< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Lefoglalta a rendőrség Kádár János leveleit

| Mobile | RSS

Lefoglalta a rendőrség Kádár János leveleit

2014. május 17. | hozzászólás | Életképek/bulvár

Lefoglalta a rendőrség Kádár János leveleit

A rendőrség lefoglalta azt a két aukcióra szánt Kádár-levelet, amiket a budapesti Krisztina Antikvárium régiségárverésén értékesítették volna, mivel azok jogilag még most is a Magyar Nemzeti Levéltár tulajdonában vannak. A Budapesti Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Főosztálya jelenleg is vizsgálja a levelek eltűnésének majd felbukkanásának körülményeit, mert az ügyben a Magyar Nemzeti Levéltár feljelentést tett.

Kádár János az egyik levelet az MSZMP Központi Bizottságához címezte, és a saját kezűleg aláírt levélben tulajdonképpen lemond tisztségéről. Az 1989. május 10-i dokumentum nagy valószínűséggel az utolsó hivatalos politikai irat, amit a ’89 júliusában elhuynt Kádár aláírt. A levél kikiáltási ára 1 millió 500 ezer forint lett volna.

A másik irat, egy Gorbacsov szovjet pártfőtitkárnak szóló levél kézzel írt piszkozata, 1,2 millió forintos kikiáltási árral szerepelt a katalógusban. A “Kedves Gorbacsov elvtárs!” megszólítású levélen dátum ugyan nincs, de szövegéből tudni lehet, hogy 1987. ápr. 8-a után nem sokkal íródott. A levélben Kádár megköszöni a felesége születésnapjára kapott levelet és ajándékot, továbbá tájékoztatja Gorbacsovot, hogy főtitkárként folytatja munkáját, majd pontokba szedve elemzi az aktuális politikai eseményeket.
forrás:index.hu

Leave a Reply 321 megnézve, 1 alkalommal mai nap |