< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Dél-Korea Kompbaleset – az üzemeltető lelkén már öt korábbi baleset száradt

| Mobile | RSS

Dél-Korea Kompbaleset – az üzemeltető lelkén már öt korábbi baleset száradt

Dél-Korea
Kompbaleset – az üzemeltető lelkén már öt korábbi baleset száradt

A 2006-os és 2007-es évben 12 hónapon belül három rendellenesség is észleltek, amelyek után a biztonság javításának elmaradása miatt elővették a céget.

A több mint 300 halálos áldozattal járó tavaszi dél-koreai kompbaleset előtt már ötször büntették meg a hajót üzemeltető vállalatot balesetek és azokban szerepet játszott mulasztások miatt – értesült hétfőn az AP amerikai hírügynökség.

A 2006-os és 2007-es évben 12 hónapon belül három rendellenesség is észleltek, amelyek után a biztonság javításának elmaradása miatt elővették a céget. A Csonghaedzsin Marine vállalatra a hibákért többféle büntetést is kiszabtak a hatóságok: tengerészeit több hónapra felfüggesztették munkájukból, a cég egyszer, a kapitányok háromszor kaptak szóbeli figyelmeztetést, és legalább egy alkalommal bírsággal is sújtották a vállalatot.

A mulasztások miatti balesetek egyike sem volt halálos kimenetelű, de szakértők szerint összességében indokolt lett volna, hogy felfüggesszék, vagy akár be is vonják a vállalat működési engedélyét. Ez azonban soha nem történt meg, sőt még azt is megengedték a hatóságok a cégnek, hogy bővítse flottáját a Sewol komphajóval, amely azután idén április 16-án 476 emberrel a fedélzetén zátonyra futott. Az ország délnyugati partjainál történt szerencsétlenségben 304-en vesztették életüket. Az ázsiai ország történetének eddigi legnagyobb emberáldozattal járó katasztrófája nyomán április végén lemondott hivataláról Csung Hong Von kormányfő.

forrás:ma.hu

Leave a Reply 1301 megnézve, 1 alkalommal mai nap |