< Böngészés > Főoldal / Sport / Blog article: 26 nap a Vb-ig: Csak bűnözés és örömlányok

| Mobile | RSS

26 nap a Vb-ig: Csak bűnözés és örömlányok

2014. május 19. | hozzászólás | Sport

26 nap a Vb-ig: Csak bűnözés és örömlányok

Nagy szerencse lesz, ha az összes stadion kifogástalan minőségben elkészül a június 12-én kezdődő brazíliai labdarúgó-világbajnokságra. A dél-amerikai ország a sporteseményt arculatának megváltoztatására akarja felhasználni, de ez aligha fog sikerülni, mert Brazília neve összeforrt a bűnözéssel és a szexturizmussal.

Aktivisták és diákok csaptak össze a rendőrökkel a Mené Garrincha Nemzeti Stadionnál 2013. június 15-én Fotó: Reuters

Új halálnem alakult ki Dél-Amerikában, melynek neve: stadionáldozat. Az elmúlt két évben hét ember vesztette életét a lázas pályaépítkezések közben Brazíliában. Legutóbb márciusban halt meg egy szerelő, mert háromemeletnyi magasságból zuhant a mélybe. Az erőltetett munkatempóra jó oka van az országnak, mert az egy hónap múlva kezdődő foci-világbajnokság előkészületei még most is erős hiányosságokat mutatnak. A túltengő bürokrácia, a pályázatok elbírálásának lassúsága, a területek kisajátításának vontatottsága hátráltatta az építkezéseket.

Fizessenek az adózók!

Két éve a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség főtitkára ellenőrzést hajtott végre a helyszínen, és döbbenten tapasztalta, hogy a sporteseményre épülő létesítmények csak 30-40 százalékos készültségi szinten vannak. A szervezet dorgálására reagálva Brazília gyorsította az ütemet, de a kapkodás következtében tavaly novemberben Sao Paulóban összeomlott a Corinthians stadion – itt fogják rendezni a torna nyitómérkőzését, melyen a brazilok a horvátokat látják vendégül – tetőszerkezetének egy része, három embert temetve maga alá. Az elkészült arénák is rossz minőségűek. Brazíliavárosban, a Mundiálra épített 12 létesítmény közül a legdrágább, 500 millió dollárból kivitelezett Mané Garrincha stadion teteje tavaly decemberben áteresztette az esővizet, bőrig áztatva a Brazília- Chile barátságos női mérkőzésre kíváncsi szurkolókat.

“Nem kell a Mundiál” – ilyen jelszavakkal vonulnak az utcára a tüntetők Brazília nagyvárosaiban naponta. A lakosság jelentős része becsapva érzi magát, ugyanis a kormány eredetileg azt ígérte: a tornára készülő létesítmények finanszírozását teljes egészében magántőkéből oldja meg. Később kiderült, hogy a kiadások nyolcvan százalékát közpénzből fedezik. Az összköltség a járulékos beruházásokkal – repülőterek bővítése, új utak építése, hatalmas területrendezések – 14 milliárd dollárra rúg. Az ugyancsak Brazíliában 2016-ban rendezendő nyári olimpiára további 16 milliárd dollárt kíván fordítani az állam. A 30 milliárd dollár hatalmas összeg, még a kétszázmilliós ország számára is – Brazília a két világversenyre szánt pénzzel nagyjából azonos summát költött el tavaly a közoktatás fenntartására.

A brazil költségvetés túlterheltségének enyhítésére a kormány megnyirbálta az oktatásra, a kultúrára, a szociális ellátásra szánt pénzeket, s ígérete ellenére nem csökkentette a közlekedési tarifákat. Sőt bizonyos járatokon még emelték is a jegyek árát, ami heves tiltakozást váltott ki. Idén februárban 19 milliárd dollárt faragtak le a brazil költségvetésből, ami az állami gazdálkodás három százaléka. A brazil társadalomnak szembe kellett nézni a ténnyel, hogy a foci-vb költségeit vele fizettetik meg. A torna elleni tiltakozás tavaly nyáron, a konföderációs kupa mérkőzései idején vált látványossá. Volt nap, hogy száz városban összesen egymillió ember tüntetett Világbajnokság – de kinek? jelszóval. Dilma Rousseff államfő le is mondta egyik külföldi útját, és a társadalmi reformokról szóló népszavazás ígéretével igyekezett csillapítani a kedélyeket.

Idén februárban beomlott a nyitó mérkőzésnek helyt adó Sao Pauló-i Itaquerao Stadion tetőszerkezetének egy darabja, a balesetben legalább három ember életét vesztette. Fotó: MTI/AP

Retteg a középosztály

Eredetileg lett volna pénz az államkasszában, hogy finanszírozzák a hatalmas beruházásokat. Négy éve, amikor a szélsőbaloldali gerilla múlttal rendelkező elnök átvette a hatalmat, a világ hatodik legnagyobb gazdasága még 7,5 százalékos GDP-növekedést produkált – jövőre viszont már csak két százalék alattira prognosztizálják a mutatót. Ennek oka, hogy a négy évvel ezelőtti “aranykorszakban” – akkoriban a külkereskedelem és a pénzügyi szektor jól teljesített – az egyre izmosodó középosztály busás jövedelmét luxusberuházásokra költötte. Nagystílű apartmanházak, jachtkikötők, egzotikus magánparkok épültek, viszont elmaradt a termelőszféra fejlesztése és bővítése. A gazdaság lassulásának ellensúlyozására az államfő adókedvezményeket vezetett be a vállalkozások számára, mérsékelt sikerrel. Ennek ellenére Rousseff elbízta magát, mert két éve egy 66 milliárd dolláros infrastrukturális program megvalósításába fogott. A két világverseny ambiciózus beruházási terveinek finanszírozása elszabadította az inflációt. Ma már hat százalék körül van az éves pénzromlás mértéke, és alig van remény a megfékezésére. Rousseff elkezdett kapkodni, mindenáron fordítani akart népszerűségi mutatóján – jelenleg a választóknak csak a harmada szavazna az elnökre. Ha a tendencia folytatódik, akkor az idén októberi elnökválasztás nem lesz lefutott mérkőzés.

Mindez bizalmi válságot okozott a befektetők körében. Pedig a nemzetközi pénzintézetek – a két sporteseményre tekintettel – külön brazil alapokat hoztak létre. A brazil részvények ennek ellenére drámai esésbe kezdtek, a befektetők nemegyszer 15 százalékos veszteséget voltak kénytelenek elkönyvelni. A gazdasági helyzet felszínre hozta a régmúlt problémáit is. Az ország büszke volt arra, hogy maga mögött tudhatta a faji előítéleteket. Ma viszont ismét erős az a közvélekedés, hogy az utcán szaladó fehér ember kocogó, a fekete viszont menekülő tolvaj. Az elegáns középosztálybeli negyedek bevásárlóközpontjaiban egyre több a szélsőséges Black Bloc mozgalomhoz köthető, a rombolást és kártevést célul kitűző bűncselekmény. A jómódúak döbbenten figyelik a fejleményeket, a rohamrendőrök razziáit, a nyugalmat megzavaró szirénázásokat, a véres összetűzéseket.
Dilma Rousseff brazil elnök nagyon elszámította magát

A közbiztonság egyébként is Brazília egyik legérzékenyebb területe. A rendőrség manapság demonstratív razziákat tart a nagyvárosok nyomornegyedeiben, s nemrég egy rendőr is meghalt egy riói lövöldözésben. Az államhatalom nem terjed ki százszázalékosan a szegények körzeteire; a hatóságok néha eljutnak ugyan a sikátorokba, de néhány drogdíler letartóztatásán kívül a rajtaütéseknek alig van eredményük. Az egyik brazíliai honlap egy korosabb nő képét tette közzé, aki géppisztolyt tart a kezében, amint éppen elhagyja lakását. A képaláírás: Leugrok kenyérért.

Behódolt a multicég

Pedig a világbajnokság és az olimpia megrendezésével Brazília új országimázst kívánt kialakítani, s le akarta vakarni magáról a “bűnözés paradicsoma” jelzőt. Egyre-másra jelennek meg írások arról, hogy a világ összes nagyvárosában hasonló a helyzet, a bűnözés elterjedése nem helyi jelenség. De a statisztikai adatok mást üzennek: Rio de Janeirót a világ kilencedik legveszélyesebb lakóhelyeként tartják számon, és csak olyan városok előzik meg, mint a polgárháborús körülmények között élő Bagdad vagy Kabul. Brazília mégsem adja fel; legújabb kísérletével azt akarja elérni, hogy az országot ne a könnyen megvásárolható szexszel azonosítsák. Ez sem kecsegtet áttöréssel, mert a külföldiek nehezen hiszik el, hogy a reklámfotók párductestű lányai csak a múzeumok felkeresésére csalogatják a turistákat. Az arculatváltási kampányba a kormány is beszállt, és elérte, hogy az Adidas – a vb egyik legnagyobb szponzora, a hivatalos labda gyártója – leállítsa két érzéki üzenetű pólójának árusítását a torna előtt. A pólók forgalmazását a dél-amerikai országban betiltották, csak az Egyesült Államokban lehetett egy ideig kapni. A brazil kormányzati közlemény szerint a ruhadarabok azt sugallják, hogy Brazília a szexturisták zarándokhelye. Az egyik pólón az I love Brazil felirat olvasható egy tangabikiniből kialakított szívvel, a másik pólón fürdőruhás hölgy látható, amint a riói tengerparton áll, “várom a gólt” felirattal.

forrás:heti válasz.hu

Leave a Reply 260 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: