< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Újra szekust alázott a székely polgármester

| Mobile | RSS

Újra szekust alázott a székely polgármester

Újra szekust alázott a székely polgármester

Egy éven belül másodszor sült fel a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) Ráduly Róberttel. A csíkszeredai polgármester tavaly augusztusban megelégelte, hogy egy ismeretlen alak hetek óta követi és fényképezi őt, ezért egyszer a nyomába eredt és rendőrkézre adta a férfit. Később a titkosszolgálat elismerte: Bogdan Constantin Holircă az ő ügynökük.

Bármilyen megalázó, ha a célszemély elfogja titkosügynökét, Holircă-t nem vették le Rádulyról. Az úriember most a Dózsa György halálának ötszázadik évfordulója alkalmából a Sapientia Egyetemen szervezett emlékkonferencia megnyitójára követte a polgármestert. Ő azonban észrevette a terem végében helyet foglaló Holircăt. „Külön üdvözöltem a titkosszolgálat engem figyelő emberét, aki azonnal elhagyta az előadótermet” – mondta a politikus a Székelyhonnak.

A tavalyi incidens után mindkét fél feljelentést tett. A titkosszolgálati tiszt azért, mert állítása szerint a polgármester megverte, és az övtáskája is eltűnt. A feljelentések a kivizsgálás szakaszában vannak.

Ráduly esetében az SRI először ismerte el, hogy „magyar ügyben” rajtakapott politikus nekik dolgozik, de valószínű, hogy nem egyedi esetről van szó. Ablonczy Bálint kollégám tavaly megírta: a 2002-ben kiszivárgott Armageddon-lista szerint az SRI-ben tovább szolgáló 250 Securitate-tiszt tizede az „etnikai szeparatizmus” és „irredentizmus” elleni küzdelemmel foglalkozik.

szerző:Laki Zoltán
forrás:heti válasz.hu

Leave a Reply 253 megnézve, 1 alkalommal mai nap |