< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Gyanús cégek az új fejlesztési miniszter múltjában

| Mobile | RSS

Gyanús cégek az új fejlesztési miniszter múltjában

2014. június 26. | 1 Hozzászólás | Életképek/bulvár

Gyanús cégek az új fejlesztési miniszter múltjában

Megvan a magyarázat Seszták Miklós vagyonosodására?

Az Orbán-kormány új fejlesztési minisztere évekig volt részese olyan vállalkozások alapításának, amelyek szinte kivétel nélkül cégtemetőkben végezték rövid és kevéssé átlátható működésüket – írja az Index. Orosz és ukrán állampolgárok nevére néhány kisvárdai címre legalább 700 betéti társaságot jegyeztek be, bő egy évtizeddel ezelőtt. A társaságok cégbíróságokon fellelhető dokumentumaiba szúrópróbaszerűen belepillantva az látszik, hogy az egy kaptafára alapított cégek bejegyzésénél közreműködő jogász rendre Seszták Miklós volt. Kifizetetlen közterheik, törvénytelen és követhetetlen tevékenységük miatt a cégbíróság azóta gyakorlatilag az összes céget felszámoltatta. Seszták Miklós az ügyvédi titoktartásra hivatkozva nem nyilatkozik az ügyről.

Gagarin utca 22., Litki út 18. és Somogyi Rezső utca 1. Ezeken a címeken működtek 2007-2009 táján Kisvárda és – néhány fővárosi helyet kivéve – az ország legnagyobb cégtemetői. A Feketelista.hu akkori összesítése szerint egyedül a Litki út 18. szám alatt 550 cég volt bejelentve, a Gagarin utcában több mint kétszáz, míg a Somogyi Rezsőben legalább tucatnyi céget regisztráltak. A Somogyi Rezső utca 1.-ben jelenleg egy alapítványi iskola működik, de a múlt évig itt volt a Fidesz helyi irodája is, az udvari épületrészben (ekkor átköltözött Seszták egy másik ingatlanába). A Somogyi Rezső utcai épületet a 2003 óta itt székelő TFK-Impex Kft. adja bérbe. A cégben Seszták Miklós felesége az egyik tulajdonos, aki Fidesz-iroda felszabadult helyén a napokban nyitott egy igényes vendégeknek szánt kávézót.

Az évtized második felében sorban indultak felszámolások a cégbíróságon, a vállalkozások többségét a mérlegek leadásának vagy a köztartozások befizetésének elmulasztása miatt szüntették meg, 2009-re ezek több mint négyötödét már fel is számolták. Az egyik cég öt évvel ezelőtti felszámolása például 375 000 forintjába került az államnak.
Semjén: Saját erejéből ért el sikereket
A KDNP elnöke, Semjén Zsolt a Hír Tv-nek kifejtette: Seszták Miklós fejlesztési miniszter saját erejéből ért el Kelet-Magyarországon sikereket a gazdasági életben és a pápai szociális enciklikák alapján, gazdaságetikai felfogásban hozhat pluszt az országnak. Seszták akár a sehová nem vezető neoliberális felfogásoktól, akár más tévedésektől óvni fog – prognosztizálta Semjén.

Az országos átlaghoz képest kirívóan magas felszámolási adatok miatt az elmúlt években a sajtó sokszor foglalkozott a kisvárdai cégekkel. Seszták neve azonban sosem merült fel, mert az előző évtized közepén elindított hazai elektronikus cégadatbázisba nem vezették át a korábban alapított cégek bejegyzését végző ügyvédek nevét.

Rengeteg cég egy lakásban

Segítője, a Litki úti cégeket képviselő Kovács Erzsébet 2005-ben viszont nyilatkozott a Népszabadságnak, és el is mesélte a maga verzióját arról, mit gondol, mi állhat a külföldi tulajdonosokkal létrehozott bt.-k mögött. Kovács szerint MLM-rendszerű, direkt értékesítéssel foglakozó kereskedelmi hálózat működtetéséhez kellettek.

A nő akkor tagadta ugyan, hogy az áfa-visszaigénylések miatt lett volna szükség ennyi cégre, de válaszából az is kiderült, hogy nem tudta, ki mire használta a vállalkozásokat, és azt sem, hogy valójában mennyi volt belőlük. Azzal sem volt tisztában, hogy a lakásába pontosan hány cég lett bejelentve. A nő azt is állította, hogy a társaságok – szerinte – teljes mértékben törvényesen működtek, pedig akkor már elkezdődött (a következő években pedig egyre rohamosabb tempót vett fel) a hirtelen létrehozott vállalkozások felszámolása.

Innen van a vagyon?

Az iparszerű cégalapítás részben akár arra is magyarázat lehet, hogy a sokgyerekes papi családból származó Seszták, aki az 1990-es években, amikor ügyvédi praxist kezdett Kisvárdán, még meglehetősen szerény egzisztenciával bírt, hogyan válhatott a parlament egyik legtehetősebb képviselőjévé. A 2013-as vagyonnyilatkozata szerint öt lakása van, de emellett Puch Lászlót megelőzve, több mint 170 milliós pénzbeli megtakarítást is felhalmozott.

Sesztáknak 2013 elején már volt egy céges botránya: országgyűlési képviselőként, a parlament gazdasági bizottsági tagjaként felügyelő-bizottsági tag volt egy olyan cégben, amely áttételesen több milliárd forintot nyert egy informatikai uniós pályázaton. Az NFÜ szélessávú körzethálózati fejlesztésre kiírt pályázatán 20 milliárd forintból 12,5 milliárdot öt cég nyert el. Az öt társaságot ugyanakkora alaptőkével, ugyanazon a napon alapították, mindet ugyanarra a címre jelentették be, tulajdonosi körük is mutatott átfedést. Seszták akkor azzal védekezett, hogy soha nem lobbizott a cég érdekében, nem volt tudomása, hogy az NFÜ-s pályázatról, és már rég ki is lépett a felügyelő biztosságból, csupán csak elmaradt a változás átvezetése a cégadatbázison.

forrás:napi gazdaság.hu

Leave a Reply 255 megnézve, 1 alkalommal mai nap |