< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Jelentősen megnő a halálozások száma a szélsőségesen meleg vagy hideg időben

| Mobile | RSS

Jelentősen megnő a halálozások száma a szélsőségesen meleg vagy hideg időben

2014. július 3. | hozzászólás | Életképek/bulvár

Főleg az idősebb emberekre van hatással
Jelentősen megnő a halálozások száma a szélsőségesen meleg vagy hideg időben

Szélsőségesen meleg vagy hideg időben jelentősen megnövekszik a szívelégtelenség vagy agyi-érkatasztrófa okozta halálesetek száma.

A müncheni Helmholtz Központ munkatársainak tanulmányából kiderült: a statisztikai adatok továbbra is azt sugallják, hogy szélsőségesen meleg időben megnövekszik a halálesetek száma: ezt bizonyította a Nyugat-Európát 2003-ban sújtó nyári hőhullám is, amely nagyjából 22 ezer ember életét követelte.

A Heart című folyóiratban közölt tanulmány készítői három bajorországi városban vizsgálták, hogy a szív- és érrendszeri betegségek okozta halálesetek száma miként változott szélsőséges meleg, illetve hideg időben. A kutatók arra jutottak, hogy az alacsony hőmérséklet is közrejátszott a halálesetek számának megszaporodásában.

Az eredmények szerint, ha a hőmérséklet 20 Celsius-fokról 25 Celsius-fokra emelkedik vagy hasonló mértékben csökken, akkor a kardiovaszkuláris betegségek okozta halálesetek száma 9,5 százalékkal, illetve 7,9 százalékkal növekszik.

A tanulmány azt is kimutatta, hogy főleg az idősebb emberekre van hatással a szélsőségesen meleg, illetve hideg idő. “Az eredményeink megerősítik azokat a korábbi tanulmányainkat, amelyek bizonyítékkal szolgáltak arról, hogy az idősek és a súlyos alapbetegségben szenvedők különösen érzékenyek a melegre és a hidegre” – mondta Alexandra Schneider, a müncheni központ járványtani intézetének munkatársa.

“Amennyiben tisztában vagyunk azzal, hogy a levegőhőmérséklet milyen hatással van az egészségre, akkor azonosítani tudjuk a legsebezhetőbb csoportokat és gondoskodni tudunk a megelőző intézkedésekről” – tette hozzá a szakember.

forrás:ma.hu

Leave a Reply 205 megnézve, 1 alkalommal mai nap |