< Böngészés > Főoldal / nébih / Blog article: Egyre több a mezei pocok

| Mobile | RSS

Egyre több a mezei pocok

2014. június 3. | 1 Hozzászólás | nébih

Egyre több a mezei pocok

Az ország több részén egyre jelentősebb a mezei pocok (Microtus arvalis) fertőzés. A növényvédelmi hatóság szakemberei szerint az utóbbi évek egyik legjelentősebb felszaporodásával állunk szemben, ezért kiemelt figyelemmel követik nyomon az országos károsító-helyzet alakulását.

A fertőzéssel összefüggésben Baranya, Csongrád, Békés, Jász-Nagykun-Szolnok és Tolna megyéből jelentettek tetemes károkat, többek között őszi kalászos (őszi árpa, őszi búza), lucerna, borsó, valamint repce kultúrákban.

Kirívó esetben repcében a fertőzöttség mértéke 14-50 lakott járat/100 m2 és hasonló a helyzet lucernában is. Kalászosokban egyes helyeken 16-18 lakott járat/100 m2, napraforgóban 6-8 lakott járat/100 m2 fertőzöttség alakult ki. A kártevő egyes területeken teljes tarrágást okozott! Vészhelyzet azokon a területeken alakult ki, ahol lucernatáblák és gyepterületek vannak az őszi kalászosok mellett.

Hazánkban jelenleg három rágcsálóirtó készítmény rendelkezik állandó engedéllyel a mezei pocok elleni védekezésre: Arvalin LR (40 g/kg cink-foszfid), Polytanol (280 g/kg kalcium-foszfid), valamint Delu (800 g/kg kalcium-karbid), melyek kizárólag a járatok nyílásába helyezve alkalmazhatók. A Redentin 75 RB (0,0075% klórfacinon) csak szükséghelyzeti engedély birtokában használható fel a kártevő elleni védekezésre. A NÉBIH az ország déli megyéiben és középső területein kialakult rendkívüli mezei pocok gradáció megállításához 2014. május 30. és július 31. között engedélyezte a készítményt teljes felületkezeléssel, földi és légi alkalmazással kalászos és repce kultúrákban. Amennyiben a mezei pocok fertőzés a hazai lucernásokban tovább erősödik, a Redentin 75 RB szükséghelyzeti forgalomba hozatali és felhasználási engedélye ennek figyelembevételével módosításra kerül. A készítmény felhasználásához termelői regisztráció szükséges a megyei kormányhivatalok növény- és talajvédelmi igazgatóságain.

2014. június 3.
Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal
Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság

Leave a Reply 1574 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: