< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Egyre csak olvad Szíszi fölénye

| Mobile | RSS

Egyre csak olvad Szíszi fölénye

Egyre csak olvad Szíszi fölénye

Abdel-Fattáh esz-Szíszinek, a jövő hétfőn kezdődő egyiptomi elnökválasztás esélyesének alakja ugyan támogatói körében lassan kultikus jelleget ölt, azonban egyetlen vetélytársával, a baloldali Hamdán Szabbáhival szembeni fölénye a kampányidőszak péntek esti befejezésekor már nem volt olyan egyértelmű.

A Kairó utcáit ellepő választási plakátok és transzparensek között csak elvétve akad olyan, amely nem a hadsereg közelmúltban leköszönt főparancsnokát ábrázolja. Az egyiptomi sajtó által közvetített kép szerint kétség sem fér Szíszi győzelméhez, amit a külföldön élő egyiptomiak hétfőn zárult voksolásának eredménye is megerősített: a szavazatok 94,5 százalékát kapta.

A köznyelvben csak tábornagyként emlegetett elnökjelölt támogatói szemében nemzeti hős, aki az utolsó pillanatban mentette meg az országot, amikor a fegyveres erők élén tavaly június 3-án elmozdította államfői tisztségéből az iszlamista Mohamed Murszit.

Szíszi kampánycsapata csütörtökön a Murszi ellenes tüntetések egyik motorját alkotó Tamarrod mozgalommal közös rendezvényt tartott a kairói Ábdín téren. Szájed Máher, a Tamarrod egyik tagja szerint “aki a tavaly nyári eseményeket egyszerű államcsínynek minősíti, annak esélye sincs megérteni azt, ami itt jelenleg történik.”

“Az embereknek elegük volt a Testvériségből – jelentette ki. – Az +aki nem velünk van az hitetlen’+ mottóval működő rezsim az erőszakos összecsapásokat megelőzően egy sor katasztrofális rendelettel hívta ki maga ellen a nép haragját.”

Példaként Szájed az akkori ipari és külkereskedelmi miniszter, Hátem Száleh bejelentését hozta fel, miszerint 2012. november 1-től minden üzletnek este tízkor, a vendéglőknek pedig éjfélkor be kell zárniuk, “mindezt egy olyan, több mint húszmilliós városban, ahol boltok, éttermek és kávézók százai tartanak hajnalig nyitva.”

A mélyen vallásos Szíszi sok olyan egyiptomi bizalmát megnyerte, aki a 2012-es voksoláson az iszlamistákra szavazott. A tábornagy a kairói al-Azhár mecsethez, a szunnita világ teológiai központjához közeli, el-Gamálíja nevű szegénynegyedben nőtt fel. El-Gamálíjában a házfalakat elfedő plakátrengeteg legtöbbjén Szíszi portréja látható.

Megfigyelők szerint azonban Szíszi “ragyogása” gyorsan véget érhet, ha az ország szétzilált gazdasága a választások után nem mutat javuló tendenciát. Az egyik első kihívást az energiahiányból adódó nyári áramszünetek fogják jelenteni, amelyek miatt már tavaly is tüntetők tömegei vonultak az utcára.

Olyan komoly problémák, mint a kormányadatok szerinti 13 százalékos munkanélküliség – amelyet más, nem hivatalos felmérések 20 százalékra tesznek – és a tény, hogy a 85 milliós lakosság negyede kevesebb, mint napi 1,65 dollárból él meg, ugyancsak megoldásra várnak.

Szíszi, aki személyesen nem jelenik meg a választási rendezvényeken, és csak előre felvett interjúkban ad választ a terveivel kapcsolatos kérdésekre, nemzetbiztonsági okokra hivatkozva nem adott ki választási programot. Így nem világos, hogy miként fogja megvalósítani a hivatalos internetes oldalán közölt “vízióját”, amely olyan vakmerő célokat tartalmaz, mint a munkanélküliség nyolc százalékra való csökkentése, valamint huszonkét új ipari város és nyolc repülőtér építése.

Marwa Ahmad, a Janájer című Szíszi-kritikus hírportál szerkesztője szerint az elnökjelölt népszerűsége valójában lényegesen kisebb, mint amit a látszat, és a közelgő voksolással kapcsolatos felhajtást közvetítő média sejtet. “A külföldön élő egyiptomiak szavazásának eredménye nem jelent semmit. Nyolcmillió egyiptomi él az ország határain kívül, s ennek fényében a 315 ezer szavazó nem számít magas részvételi aránynak” – mondta.

Ahmad véleménye szerint az előrejelzéseknél jóval többen fognak Szíszi riválisára, a nasszerista Szabbáhira szavazni, amit az amerikai Pew Research Center kutatóiroda csütörtökön kiadott felmérése is megerősít. A kutatóközpont ezer egyiptomival végzett interjúiból az derül ki, hogy a megkérdezettek csupán 54 százaléka támogatja Szíszit, míg 45 százalékuk nem szavazna rá, ugyanakkor Szabbáhinak 35 százalékos a támogatottsága.

Szabbáhi pénteken ugyanott tartott rendezvényt, ahol előző nap ellenfele szimpatizánsai gyűltek össze. Az Ábdín téren a tömeg órákon át ünnepelte a nasszerista politikust, egyebek mellett a kampány mottóját, “kenyeret, szabadságot és szociális igazságosságot” kántálva.

Seima Abdel-Muizz, az elnökjelölt önkéntesekből álló kampánycsapatának tagja szerint Szabbáhi a 2011-es forradalom valódi szimbóluma. “Hamdín (Szabbáhi) az elmúlt három év alatt végig kint volt velünk az utcán – mondta. – Szíszi ezzel szemben a hadsereg jelöltje. A sok évtizedes katonai hatalom után civil kormányt akarunk. Ilyen egyszerű” – tette hozzá.

A fiatal politológus arra a kérdésre, hogy mennyi esélyt lát a nyilvánosság által már hetekkel ezelőtt leírt jelölt győzelmére azt felelte, “Szabbáhi a 2012-es elnökválasztáson 13 jelölt közül a harmadik helyen végzett, úgy, hogy nem állt mögötte egy olyan rendezett kampánygépezet, mint most. Hatalmas támogatottságot élvez, annak ellenére, hogy a sajtóból az ellenkezője derül ki” – tette hozzá.

Husszám Haszn 54 éves jogász számára az a legfontosabb, hogy Szabbáhi hadat üzent az országban uralkodó korrupciónak, és zászlajára írta a szegénység megszüntetését. “Nem tartozom azok közé, akik bezárkóznak az autójukba, felhúzzák az ablakot, és úgy mennek végig a városon, hogy nem vesznek tudomást a mindenhol jelen lévő koldusokról – mondta, és hozzátette – tulajdonképpen mindegy, hogy ki kerül hatalomra. Ha nem sikerül a nyomort megszüntetni, a következő kormány is meg fog bukni.”

forrás:népszava online.hu

Leave a Reply 222 megnézve, 2 alkalommal mai nap |