< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Csúcsra járatják Lázár Jánost

| Mobile | RSS

Csúcsra járatják Lázár Jánost

2014. május 27. | 100 hozzászólás | Közélet

Szijjártó Péter, Lázár János és Rogán Antal – egyelőre csak Lázár miniszteri tisztsége biztos. Fotó: Tóth Gergő/Népszava

Minisztériumi rangot, és várhatóan a korábbinál sokkal több hatáskört – illetve a források elosztása feletti befolyást – kap a Miniszterelnökség, melyet a jövőben is Lázár János irányít majd, de immár nem államtitkárként, hanem miniszterként. Erről is döntött az Országgyűlés, amikor megszavazta tegnap a harmadik Orbán-kormány minisztériumi struktúráját. A kormányfő a leendő tárcavezetők hétfőn kezdődő bizottsági meghallgatásáig titkolja kormánya tagjait. Miniszterből csak néhányat cserél, de az államtitkári posztokon nagyobb lehet a jövés-menés.

Kilenc minisztériummal működik majd a júniusban megalakuló harmadik Orbán-kormány. Ez elsőre nem tűnik nagy változásnak, mert az elmúlt ciklusban nyolc minisztérium volt a Miniszterelnökség mellett, de utóbbi – eddig is jelentős befolyását erősítve – most minisztériumi rangot kapott az Országgyűlés tegnapi döntésével. Elfogadták ugyanis a minisztériumok felsorolásáról szóló törvényt.

A Miniszterelnökség nagyhatalmú csúcstárca lesz – várhatóan továbbra is Lázár János vezetésével -, egy sor, a többi tárcától elvont és áttelepített hatás- és feladatkörrel. Így például Lázárhoz kerül majd a vidékfejlesztés. Ezt a szót el is hagyják az agrártárca nevéből, amely simán csak Földművelésügyi Minisztérium lesz, de várhatóan Fazekas Sándor vezeti majd, ahogy eddig is.

“Csonkolják” az eddigi Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumot, amely csak igazságügyi lesz, vezetője pedig új ember, Trócsányi László eddigi párizsi nagykövet, aki egykori alkotmánybíróként felügyeli majd a jogalkotást, és vélhetően “vezényli” a jogvitákat majd az EU-val – Orbán Viktor kormányfő ugyanis az önálló igazságügyi tárca létrehozását azzal indokolta, hogy “szügyig állunk a jogvitában” Brüsszellel.

Marad a Belügyminisztérium, ahogy vezetője, Pintér Sándor is. Ez a helyzet az Emberi Erőforrások Minisztériumával, és az azt irányító Balog Zoltánnal is.

A minisztériumok és a várható tárcavezetők
Miniszterelnökség – Lázár János
Belügyminisztérium – Pintér Sándor
Emberi Erőforrások Minisztériuma – Balog Zoltán
Földművelésügyi Minisztérium – Fazekas Sándor
Honvédelmi Minisztérium – Hende Csaba
Igazságügyi Minisztérium – Trócsányi László
Külgazdasági és Külügyminisztérium – Navracsics Tibor
Nemzetgazdasági Minisztérium – Varga Mihály
Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – Rogán Antal (?)
Forrás: Népszava-összeállítás

Sem szerkezetében, sem az irányító miniszter – Hende Csaba – személyében nem várható változás a Honvédelmi Minisztériumnál sem. Nem úgy a külügyi tárcánál, amelynek éléről Martonyi János távozik. Helyére Navracsics Tibor érkezhet, a tárca pedig kibővült feladatköréhez új nevet is kap: Külgazdasági és Külügyminisztérium. A külgazdasági kapcsolatok építése a nemzetgazdasági tárcától kerül ide.

Az új irány komolyságát jelzi, ha igaz, hogy Navracsicsot ősszel a kormány uniós biztosnak küldené Brüsszelbe, helyét Szijjártó Péter jelenlegi külgazdasági államtitkár veheti át.

A jövőben a határon belüli feladataira koncentráló Nemzetgazdasági Minisztérium vezetője Varga Mihály marad, míg a változatlan hatáskörű Nemzeti Fejlesztési Minisztérium élén ettől függetlenül személycsere várható: Németh Lászlónénak biztosan mennie kell, de nem biztos, hogy Rogán Antal váltja a tárca élén.

A tárcák tehát megvannak, a miniszterek részletes feladat- és hatáskörét azonban majd csak kormányrendelet állapítja majd meg a későbbiekben – ezt “biankó” felhatalmazásként átengedte a kormánynak az Országgyűlés. Az átadás-átvételeket szintén kormányrendelet szabályozza majd – árulta el korábban lapunknak Havasi Bertalan miniszterelnöki sajtófőnök.

A miniszterek személye sem teljesen biztos, hiszen ezt – a szokásjogtól eltérően – még titkolja Orbán: a leendő tárcavezetők bizottsági meghallgatása hétfőn kezdődik, és a tárcavezetők pénteken tesznek esküt. Jelentősebb átrendeződés és személyi változások várhatóak az államtitkári posztokon: őket június 15-ig nevezi meg Orbán.

Itt olyan érdekes változások várhatók, minthogy a hírek szerint Orbán hazahívhatja párizsi OECD-nagyköveti posztjáról Mikola Istvánt, aki a nemzetközi szervezetekért és a biztonságpolitikáért felelős, újonnan létrehozandó államtitkári posztot kapná.

Az ellenzék egyébként élesen bírálta az új minisztériumi struktúrát. Schiffer András, az LMP frakcióvezetője szerint az egyenesen alkotmányellenes, az MSZP-s Kiss László szerint pedig “csak” nem alkalmas az ország irányítására, a közigazgatás hatékony működtetésére.
Az elnöki szavazat is kell
Már megint átírná a Fidesz az országgyűlési törvényt: sürgős eljárásban már tegnap megtartották az általános vitáját annak a pénteken, Rogán Antal által benyújtott módosítónak, amely indítványozza, hogy az ülésvezető elnök is szavazhasson a parlamenti döntéseknél. Ha ezt elfogadják, nem csak akkor nyomhat gombot a levezető elnök, ha szavazategyenlőség van, hanem mindig. Ennek főképp akkor van jelentősége, ha az ülésvezető fideszes, hiszen akkor éppen ezen az egy vokson múlhat a kétharmad. Rogán ugyanebben a módosítóban azt is javasolja, hogy ne az összes, hanem a jelenlévő képviselők négyötödének szava számítson a házszabálytól való eltérésnél.

szerző:Lengyel Tibor

forrás:népszava online.hu

Leave a Reply 913 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: