< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Ezermilliárdokat veszíthettünk el

| Mobile | RSS

Ezermilliárdokat veszíthettünk el

2014. május 29. | hozzászólás | Közélet

A kétezermilliárd forintot is meghaladja az az összeg, amitől az uniós adószabályok átvétele miatt a csatlakozás óta elesett a magyar költségvetés. Szakmai vélemény szerint az adóelőírások kapkodó európai egységesítése munkahelyeket sodorhat veszélybe.

Ezermilliárdokban mérhető a hiány, amely azért érte a magyar költségvetést, mert az ország átvette az unió adószabályait – ez derül ki a Magyar Okleveles Adószakértők Egyesülete és a pécsi egyetem közös kutatásából. Az elemzés eredményeiről az egyesület elnöke, Herich György közölt a Magyar Nemzettel részleteket.

Eszerint 2004 és 2011 között 1156 milliárd forintos veszteséget szenvedhetett el a honi büdzsé a társasági adóval kapcsolatos EU-rendelkezések alkalmazása miatt. A szakember magyarázatként elmondta: uniós csatlakozásunk óta bizonyos, az országot elhagyó jövedelmekre – például az osztalékként felvett összegekre, a jogdíjakra és a kamatra – nem vethetünk ki adót. A magyar határon tehermentesen áthaladó pénzek után a célországban ugyan jórészt megfizetik a közterheket, de ebből költségvetésünk nem részesül.

A vizsgálódás megállapította azt is, hogy a nálunk megtermelt pénzek utóbb például a német vagy az osztrák közkasszát gazdagíthatták, miként a Benelux országokban és az Egyesült Államokban is jelentős tételek köthettek ki.

forrás:mno.hu

Leave a Reply 736 megnézve, 2 alkalommal mai nap |
Tags: