< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Áder a hűséges

| Mobile | RSS

Áder a hűséges

Áder a hűséges

Újból bizonyította Orbán Viktor iránti hűségét az államfő, hiszen Áder János még hétfőn aláírta a reklámadóról szóló és a fővárosi közgyűlést alkotmányellenesen átalakító önkormányzati törvényt. Az államfő egyetlen jogszabály – a választási regisztráció – esetében kért előzetes normakontrollt, amúgy csak politikai vétójogával élt, és másodjára fenntartás nélkül aláírt mindent.

Áder János szerint rendben van az önkormányzati választások előtt négy hónappal módosítani a választási szabályokat, és teljesen átalakítani a fővárosi közgyűlést. Az államfő még hétfőn szignálta az önkormányzati törvénymódosítást, amely csak tegnap délután jelent meg a Magyar Közlönyben. Csak az Országgyűlés honlapjáról derült ki, hogy Áder aláírta a reklámadóról szóló törvényt is, amelyet múlt szerdán fogadtak el.
Pedig Áder mindkét jogszabály ügyében bőven találhatott volna kifogásokat, hiszen államfőként alkotmányos feladata az Országgyűlés által elfogadott törvények tartalmi és formai vizsgálata, mielőtt aláírná azokat és gondoskodna kihirdetésükről. Ha tartalmi vagy formai hibát észlel, politikai vagy alkotmányossági vétóval élhet. Politikai vétó esetén az Országgyűlésnek küldheti vissza a jogszabályokat megfontolásra, alkotmányos vétóval pedig az Alkotmánybírósághoz (Ab) fordulhat, előzetes normakontrollt kérve.

Emlékezetes: miután Schmitt Pál belebukott plágiumbotrányába, 2012 májusában államfővé választotta a kétharmad Ádert. Eskütételekor azt ígérte: “ha száz jó törvényt kapok, százat írok alá. Ha száz rosszat, százat küldök vissza az Országgyűlésnek.” A hivatalba lépése utáni hónapokban még adott is a látszatra, hiszen júniusban rögtön visszaküldte a médiatörvényt a parlamentnek, bár tartalmi kifogást már akkor sem emelt, de ugyanígy történt többek között a kisajátításról, a hulladékgazdálkodásról és a járások kialakításáról szóló jogszabályok esetében is. Így aztán hamar kiderült, Áder politikai vétói inkább formálisak, sőt, esetenként a kormánytöbbség számára kedvezőek voltak, hiszen a Fidesz-KDNP rendszerint érdemi változtatás nélkül fogadhatta el az érintett törvényeket.

Pedig ha egy, a köztársasági elnök egyet nem értése folytán visszaküldött törvényt az Országgyűlés változatlan szöveggel fogad el ismét, az államfő kérheti az alaptörvénnyel való összhang vizsgálatát az Ab-től. Utóbbit már csak azért is fontos kiemelni, mert az Áder által gyakran alkotmányos okokból kifogásolt jogszabályokat rendszerint ugyanúgy fogadták el ismét, ám az államfő sosem tette ezt szóvá, sőt, másodszorra fenntartás nélkül aláírt mindent. Mindössze egy alkalommal kontrollálta a parlamentet Áder, amikor a választói regisztrációval kapcsolatban alkotmányos vétót emelt, amely – bár nem nevezte alkotmányellenesnek a regisztráció jogintézményét, csak annak körülményeit -, végül is megnyitotta annak a lehetőségét, hogy az Ab (a nemzetközi kötelezettség-vállalásokra is hivatkozva) megsemmisíthesse a törvényt.

Ezek után azonban egyszer sem fordult az Ab-hoz, holott rendre olyan törvényeket is visszaküldött a parlamentnek, amelyekre normakontrollt kellett volna kérnie, amivel nyilvánvalón tisztában volt. Sőt, bizonyos politikai vétókhoz fűzött indokolásaiban nem is palástolta alkotmányossági aggályait, ilyen esetben pedig köteles lenne az Ab elé utalni a törvényt. Hasonlóképp tudatosan sértette meg az alaptörvényt akkor is, amikor számos ordítóan alkotmányellenes jogszabályt szó nélkül aláírt, így például a botrányos körülmények között elfogadott földtörvényt, vagy épp idén tavasszal a paksi bővítésről szóló jogszabályt.

De Áder pontosan tudta, hogy a hivatalával szemben cselekszik akkor is, amikor a negyedik alaptörvény-módosítást aláírta, méghozzá arra hivatkozva, hogy nem tehet mást.

forrás:stop.hu

Leave a Reply 270 megnézve, 1 alkalommal mai nap |