< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Magyarország bóvli maradt a Fitchnél, nincs felminősítés

| Mobile | RSS

Magyarország bóvli maradt a Fitchnél, nincs felminősítés

2014. június 6. | 79 hozzászólás | Közélet

Magyarország bóvli maradt a Fitchnél, nincs felminősítés

A Fitch Ratings pénteken csak megerősítette Magyarország államadós-osztályzatainak stabil kilátását. Korábban az elemzők arra számítottak, a hitelminősítő pozitívra változtatja a magyar kilátást, de volt olyan is, aki felminősítésre számított.

Elmaradt a meglepetés, nem minősítette fel a Fitch Ratings Magyarországot, sőt, még a kilátást sem javította pozitívra.

A stabil kilátás megerősítése a hosszú és rövid futamidejű magyar szuverén devizaadósság BB plusz/B és a forintadósság BBB mínusz osztályzatára, valamint a kereskedelmi adósok felső besorolási határát jelentő BBB osztályzati országplafonra vonatkozik – közölte Londonban péntek reggel a nemzetközi hitelminősítő.

A magyar adósságráta a jelentős költségvetési konszolidációs erőfeszítések ellenére nem sokat változott az elmúlt években, a magyar gazdaság növekedési kilátásai viszont javulnak – állapította meg a hitelminősítő, amely 2,7 százalékra javította a magyar gazdaság idei növekedésére adott prognózisát az eddigi 1,8 százalékról.

A Fitch Ratings a mostani lépéséhez fűzött helyzetértékelésében kimutatta, hogy a hazai össztermékhez (GDP) mért magyar államadósság-ráta – amely 2013 végén a cég számításai szerint 79,2 százalék volt – hozzávetőleg a kétszerese a besorolási listáján a Magyarországéhoz hasonló, BB/BBB osztályzati sávban szereplő szuverén adósok mediánértékének.

A Fitch alapeseti előrejelzése szerint a magyar adósságráta középtávon folyamatos csökkenésnek indul, de az évtized végén is még várhatóan 70 százalék felett lesz.

A három nagy nemzetközi hitelminősítő közül kettő tartja nyilván a magyar szuverén adósbesorolásokat stabil kilátással. A Standard & Poor’s március végén javította stabilra a magyar osztályzatok kilátását az addigi negatívról, a Moody’s Investors Service listáján a három nagy közül egyedüliként még leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátással szerepel a magyar államadós-besorolás.

A Portfolio által megkérdezett 12 elemző háromnegyede tegnap azt mondta, arra számít, a Fitch pénteken pozitívra javítja a magyar kilátást. Egy közgazdász szerint akár a felminősítés is szóba jöhetett volna, ketten pedig azt közölték, szerintük semmin sem változtat majd a hitelminősítő. A bóvli kategóriából a portál által megkérdezettek szerint inkább a novemberi felülvizsgálatból kerülhetünk ki egy felminősítéssel.
forás:hvg.hu

Leave a Reply 823 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: