< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Egyedül harcolhat tovább Orbán

| Mobile | RSS

Egyedül harcolhat tovább Orbán

Egyedül harcolhat tovább Orbán

Az elszigetelt Magyarországnak a mostantól növekedés nekilendítéséért kell harcolnia, miközben Orbán Viktor miniszterelnök az elmúlt négy évben ütközőpályára vitte kormányát az Európai Unióval és feldühítette a külföldi befektetőket – írja az Irish Times.
Lakásvásárláshoz, – felújításhoz és még számtalan lakáscélhoz 30%, de legfeljebb évi 72 000 Ft összegű állami támogatás, és most 9% egyszeri extra kamat az első megtakarítási évben! Megnézem a részleteket >>

Bírálói Viktátornak hívját és azzal vádolják, hogy országát Orbanisztánná formálja, ám a magyar miniszterelnök láthatóan politikai hatalma csúcsán van – kezdi Magyarországról szóló helyzetértékelését a 150 éves The Irish Times online kiadása. Ezt követően bemutatja az ír olvasóknak hol tart ma az ország. Orbán a múlt hónapban már a második lehengerlő választási győzelmet aratta, amelynek eredményeként pártja fenntartotta kétharmados parlamenti többségét. Az előző ciklusban az állam radikális átalakítására használták fel ezt a felhatalmazást.

Orbán forradalma, ahogy nevezni szereti, üközőpályára vitte őt az Európai Unióval és az Európai Központi Bankkal, eközben feldühítette a kontinens néhány legnagyobb vállalatát. Azzal is vádolják, hogy kozmetikázza a magyar történelmet, eltünteti annak setét foltjait, továbbá nem sokat tesz a korrupció és az antiszemitizmus ellen. Mindez azonban csak az ő malmára hajtja a vizet: minél keményebben támadják, különösen külföldről, annál hangosabban állítja be magát a nemzet védelmezőjének.

Harcai

Az elmúlt négy évben a legkülönbözőbb csatákat vívta meg, nem riadva meg karrierje kockáztatásától. Megszakította a hiteltárgyalásokat az IMF-fel és szembe szállt Brüsszellel a költségvetési hiány ügyében, elérve, hogy Magyarország kikerüljön a túlzottdeficit-eljárás alatt lévő uniós tagállamok köréből. A hiány betömése érdekében államosította a magánnyugdíjpénztárakat, különadókat vetett ki a távközlési, az energia- és a bankszektorra.

Miközben a forint árfolyama többször hullámvasútra került és az ellenzéki pártok pénzügyi összeomlásról beszéltek, Orbán és szövetségesei visszaszorították a külföldiek befolyását Magyarországon és megesküdtek arra, hogy eltüntetik a romokat, amelyek a korábbi szocialista kormányok után hátramaradtak. Eközben a rezsicsökkentéssel és azzal, hogy devizahitelekből fakadó veszteségeket lenyelette a bankokkal, elismerést vívott ki a nép körében.

Elnézték neki

Iszapbirkózásra kényszerítette őket, és felőrölte az erejüket – jellemzi Orbán és az EU-s intézmények küzdelmét Timothy Ash, a Standard Bank feltörekvő piacokkal foglalkozó elemzője. Sokszor csinál a megszokott szabályokon túlmutató dolgot, amit a bejáratott módon működő intézmények nehezen tűrnek. Az eurózónában azonban olyan nagy volt a káosz az elmúlt négy évben, hogy az uniós vezetőknek nem volt erejük Orbánnal küszködni. Nem akartak további frontot nyitni – voltak nagyobb gondjaik, ezért nem törődtek vele.

Ami az Orbán célkeresztjébe került nagy cégeket illeti, ezek jó része nem tud kivonulni Magyarországról – folytatja Ash. Sokat fektettek be az országba, gyökeret eresztettek ott. Orbán tudja ezt. Ugyanakkor jelentősen vissza tudják fogni tevékenységüket, és ezt meg is tették. Ez komoly hatással lehet a gazdaság növekedésére.

Növekedési csata

A kétkedők szerint Orbán válságintézkedései komoly gondokat fognak okozni a következő években, ám ő kitart amellett, hogy intézkedései az export növekedéséhez, illetve az államadósság, az infláció és a munkanélküliség csökkenéséhez vezettek. Akárhogy is van: a kormánypártok és az ellenzék egyetért abban, hogy Magyarországnak stabilitásra és olyanfajta növekedésre van szüksége, amelyet néhány szomszédos kelet-közép-európai országban tapasztalni.

A gazdaság kilábalóban van a hullámvölgyből – éppen hogy csak -, és Orbánra új feladat vár. Az EU-val, az IMF-fel és a multikkal vívott csata után meg kell harcolnia a következőt a növekedés fellendítése érdekében – fejtegeti Ash. Ehhez a fogyasztói és a befektetői bizalom erősítésére lenne szükség. Békét kellene kötnie a bankokkal és a nagy befektetőkkel. Meglátjuk mire jut Magyarország – teszi hozzá.

Mindig lesz ellenség

Orbán patthelyzetre jutott Brüsszellel, baloldali ellenzéke pedig szétesett. Ennek ellenére további bírálatokat kap a sajtószabadsággal foglalkozó szervezetektől azért, hogy elfojtja a bíráló hangokat, továbbá a korrupcióellenes csoportoktól azért, hogy túl keveset tesz a korrupció ellen és regnálása alatt gyanúsan jól járnak szövetségesei az üzleti életben.

A helyzet az, hogy semmit sem tudunk a kormányzó Fidesz terveiről, leszámítva azt, hogy folytatni akarják, amit elkezdtek – idézi az ír lap László Róbertet, a Political Capital választási szakértőjét. Nem várok visszafogott politizálást, a konszolidáció emlegetése jelenleg tiltott dolog a Fideszben. Várhatóan folytatódik a “szabadságharc” és “forradalmi politizálás”. Az elmúlt 25 évben Orbán mindig talált valakit, aki ellen harcolhatott: először ott volt a Szovjetunió, most meg itt van az EU, a bankok és a globalizáció.

forrás:napi gazdaság.hu

Leave a Reply 309 megnézve, 2 alkalommal mai nap |