozva korábban arról számolt be, hogy a Csiungcsiunghaj 09063-as számú hajót egy “ismeretlen” fegyveres vízi jármű legénysége tartóztatta fel. Közleményük szerint, miközben az idegenek figyelmeztető lövések leadását követően megszállták a hajót, a közelben lévő másik kínai halászhajónak sikerült elmenekülnie.

A Félhold-zátony a kínaiak hagyományos halászterülete – jegyezte meg a hírügynökség, anélkül, hogy jelezte volna: a területet a Fülöp-szigetek is a magáénak vallja. A Dél-kínai-tengeren Kínának több szomszédos állammal is területi vitája van, közülük a Fülöp-szigetekkel és Vietnammal a legélénkebb. A múltban már több, halászokat érintő konfliktus is történt, Peking rendszeres járőrözésekkel igyekszik demonstrálni szuverenitását a területek felett.

A Manilával megromlott viszonyt tovább terhelte, hogy a közelmúltban egy Malajziában turistáskodó, valamint egy ott dolgozó kínai állampolgár is Fülöp-szigeteki emberrablók fogságába esett.

A kínai vezetés rossz szemmel nézte, hogy Barack Obama amerikai elnök április végi manilai látogatása alkalmával védelmi megállapodást kötött a Fülöp-szigetekkel, aminek értelmében az Egyesült Államok szárazföldi csapatokat, repülőgépeket és haditengerészeti egységeket állomásoztathat egyes támaszpontokon. Peking bírálta a szövetségesek közti lépést, a kínai média pedig úgy értékelte, Manila “bátorításával” romlottak a viták tárgyalásos megoldásának esélyei, szaporodhatnak a Fülöp-szigetek Kínával szembeni provokatív fellépései.

MTI

Leave a Reply 216 megnézve, 1 alkalommal mai nap |