< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Aláírta a lemondását lehetővé tevő törvényt a spanyol király

| Mobile | RSS

Aláírta a lemondását lehetővé tevő törvényt a spanyol király

Aláírta a lemondását lehetővé tevő törvényt a spanyol király

Aláírta a lemondását lehetővé tevő törvényt szerdán I. János Károly spanyol király. A trón éjféltől már fiát illeti meg, aki VI. Fülöp néven fog uralkodni, és csütörtökön teszi le az esküt a spanyol alkotmányra.

A 76 éves uralkodó meghatottan, könnyeit visszatartva írta alá az okmányt Fülöp herceg és a királyi család, valamint mintegy 160 meghívott jelenlétében a madridi királyi palota Oszloptermében tartott ünnepségen. Az uralkodó öltönyben, mankóra támaszkodva jelent meg. I. János Károly, aki 39 évi uralkodás után mondott le a trónról, az aláírás után csatlakozott a királyi családhoz, megcsókolta feleségét, és hosszan megölelte a trónörököst, aki a vonatkozó törvénynek a hivatalos közlönyben történő kihirdetése után, éjféltől lesz Spanyolország új uralkodója. A szertartás után apa és fia helyet cserélt egymással.
A 41 éves Letícia, az első nem nemesi vérből származó leendő spanyol királyné, a szertartás alatt gyakorlatilag le sem vette a szemét két lányáról, akik a távolabbi rokonok között ültek az Oszlopteremben. Idősebbik lánya, a nyolcéves Eleonóra csütörtöktől Európa legfiatalabb trónörököse lesz, húga, Zsófia, hétéves.
Mariano Rajoy konzervatív kormányfő a király után írta alá a törvényt, amelyet a képviselőház egy hete, a szenátus pedig kedden hagyott jóvá.
I. János Károly Francisco Franco diktátor 1975. november 20-i halála után két nappal került a spanyol trónra, és a demokrácia jelképének számított. Egészségi problémái miatt legyengülve és a botrányokba belefáradva június 2-án váratlanul bejelentette lemondását. Döntését azzal indokolta, hogy szeretne teret engedni az “új generációnak”, nevezetesen fiának, Fülöpnek, aki szerinte “a remény új korszakát fogja megnyitni”.

forrás:magyar hírlap.hu

Leave a Reply 164 megnézve, 1 alkalommal mai nap |