< Böngészés > Főoldal / Tudomány/gazdaság / Blog article: Kétféle terv is létezik Meghökkentő jelenetek a világűrben: az egész világ ezt figyeli

| Mobile | RSS

Kétféle terv is létezik Meghökkentő jelenetek a világűrben: az egész világ ezt figyeli

2014. június 22. | 1 Hozzászólás | Tudomány/gazdaság

Kétféle terv is létezik
Meghökkentő jelenetek a világűrben: az egész világ ezt figyeli

Aszteroidák befogására készített terveket az amerikai űrkutatási hivatal (NASA), két elképzelést is közzétettek a jövőbeli misszióról.

Az egyik terv szerint egy egészen kicsi égitestet ejtenének fogságba gigászi karommal vagy ugyancsak gigantikus, felfújható zsákkal, és Hold körüli pályára állítanák, így vehetnének róla kőzetmintákat. A másik elképzelés az, hogy egy sokkal nagyobb aszteroidáról űrjármű hasítana le egy 9 méteresnél kisebb darabot.

Eddig legalább hat lehetséges célpontot azonosítottak, az első számú közülük az az apró, 2011 MD jelzésű égitest, amely 2011-ben száguldott el a Földtől körülbelül 12 ezer kilométerre, és amelyet már alaposabban megvizsgáltak földi és égi teleszkópokkal. A mintegy hatméteres égitest súlyát 100 tonnára becsülik, de olyannyira porózus, hogy csak egyharmada áll kőzetből, a többi üres tér.

A NASA-nak az év végéig kell eldöntenie, hogy a két elképzelés közül melyiket valósítja meg. A befogásra ítélt égitestet ráérnek kiválasztani egy évvel az akció előtt.

forrás:168 óra.hu

Leave a Reply 253 megnézve, 1 alkalommal mai nap |