< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Háború Irakban!

| Mobile | RSS

Háború Irakban!

A hadseregben teljes a fejetlenség, az amerikai civilek menekülnek, a dzsihádisták a főváros felé nyomulnak, Obama légicsapást tervez.

Az Iraki és Levantei Iszlám Állam (ILIÁ) nevű szunnita szélsőséges csoport harcosai pénteken már csak mintegy száz kilométerre voltak Bagdadtól. Nyugati irányból el-Anbár, északról Szaláheddín, keletről pedig Dijála tartomány felől hatolnak előre a főváros felé.

Az iraki hadseregben kitört általános fejetlenséget kihasználva a szélsőséges iszlamisták ezrei elfoglalták az észak-iraki Moszult és Ninive tartományt, Tikrítet és Szaláheddín tartomány más területeit, valamint a kelet-iraki Dijála és az észak-iraki Kirkuk kormányzóságokat. Január óta a kezükön van a Bagdadtól 60 kilométerre nyugatra fekvő Fallúdzsa is.

Iraki illetékesek szerint péntek reggel összecsapások voltak az iraki hadsereg és a lázadók között, akik miután bevonultak Dijálába, megpróbálták elfoglalni a tartomány székhelyét, a Bagdadtól 60 kilométerre fekvő Baakúbát.

A síita vezetésű kormányzat és az iraki hadsereg tehetetlensége láttán Barack Obama amerikai elnök közölte: nemzetbiztonsági szakemberei “minden megoldást” tanulmányoznak, beleértve az iraki beavatkozást is. Egy amerikai illetékes szerint lehetséges, hogy pilóta nélküli repülőgépekkel légicsapásokat hajtanak végre.

A 2006 óta kormányon lévő, síita Núri al-Máliki kormányfő, akit nemcsak az iszlám másik ágához tartozó szunniták, de sok síita is tekintélyelvűnek tart, felszólította a törzseket, hogy alakítsanak önkéntes csapatokat a kormányhadsereg megsegítésére.

A Máliki-kormány cselekvőképességét eleve mély felekezeti megosztottság korlátozza, a szunnita lakosság pedig egyenesen azzal vádolja, hogy kormányzása alatt üldöztetés áldozatává vált. Az ILIÁ fegyveresei az általuk elfoglalt tartományokban bizonyos mértékben élvezik a szunnita lakosság támogatását, és a kormányhadsereg összeomlását is részben az okozta, hogy a szunnita katonák vonakodnak felekezeti társaik ellen harcolni.

Abu Mohamed al-Adnani, az ILIÁ egyik vezetője szerdai hangüzenetében felszólította fegyvereseit, hogy vonuljanak Bagdad ellen, a lázadói pedig eközben folytatják a véres merényletek elkövetését.

A főváros lakóiban félelmet ébreszt a Washington által a világ egyik legveszélyesebb csoportjának tartott ILIÁ előrenyomulása. Egyikük szerint a lakosságot védelem nélkül magára hagyták. Bagdadban gyakorlatilag kiürültek az utcák, bezártak az üzletek.

A Lockheed Martin amerikai fegyvergyártó cég csütörtök este bejelentette, hogy biztonsági okokból kimenekíti Észak-Irakból ott dolgozó kéttucatnyi alkalmazottját, és több más cég alkalmazottainak evakuálásáról számolt be a washingtoni külügyminisztérium is.

A második legnagyobb iraki városban, Moszulban továbbra is a lázadók tartanak fogva közel 50, a konzulátuson elrabolt török állampolgárt, valamint 31 török gépkocsivezetőt. Moszulból mintegy félmillió lakos menekült el.

Kirkuk jelenleg a kurdok kezén van, akik közölték: megvédik a számos etnikum lakta várost, miután a hadsereg kivonult a településről. Az ILIÁ-ban számos külföldi dzsihádista, valamint a 2003-ban amerikai segítséggel elűzött Szaddám Huszein elnök biztonsági szolgálatának több tagja is harcol. Rijád Kavadzsi, a Közel-Keleti és Öböl menti Katonai Elemző Intézet igazgatója szerint jelenleg legalább 10-15 ezer szélsőséges iszlamista tartózkodik Észak-Irakban.
forrás:heti válasz.hu

Leave a Reply 344 megnézve, 1 alkalommal mai nap |