< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Orbán bukóban

| Mobile | RSS

Orbán bukóban

Orbán bukóban

Minden jel arra mutat, hogy Orbán Viktor hatalmas pofonba igyekszik beleszaladni: míg ő ország-világ előtt Jean-Claude Juncker ellen kampányol, addig egy kiszivárgott dokumentum szerint német kollégája, Angela Merkel már a jövő héten megválasztaná a volt luxemburgi miniszterelnököt.

Orbán Viktor egyetlen alkalmat sem szalaszt el, hogy egyértelművé tegye: nem támogatja a volt luxemburgi kormányfő, Jean-Claude Juncker jelölését az Európai Bizottság elnöki posztjára. Olyannyira, hogy a vele készült, két részes Bild-interjú második, kedden közölt részének címe az volt: “Megígértem a választóimnak, hogy Juncker útját állom”. Tegyük hozzá: a kijelentés ebben a formában nem igaz. A Fidesz az EP-kampány során egyetlen egy alkalommal sem foglalt állást a néppárti csúcs-jelölttel szemben, sőt, egy alkalommal Deutsch Tamás, EP-képviselő fogadta a nyilvánosság előtt a Juncker mellett korteskedő, néppárti aktivistákat.
Infinety network
Ha nem akarjuk szó szerint venni az orbáni kijelentést, akkor egyértelmű: a magyar kormányfő tényleg minden politikai súlyát beleadta a tiltakozásba. Bár a jelölt nevét nem mondta ki, de e hét elején, a Néppárt stratégiai értekezletén tartott beszédében újra a tagállamok nagyobb mozgástere mellett tört lándzsát, szemben a föderalistának tartott Juncker álláspontjával. Sőt, Orbán Viktor ennél is tovább ment, amikor kijelentette: Európa legyen az európaiaké (amivel megerősítette pozícióját, mint az értelmetlen mondatok Maradonája) és politikai felügyeletet követelt az Európai Bizottság által kiadott ország-jelentések fölött. Eddig ezeket a gazdasági összegzéseket az Európai Bizottság állította össze, amely a direkt politikai csatározásoktól mindeddig távol maradt – köszönhetően részben annak, hogy a “határozatok őre” szerepkört ellátó testületbe tagállami konszenzussal jelöltek eddig vezetőket.

Kedd reggel még úgy tűnt, Orbán komoly sikereket ért el, hisz a hivatalosan kiadott, Magyarországra vonatkozó ország-jelentés jelentősen felpuhult a múlt héten napvilágot látott, előzetes dokumentumhoz képest. Míg korábban élesen bírálta a Bizottság a magyar kabinet számos intézkedését (így a rezsicsökkentést és az erőltetett közmunka programokat), e hét elejére már minden markáns kijelentés eltűnt a szövegből. Budapest akár győzelemként is elkönyvelhette ezt – igaz, az enyhülés hátterében nem csak a kabinet munkájának elismerése állhat, de az is: a brüsszeli testület belátta, hogy nem kötelező érvényű ajánlásait a kétharmad úgysem veszi komolyan.

Kedd este azonban kiszivárgott egy összefoglaló dokumentum, amelynek tanúsága szerint Angela Merkel, német kancellár európai vezetőkkel folytatott megbeszélésein kijelentette: nem akar “castingot” rendezni az Európai Bizottság elnöki posztjára, és már a jövő heti uniós csúcson el szeretné érni, hogy a kormányfőkből álló Európai Tanács Junckert jelölje bizottsági elnöknek. Úgy tűnik, hiába igyekezett a korábban említett Bild interjúban kedveskedni személyesen Merkelnek és a németeknek Orbán, a kancellárt a magyar miniszterelnök ellenvetéseinél jobban aggasztja annak a belpolitikai válságnak a lehetősége, amelyet Juncker elutasítása okozhatna. Emellett Merkel kifejtette: árt az Európai Uniónak, hogy a brit sajtó hadat üzent a volt luxemburgi kormányfőnek, maximálisan támogatva David Cameron miniszterelnök ellen-kampányát. A szigetországi vezető odáig ment a Junkcer-pártiak zsarolásában, hogy jelezte: ha a föderalista jelöltet választják meg, még idén megrendezik Nagy-Britanniában az EU-ból való kilépésről szóló népszavazást. A májusi EP-választások tapasztalatai szerint ez egyenértékű a britek kilépésével az Európai Unióból. Bár ezt a forgatókönyvet mindenki igyekszik elkerülni, Merkel és politikustársai egyértelművé tették: nem engednek Cameron zsarolásának. Orbán Viktor az elmúlt hetekben már szóba sem került ilyen fórumokon – a magyar tiltakozás súlytalanná, érdektelenné vált.

Több mint egy hét áll tehát a felek rendelkezésére, hogy meggyőzzék egymást, vagy legalább közelítsék az egyre merevebbnek látszó álláspontokat. Azonban ha lehetne Brüsszelben fogadásokat kötni egy Merkel – Cameron (és Orbán) meccsre, igen nagy pénz ütné a Junkcer ellen fogadókat, hisz minimális az esély, hogy sikerüljön lenyomni az EU politikai és gazdasági gerincét adó németeket. A verség után pedig Orbán vagy idehaza vagy a néppárti frakcióban veszítené el az arcát.
forrás:stop.hu

Leave a Reply 266 megnézve, 1 alkalommal mai nap |