< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Túlzottdeficit-eljárás fenyegeti Budapestet – Itt a brüsszeli figyelmeztetés

| Mobile | RSS

Túlzottdeficit-eljárás fenyegeti Budapestet – Itt a brüsszeli figyelmeztetés

Túlzottdeficit-eljárás fenyegeti Budapestet – Itt a brüsszeli figyelmeztetés

Egy friss brüsszeli értékelés szerint javult a magyar makrohelyzet, de sérülékeny maradt a gazdaság. Érdemi változtatás nélkül az ország visszakerülhet a túlzottdeficit-eljárás alá 2015 tavaszán.

Az Európai Bizottság szakértői 2014. június 24-27. között az egykori, 2008-2010 közötti IMF-EU-Világbank hitelprogramhoz kapcsolódó éves látogatáson jártak Budapesten, immár ötödik alkalommal és áttekintették a friss gazdasági fejleményeket és a szakpolitikai kezdeményezéseket.

Javult a magyar helyzet, de sérülékeny a gazdaság

A küldöttség üdvözölte a magyar makrogazdasági helyzet javulását, mivel az – alapvetően az autógyártásnak köszönhetően növekvő – export és a belső kereslet egyaránt erősödött az utóbbi fél évben. A gazdasági növekedést több elem is serkenti: az MNB növekedési hitelprogramja, a rezsicsökkentés, a közmunkaprogram kiterjesztése és az uniós források növekvő felhasználása. Csakhogy ezen stimulusok kifutása nyomán lassulhat a növekedés 2015-ben vélik az EB szakértői.

Azonban továbbra is sérülékeny maradt a magyar gazdaság, mivel magas az államadósság, amelynek nagy része ráadásul külföldiek kezében van, jelentős az éves refinanszírozási igény, továbbá továbbra is alacsony a potenciális növekedés.

A magyar kormány és Brüsszel egyaránt úgy látja, hogy az államháztartási deficitcélok elérhetőek idén és jövőre egyaránt, a hiány a GDP 3 százaléka alatt marad. Eközben azonban az államadósság nem képes érdemben csökkenő pályára állni. A bizottság 2014 tavaszi előrejelzése alapján úgy tűnik, hogy az ország megsértheti a Stabilitási és Növekedési Paktum követelményeit, az államadósság csökkenésére vonatkozó referenciaérték teljesítéshez további fiskális konszolidációs lépések szükségesek, különben az ország visszakerülhet 2015 tavaszán a túlzottdeficit-eljárás hatálya alá.

Ceterum censeo

A küldöttség – a korábbi években megszokott módon – most is többféle javaslatot megfogalmazott annak érdekében, hogy javuljanak a középtávú növekedési kilátások. Az idén június 2-án publikált, az Európai Tanács által június 27-én jóváhagyott országspecifikus ajánlásokhoz hasonlóan a szakértők hangsúlyozták, hogy az adózásnál a társaságiadó-rendszert kiszámíthatóbbá és kiegyensúlyozottabbá kellene tenni, beleértve a torzító hatású különadók kivezetését, az szja-nál pedig az alacsony jövedelműek adóéket csökkenteni kellene, javítandó a foglalkoztatást.
A küldöttség nem mulasztotta el megjegyezni azt sem, hogy javítandó az üzleti környezet, a szabályozórendszer és erősítendő a piaci verseny, többek közt a szolgáltató szektorban a belépési korlátok leéépítésével.

Ezen túl a gazdaság gyorsítása érdekében ösztönözni kell a hitelezés normál pályára állását, ehhez szükséges a banki portfóliók tisztításának segítése és a bankok működési környezetének javítása, többek közt a bankadó mérséklésével. E szempontból a misszó üdvözölte a magyar kormányzati törekvéseket a portfóliótisztítás támogatására – hansúlyozva, hogy a rossz bank koncepció megvalósítása során figyelembe kell venni az állami támogatásokra vonatkozó uniós szabályokat.

A küldöttség a devizahiteles-ügyek most zajló kezelése kapcsán azt jegyezte meg, hogy bármilyen állami lépés előtt az érintettekkel szoros konzultáció szükséges, a terheket pedig meg kell osztani minden érintett között, elkerülendő a hitelfelvevők körében a nemfizetésre vonatkozó erkölcsi kockázat, hogy a döntések ne veszélyeztessék az ország pénzügyi stabilitását.

forrás:napi gazdaság.hu

Leave a Reply 194 megnézve, 1 alkalommal mai nap |