< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Kettős finanszírozás Több ezer per indulhat magyar orvosok és ápolók ellen

| Mobile | RSS

Kettős finanszírozás Több ezer per indulhat magyar orvosok és ápolók ellen

2014. június 15. | 1 Hozzászólás | Közélet

Kettős finanszírozás
Több ezer per indulhat magyar orvosok és ápolók ellen

Fellebbeznek a Pesti Központi Kerületi Bíróság június 12-i elsőfokú ítélete ellen a közel 10 év óta hamisan vádolt orvosok annak érdekében, hogy kollégáikat ne helyezhessék vád alá hasonló, “kettős finanszírozás” ügyekből kifolyólag.

2011 óta húzódik az a bírósági eljárás két orvos és egy ápoló ügyében, akik a Nyírő Gyula Kórház részlegébe vásároltak saját erőből 30-35 millió forint értékű, akkor még újdonságnak számító és az országban egyedülálló endoszkópos és lézersebészeti eszközöket. Mivel a társadalombiztosítás sem ismerte ezt az eljárást, ezért nem fedezte annak használatát, sőt a lézeres műtéteket a mai napig sem fedezi. Az orvosok ezért a betegeket arról tájékoztatták, hogy a hagyományos műtéti beavatkozás továbbra is ingyenes, de ha a modern laparoszkópiás műtétet választják, akkor az önköltséges beavatkozásnak minősül.

A modern technológia alkalmazása a betegek számára lényeges előnyökkel járt, például rövidebb gyógyulási idő, kevesebb fájdalom, kevesebb vérveszteség, jobb gyógyulási esélyek. A meghallgatott páciensek közül a tárgyaláson többen elmondták, hogy ennek a módszernek köszönhetik azt, hogy a méhüket nem távolították el, így esélyük maradt a gyermekvállalásra, amely a későbbiekben sikerrel is végződött.

Mind a mai napig megszokott eljárás, hogy amikor az állami finanszírozású kórháznak nincsen elegendő forrása ahhoz, hogy új, költséges eljárást vezessen be, vagy drága, jó minőségű eszközöket vásároljon, megállapodást köt magán tulajdonban álló vállalkozásokkal, annak érdekében, hogy a kórház magasabb színvonalú szolgáltatásokat nyújthasson pácienseinek. Számos példa igazolja ennek hatékonyságát, különösen a sebészetben, a képalkotó vagy a labordiagnosztikában.

A vád szerint az orvosok megkárosították a betegeiket, mert pénzt kértek el tőlük egy egyébként ingyenesen is elvégezhető OEP-finanszírozott beavatkozásért, ami kettős finanszírozásnak minősült volna. Az ügyben azonban a kórház 88 korábbi betegének mindegyike azt vallotta, hogy pontosan tisztában volt azzal, hogy választhat a modern, de fizetős és az elavult, de ingyenes eljárás között.

Az ügyben készült hivatalos OEP-szakvélemény az érintett páciensek esetét átvizsgálva megállapította, hogy a kettős finanszírozás ténye nem igazolható.

A vádlottak ügyvédje, Zamecsnik Péter szerint a bűncselekmény gyanúja tulajdonképpen a nyomozóhatóság ellen merülhet fel, hiszen annak ellenére, hogy az OEP szakvéleménye kimondta, hogy nem igazolható a kettős finanszírozás ezeknek a műtéteknek az esetében, nem ejtették a vádat.

A 2011. óta húzódó perben a Pesti Központi Kerületi Bíróságon, mint első fokú bíróságon 2014. június 12-én nem jogerős elmarasztaló ítélet született Dr. V. A. meddőségi és endoszkópos specialista, valamint a további két vádlott ügyében.

Az ítélet ellen a vádlottak fellebbeznek annak érdekében, hogy az azonos rendszer szerint működtetett egészségügyi szolgáltatást nyújtó kollégáikat is megvédhessék ezáltal az őket is fenyegető jövőben induló büntető eljárásoktó – írja a Plan B Media közleményében

forrás:ma.hu

Leave a Reply 250 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: