< Böngészés > Főoldal / Nincs kategorizálva / Blog article: Orbán: Eljöhet a fair bankok ideje

| Mobile | RSS

Orbán: Eljöhet a fair bankok ideje

2014. június 27. | 1 Hozzászólás | Nincs kategorizálva

Orbán: Eljöhet a fair bankok ideje

Orbán Viktor miniszterelnök szerint a devizahitelek ügyében elfogadott kormányzati akciótervvel új korszak veheti kezdetét: a tisztességtelen bankok után eljöhet a fair bankok ideje. A kormányfő Brüsszelből, az európai uniós csúcstalálkozó helyszínéről nyilatkozott pénteken telefonon a Kossuth Rádió 180 perc című műsorának, amelyben azt is közölte: továbbra is ellenzi, hogy Jean-Claude Juncker legyen az Európai Bizottság elnöke.

A devizahitelesek megsegítéséről szólva a miniszterelnök elmondta, a kormány egy több lépésből álló akciótervet fogadott el. Ennek első része a Kúria ítéletének átvezetése a jogrendszerbe, az erről szóló jogszabályjavaslatot várhatóan még pénteken benyújtják.

Ezt követően, szeptemberben születhet törvény “a tisztességtelenül szerzett előnnyel való elszámolásról”, vagyis arról, hogyan kell elszámolniuk egymással a bankoknak és az ügyfeleknek – közölte.

Végül pedig, remélhetőleg az év végéig, megszületik majd a devizahitelek kivezetéséről szóló jogszabály, és ez, a kölcsönök – bizonyos feltételek melletti – kötelező forintra váltása jelent majd teljes körű megoldást a hiteleseknek – ismertette a menetrendet Orbán Viktor, aki szerint ennél a fázisnál lehet majd üzleti, bankstabilitási szempontokat figyelembe venni. Ugyanekkor kerülhet elő az állami szerepvállalás kérdése is – jegyezte meg.

Többé nem lesznek kiszolgáltatott helyzetben az emberek

A miniszterelnök szavai szerint mindezzel egy új korszak veheti kezdetét, a tisztességtelen bankok után “eljöhet a fair bankok ideje”, amikor a bankok tisztességesen jutnak profithoz, az emberek pedig nem lesznek kiszolgáltatva az erőfölényükkel visszaélő pénzintézeteknek.

A kormányfő általános alapelvnek nevezte, hogy ha valaki tisztességtelenül jutott előnyhöz valaki másnak a rovására, akkor ezt a kérdést rendezni kell, mégpedig az eredeti állapot helyreállításával.

A reklámadó kísértetisesn hasonlít a bankadóra

A reklámadó ügyében Orbán Viktor a rádióinterjúban ismét elmondta: az ügy és a felmerülő érvek kísértetiesen emlékeztetik őt a bankadó bevezetésére, hiszen mindkét terület tabunak számított korábban. Arról van szó azonban, hogy a méltányos közteherviselésben az erejéhez mérten mindenkinek részt kell vennie, a jelentős piaci pozíciókkal rendelkezőknek nagyobb arányban – magyarázta.

Amikor döntöttek a reklámadóról – folytatta -, pontosan tudták, hogy zsarolásnak lesznek kitéve, de ez nem ok arra, hogy megváltoztassák a szándékukat. A média válaszreakciójára utalva úgy fogalmazott: ha egy parlamenti többség úgy dönt, hogy bizonyos tabukat ledönt, számítania kell a reakciókra, “buta az az ember, aki ezzel nem számol”.

A miniszterelnök egyúttal jelentősnek nevezte a reklámadóból várható bevételt, a négy év alatt várható 40 milliárd forintot.

Szóba került az uniós tisztújítás is, amellyel kapcsolatban Orbán Viktor megerősítette: továbbra is ellenzi, hogy Luxemburg volt miniszterelnöke, Jean-Claude Juncker legyen az Európai Bizottság új elnöke.

Forrás: MTI
forrás:magyar hirlap.hu

Leave a Reply 189 megnézve, 1 alkalommal mai nap |