< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Amerikai légicsapás várható Irakban

| Mobile | RSS

Amerikai légicsapás várható Irakban

Kerry
Amerikai légicsapás várható Irakban

Az iraki fejlemények Amerika érdekeit fenyegetik.

John Kerry, aki a háborús övezetekben elkövetett szexuális bűncselekmények elleni londoni konferencián vett részt, a négynapos rendezvény végén tartott sajtóértekezletén úgy fogalmazott: “kellő időben meghozott döntésekre” számít Barack Obama amerikai elnök részéről, tekintettel az iraki helyzet súlyosságára.

Kerry nem részletezte az általa várt döntéseket, elmondta ugyanakkor, hogy az Egyesült Államok már tett “néhány azonnali lépést”. Ezek között említette az iraki kormánynak nyújtott, fokozott légi felderítési támogatást.

Az amerikai külügyminiszter elmondta azt is, hogy az Egyesült Államok már az év eleje óta növeli az Irakba irányuló katonai segélyszállítmányokat, emellett felgyorsította az Irakban és Jordániában folyó kiképzési programokat is.

Kerry hangsúlyozta ugyanakkor: az Egyesült Államok folytatja azokat az erőfeszítéseit is, amelyek célja annak elérése, hogy az iraki kormány maga legyen képes felvenni a harcot a szélsőséges iszlamista erőkkel.

Ezeknek az erőknek az előretörése nyomán “fel kell ébredniük” az iraki vezetőknek, mivel eljött az ideje az egységes fellépésnek. Egyszerűen nem lehet megengedni, hogy az etnikai-szektariánus különbségek szította politikai megosztottság megfossza az irakiakat mindattól, amiért “oly sokan oly sokat áldoztak” az elmúlt években – mondta.

Kerry szerint a harc a plurális, toleráns iraki társadalom megteremtéséért, a polgárias kormányzati formáért folyik. Az amerikai külügyminiszter az Iraki és Levantei Iszlám Állam (ILIÁ) nevű szunnita szélsőséges csoportot “brutális, terrorista ellenségnek” nevezte, amely szavai szerint terveket sző a nyugat ellen is. Ezeket nem részletezte, de nem is tett közvetlen utalást arra, hogy az Egyesült Államok tervez-e közvetlen katonai beavatkozást Irakban.

A londoni rendezvény vendéglátója, William Hague brit külügyminiszter ugyanakkor egyértelműen kijelentette a pénteki sajtótájékoztatón, hogy Nagy-Britannia nem kíván fegyveres erőt bevetni Irakban.

A sajtóértekezletet gyakorlatilag az iraki fejlemények uralták, a háborús övezetekben elkövetett szexuális bűncselekményekkel foglalkozó, pénteken befejeződött nemzetközi konferenciáról alig esett szó.

A londoni értekezletre 148 országból 1200 vendég volt hivatalos, köztük kormányzati delegátusok, nemzetközi szervezetek, civil társadalmi csoportok képviselői és a kérdésre szakosodott jogi szakértők.

A nagyszabású rendezvény két társelnöke William Hague és Angelina Jolie színésznő, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának jószolgálati nagykövete volt.

Az értekezleten döntés született egy olyan globális kezdeményezésről, amelynek célja a konfliktusövezetekben elkövetett szexuális erőszakcselekmények dokumentálásának és kivizsgálásának intézményesítése. A kezdeményezés alapján a londoni konferencia részvevői vállalták, hogy az eddigieknél alaposan adatbázist dolgoznak ki az ilyen bűncselekmények bizonyítékairól, megkönnyítendő a tettesek felelősségre vonását. A záróközlemény szerint ezzel megelőzhető, hogy a háborús övezetekben nemi erőszakot elkövetők továbbra is büntetlenségre számíthassanak.

forrás:ma.hu

Leave a Reply 161 megnézve, 1 alkalommal mai nap |