< Böngészés > Főoldal / Kultúra / Blog article: Dzsaváharlál Nehru indiai politikus, államférfi, 1947 és 1964 között a független India első miniszterelnöke, 50 éve halt meg

| Mobile | RSS

Dzsaváharlál Nehru indiai politikus, államférfi, 1947 és 1964 között a független India első miniszterelnöke, 50 éve halt meg

2014. május 28. | hozzászólás | Kultúra

Dzsaváharlál Nehru indiai politikus, államférfi, 1947 és 1964 között a független India első miniszterelnöke, 50 éve halt meg

Dzsaváharlál Nehru indiai politikus, államférfi a Sajtó- és fotóarchívum 2014. 22. hét érdekes emberei sorozatban
archivum hirlevel fejlec 600

nehru

Dr. Münnich Ferencet, a Magyar Népköztársaság Minisztertanácsának elnökét (b2) fogadja a repülőtéren Dzsaváharlál Nehru indiai
miniszterelnök (j2).
Újdelhi, 1961. augusztus 29.
MTI / INT / Köves Tibor

Dzsaváharlál Nehru indiai politikus, államférfi, 1947 és 1964 között a független India első miniszterelnöke, 50 éve, 1964. május 27-én halt meg.

1889. november 14-én született Alláhábádban. “Amit az apák nem fejeznek be, azt fiaik valósítják meg” – mondta 1929 karácsonyán Motilál Nehru, amikor átadta az Indiai Nemzeti Kongresszus, egyben a függetlenségi mozgalom vezetését akkor alig harmincéves fiának.
Dzsaváharlál Nehru India egyik legtekintélyesebb és legműveltebb családjából származott, apja Mahátma Gandhi baráti körébe tartozott, húga, Vidzsaja Laksmi Pandit 1953-ban az ENSZ-közgyűlés első női elnöke lett. Az angol etikett szerint nevelték, de megismerkedett az indiai klasszikusokkal is. 1905-től Angliában tanult, elvégezte a cambridge-i egyetem természettudományi szakát, majd jogi diplomát szerzett.
Hazatérve ügyvédként dolgozott, de a politika magával ragadta, s amikor 1919-ben a britek Amritszárban a békés tüntetők közé lőttek, úgy döntött: minden idejét a függetlenségi mozgalomnak szenteli. Gandhi bizalmasaként az erőszakmentesség mellett tette le voksát, s kisebb-nagyobb megszakításokkal kilenc évet töltött börtönben, amiben nem látott semmi rendkívülit. Megfogalmazása szerint: “India minden útja előbb vagy utóbb a börtönbe vezet”. Időközben megnősült, lánya, a későbbi Indira Ghandi 1966 és 1977 között háromszor volt miniszterelnök.
1946-ban, amikor a britek tárgyalást kezdtek a hatalom átadásáról, Nehru állt az átmeneti kormány élére. A muzulmánok azonban önálló államot követeltek. Mivel nem tudott megállapodni velük, végül maga is támogatta a gyarmat két részre, Indiára és Pakisztánra osztását. Gandhihoz hasonlóan ő is tragédiaként élte meg az egység megszűnését, az erőszakot és a háborút.

nehru2


Szukarno indonéz elnök, Nehru indiai miniszterelnök és Kwame Nkrumah ghanai elnök az el nem kötelezett országok mozgalmának alakuló értekezletén.
Belgrád, 1961. szeptember 3.
MTI Fotó / JUG
1947. augusztus 15-én lett India első kormányfője, egyben külügyminisztere, 1964-ig állt a kabinet élén. Külpolitikája eleinte a gyarmatosítás ellen irányult, vezetése alatt lett India az el nem kötelezettek mozgalmának motorja, a mozgalom a pozitív semlegesség elvét hirdette, a faji megkülönböztetés és a háborúk ellen emelt szót.
India népe bálványozta Nehrut, noha politikája sokban ellentétes volt Gandhiéval, aki inkább a hagyományokra, elsősorban a vallási tradíciókra épített, míg Nehru modernizálni akarta az országot. Eszméi a mai napig hatnak hazájában, számos mondása, velős megállapítása forog közszájon, ezek egyike: “Többet jelent az, hogy kik vagyunk valójában, mint az, hogy mások minek hisznek minket.”
A szakadatlan munka kimerítette, 1964. május 27-én szívroham következtében halt meg Újdelhiben. A hagyományos vallási szertartások szerint máglyán égették el a szent Jamuna folyó partján.

forrás:MTVA hírlevél

Leave a Reply 1287 megnézve, 2 alkalommal mai nap |
Tags: