< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Sajtóközlemény…Nemzeti Vese Program

| Mobile | RSS

Sajtóközlemény…Nemzeti Vese Program

2014. június 29. | 1 Hozzászólás | Életképek/bulvár

Nemzeti Vese Programot 2011. tavaszán, a szakminisztérium erkölcsi támogatásával, azzal a céllal hívták életre, hogy a szakmai szervezetek és betegszervezetek munkáját segítve iránymutatást, keretet adjon minden vesével kapcsolatos aktivitásnak, a prevenciótól kezdve a szűrésen és a vesepótló kezeléseken át, egészen a transzplantációig. A program célja egyrészt az edukáció, a lakosság és a betegek információval történő ellátása, másrészt szakmai párbeszéd folytatása, amelynek eredménye egy – a döntéshozók számára is iránymutatást, valódi megoldást jelentő – cselekvési terv megvalósítása.

Ma Magyarországon minden 10. ember érintett valamely vesebetegségben.

A betegség „köztünk” van: Magyarországon a népbetegségnek számító elhízás, magas vérnyomás, cukorbetegség ma a legfontosabb vesebetegségre hajlamosító tényezők! Évente mintegy 500-600 ezer vesebeteg szorul nephrológiai gondozásra. A 2,5-3,5 millió hipertóniás- és az 1,1 millió cukorbeteg 10, illetve 5 százaléka válik a későbbiekben veseelégtelenné és szorul az igen költséges vesepótló kezelésre. Magyarországon évente 270-300 veseátültetés valósul meg, és közel 6500 krónikus veseelégtelenségben szenvedő beteg életben maradását biztosítja a művesekezelés.

A sokáig észrevétlenül lappangó, majd hirtelen lecsapó, alattomos betegség nagy része odafigyeléssel megelőzhető, ezért céljaink, hogy
· felhívjuk a figyelmet a vese létfontosságú szerepére,
· hogy hangsúlyozzuk, a cukorbetegség és a magas vérnyomás a legfontosabb kockázati tényezők a krónikus vesebetegség kialakulásában,
· hogy ösztönözzük a megelőzés fontosságát, a rendszeres háziorvosi szűrővizsgálatokon való részvételt,
· hogy, oktassuk az egészségügyi szakembereket, tudatosítsuk bennük, hogy milyen jelentős szerepük van a krónikus vesebetegség kockázatának csökkentésében,
· hogy világossá tegyük a helyi és az országos egészségügyi hatóságok szerepét a krónikus vesebetegség megelőzésében. Az egészségügyi hatóságoknak az egész világon meg kell küzdeniük a magas és egyre növekvő költségekkel, amennyiben a megelőzés hatásfokát nem tudjuk fokozni.
· hogy ösztönözzük a transzplantációt, mint a veseelégtelenség legjobb lehetséges „gyógymódját”, és a szervadományozást, mint életmentő cselekedetet.

A fenti célok elérése érdekében igyekszünk minél szerteágazóbb tevékenységet végezni – ennek szemléltetésére csatoltam tavalyi rövid beszámolónkat.

A Nemzeti Vese Programnak két igazgatója van: szakmai igazgatója Prof. Dr. Reusz György, aki egyben a Magyar Nephrologiai Társaság elnöke is, operatív igazgatója pedig Zoltán György a Nefrológiai Szolgáltatók Egyesületének elnöke.

köszönettel és üdvözlettel,

Böcskei Virág
programfelelős

Nemzeti Vese Program

Leave a Reply 416 megnézve, 1 alkalommal mai nap |