< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Lázár János nagyon bátornak érzi magát a kétharmadtól

| Mobile | RSS

Lázár János nagyon bátornak érzi magát a kétharmadtól

2014. június 5. | 1 Hozzászólás | Közélet

Lázár János nagyon bátornak érzi magát a kétharmadtól

Hatalmas lendülettel, három néma, szorgalmasan jegyzetelő embere kíséretében ecsetelte szerdán Lázár János órákon át a parlamenti bizottságokban, hogy mit fog kezdeni azzal a nagyhatalmú minisztériummal, amit Orbán Viktor rábízott. Vallomások nagyvonalúságról, bátorságról, és az igazság iránti olthatatlan vágyról.

Mindig nagyra értékelem, ha kritizálnak, és azt sem tagadom, hogy 39 évesen még van tanulnivalóm – mondta mosolyogva Lázár János, amikor szerdán egy ellenzéki képviselő a mezőgazdasági bizottság meghallgatásán megkérdezte tőle, hogyan tudja majd felügyelni az uniós milliárdok elosztását, ha a hírek alapján úgy tűnik, vannak gondjai a közpénzek felhasználásával. “Nem vagyok hibátlan ember, de ha egy ekkora feladatot bíz rám a miniszterelnök, akkor körültekintőnek kell lennem” – mondta Lázár, aki azt kérte, ne csak a hibáit, hanem a teljesítményét is tegyék a mérlegre, amikor megítélik.

Lázár János órákon át magyarázta három bizottságban, mi lesz a feladata a jövőben önálló minisztériumként működő kancelláriának, és egy pillanatra sem látszott bizonytalannak, vagy olyannak, aki úgy érzi, van még tanulnivalója. Pedig az új Miniszterelnökség nem lesz egy könnyű minisztérium, Lázár szerint olyan lesz, mint egy a karácsonyfa, “minden van rajta”, és még annál is egy kicsit több, mert a konkrétan hozzá utalt feladatokon kívül hozzá fog tartozni minden olyasmi is, ami senkihez sem tartozik. “Ez elég nagy felelősség az emberen, de nagy lehetőség is a kormányzati munka hatékonyabbá, dinamikusabbá tétele”” – mondta Lázár. Szerinte a mai világban egyáltalán nem mindegy, hogy egy kormánynak milyen a reakcióideje, és “nálunk” nagy előnyt jelent, hogy a kormánynak stabil többsége van.

A meghallgatások előtt egy hajléktalan azzal ajánlgatta a Fedél Nélkült Lázár Jánosnak, hogy “ezt még nem a Simicska adja ki!”

Az első bizottsági meghallgatásán Lázár olyan nagy lendülettel sorolta közel húsz percen át, hogy mi minden fog a minisztériumához tartozni, hogy közben levegőt is csak kapkodva tudott venni. Uniós pénzek, európai ügyek, polgári hírszerzés, fejlesztéspolitika, informatikai kordináció, nemzetstratégia, a bankrendszer átalakítása, posta, építészet és építésügy, vidékfejlesztés, területi közigazgatás, nemzetpolitika, kormányzati kommunikáció – de a média nem, pedig Szél Bernadett, az LMP képviselője erről is hallott már pletykákat. “Hála a jó istennek, a közmédia nem fog a miniszterelnökséghez tartozni, én legalábbis a végletekig fogom ellenezni” – mondta erre nevete Lázár, ami nem is csoda, hiszen maga mondta el nem sokkal előtte a teljes magyar médiának, hogy ő nem szokott újságírókra nyomást gyakorolni, soha.

Márpedig ha a közmédia is hozzá tartozna, lehet, hogy néha rákényszerülne ilyesmire, azt is elmondta ugyanis, hogy azt a hosszú évek alatt már megtanulta, hogy a döntések meghozatalában van kompromisszum, de a végrehajtás nem demokrácia kérdése. A konfliktusokról beszélve meg is jegyezte, hogy “a miniszterelnök nem a személyiségemtől függetlenül választott engem erre a feladatra”, és azt is bevallotta, hogy ő is ilyen munkatársakat keres: “azt szeretném elérni, hogy a miniszterelnökség válogatott elitcsapat lenne, szeretnék a konfliktusoktól nem megriadó, kuruc mentalitású fiataloknak lehetőséget biztosítani”.

A meghallgatásokra csak három hűséges, régi munkatársát vitte magával, akikről elárulta, hogy fontos szerepet fognak kapni a minisztériumában. Hogy mit, azt egyelőre nem árulta el, lehet, hogy egyikük lesz a miniszterhelyettes, ugyanis egy törvénymósodítás után ilyen is lesz minden minisztériumban. A három férfin az órákig tartó meghallgatások alatt a kurucos lendületnek még csak nyomát sem lehetett felfedezni, némán ültek, néha jegyzeteltek pár sort, és az egyikük egyszer rendelt egy teát Lázárnak, ami persze teljesen kihűlhetett, mert Lázár Jánosnak csak úgy tizenöt perccel később volt ideje levegőt venni.

A hosszú beszédekből az is többször kiderült, honnan ez a kurucos lendület Lázárban: fontos háttérnek érzi a kétharmados többséget, a mezőgazdasági bizottságban egyenesen azt mondta, hogy a kétharmaddal a háta mögött a kormányban kell lennie annyi bátorságnak, hogy akkor is, ha valakinek sérti is az érdekeit, bele kell vágnia a dolgokba. Ő például azt fogja javasolni a miniszterelnöknek, hogy vizsgálja felül az erdőgazdaságokat Magyarországon, mert az tarthatatlan, hogy egy falu szélén lévő erdő nem ad megélhetést a faluban élőknek. De az sem normális szerinte, hogy vannak olyan nagybirtokosok, akik 5-6 ezer hektáros földterületeken csak növényt termesztenek, munkát ezzel nem sok embernek adnak, viszont a támogatásokból extraprofitra tesznek szert. “Ezt nem tartom egészséges dolognak, ezért vissza akarjuk szorítani az ilyen nagybirtok arányát 50-ről 20 százalékra”.

Lázár János végig fejből beszélt, minden témához adatokat, időpontokat, konkrétumokat sorolt mindegyik meghallgatáson, és ezzel annyira lenyűgözte a nemzetbiztonsági bizottságban ülő párttársát, Lezsák Sándort, hogy ő csak annyit tudott mondani: “jeles szigorlat”. Az ellenzéki képviselők minden bizottságban leszavazták, de a kormánypárti politikusok szavazatával végül minden bizottság úgy döntött, hogy alkalmas a miniszteri posztra.

forrás:atv.hu

Leave a Reply 368 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: