< Böngészés > Főoldal / Sport / Blog article: Vb-2014 Costa Rica vagy Görögország sporttörténelmet ír vasárnap

| Mobile | RSS

Vb-2014 Costa Rica vagy Görögország sporttörténelmet ír vasárnap

2014. június 28. | 1 Hozzászólás | Sport

Vb-2014
Costa Rica vagy Görögország sporttörténelmet ír vasárnap

A brazíliai labdarúgó-világbajnokság meglepetéscsapata, a Costa Rica-i válogatott vagy az eddig nagyot küzdő görög együttes sporttörténelmet ír a torna vasárnap esti nyolcaddöntős összecsapásán.

A két csapat ugyanis eddig még soha nem szerepelt vb-n a legjobb nyolc között, találkozójuk győztese azonban most bejut a negyeddöntőbe.

Costa Rica az egyik legerősebb – Uruguayt, Olaszországot és Angliát is felvonultató – csoportot megnyerve került be a legjobb 16 közé, ráadásul előbbi két gárdát legyőzte, az angolokkal pedig biztos csoportelsőségének tudatában játszott gól nélküli döntetlent az utolsó fordulóban.

A közép-amerikai együttes eddigi ellenfelei mind előkelőbb helyen szerepelnek a nemzetközi szövetség világranglistáján, mint a görögök, akik a 12. helyen állnak a rangsorban. Costa Rica a 28. a listán, a tornán eddig mutatott teljesítménye alapján mégis esélyesebbnek számít európai riválisánál.

“Mi voltunk Hamupipőke, most pedig favoritként tartanak minket számon, ez pedig azt jelenti, hogy kivívtuk magunknak a tiszteletet” – nyilatkozta Michael Umana, a Costa Rica-i válogatott hátvédje.

Adrian Gutierrez, a nemzeti együttes sportigazgatója úgy véli, néhány fejezet még hátravan a csapat vb-meneteléséből: “Amit tettünk, az a történelem része, s tudjuk, hogy a teljesítményünknek van határa, eddig azonban ezt még nem értük el”.

Costa Rica a vb-k történetében másodszor, 1990 óta először jutott túl a csoportkörön, Jorge Luis Pinto szövetségi kapitány pedig ha előzetesen választhatott volna, vélhetően épp a görögökre tette volna a voksát a 15 lehetséges nyolcaddöntős ellenfél közül.

A dél-európai csapatnál úgy tűnik, elfogadták, hogy nem őket tartják a meccs esélyesének, ugyanakkor úgy tartják, szerencsés a sorsolásuk.

“Ezen a szinten minden riválisunkra úgy tekintenek, hogy jobb nálunk” – mondta a görögök középpályása, Lazarosz Hrisztodulopulosz, de hozzátette, ő maga biztosan Costa Ricát választotta volna ellenfélnek.

“De amit eddig tettek, az valóban egy csoda.” – hangsúlyozta.

A görögök nagy küzdelemben és némi szerencsével jutottak tovább a C csoport második helyezettjeként. Első góljaikat az utolsó csoportmérkőzésükön szerezték, s Jorgosz Szamarasz hosszabbításban értékesített büntetőjével nyertek Elefántcsontpart ellen, kiejtve ezzel az afrikaiakat.

“Minden meccsen ugyanazt a taktikát követjük: szilárd védekezés, az ellenfél játékának lassítása, s közben veszélyes támadások vezetése” – nyilatkozta Fernando Santos, a 2004-ben nagy meglepetésre Európa-bajnok görög válogatott jelenlegi, portugál szövetségi kapitánya, aki úgy véli: hiba, hogy a nézők minden csapattól azt várják, hogy úgy játsszon, mint a brazilok vagy az FC Barcelona.

“Ezeknek az együtteseknek megvan a karaktere ehhez, mi viszont a görögök vagyunk.” – fogalmazott.

A két csapat Recifében, a Pernambuco Arénában csap össze vasárnap 22 órától – ott, ahol Costa Rica a csoportkörben 1-0-ra verte az olaszokat. A győztes a Hollandia-Mexikó mérkőzés továbbjutójával találkozik majd a negyeddöntőben.

forrás:ma.hu

Leave a Reply 883 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: