< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Seszták: Magyarországon nem lesz gázellátási probléma

| Mobile | RSS

Seszták: Magyarországon nem lesz gázellátási probléma

2014. június 16. | 1 Hozzászólás | Közélet

Seszták: Magyarországon nem lesz gázellátási probléma

Magyarországon akkor sem lesz gázellátási probléma, ha az oroszok elzárják Ukrajna felé a gázcsapot – mondta kérdésre Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter hétfői sajtótájékoztatóján, amelyen az államtitkárait mutatta be.
A miniszter hozzátette: a Baumgarten felőli vezetéken lehet behozni gázt, a gáztározók feltöltése folyamatban van. A magyar gázellátás tehát biztosított akkor is, ha az oroszok nem szállítanak Ukrajnának.

A gáztározók feltöltöttségi arányáról a miniszter konkrétumot nem tudott mondani, de ígéretet tett arra, hogy utánanéz és később tájékoztatást ad. Hangsúlyozta: a tárca felkészül a helyzetre, nemcsak a stratégiai gáztározók, hanem a nem stratégiai célú gáztározók kihasználását is prioritásként kezeli.

Hozzátette: a kormány észlelte a kockázatokat, ezért már korábbi kormányüléseken megtárgyalta a szükséges teendőket, és intézkedett az MVM-nél, hogy a szükséges anyagi források a gáztározók feltöltésnél rendelkezésre álljanak. “Mind az anyagi, mind a technikai feltételek meglesznek” – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy nem lesz gázellátási probléma Magyarországon.

A Gazprom orosz cég átállt az Ukrajna által igényelt földgáz előre fizetéses rendszerére, így az ukrán Naftohaz mostantól csak az előre kifizetett mennyiséget kapja meg – jelentette be az orosz állami energetikai vállalat hétfőn.

Feltételeik szerint ugyanis közép-európai idő szerint 8 óráig kellett volna Kijevnek átutalnia 1,951 milliárd dollárt az orosz cég számlájára. Az európai uniós fogyasztók által megrendelt orosz földgázt továbbra is szállítják.

Az ügyben közép-európai idő szerint déltájban tájékoztatót tartanak.

forrás:híradó.hu

Leave a Reply 232 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: