< Böngészés > Főoldal / Nincs kategorizálva / Blog article: Erős földrengés és cunamiveszély Japánban

| Mobile | RSS

Erős földrengés és cunamiveszély Japánban

2014. július 12. | hozzászólás | Nincs kategorizálva

A hatóságok szökőárriasztást adtak ki
Erős földrengés és cunamiveszély Japánban

6,8-as erősségű tenger alatti földrengés volt Japán keleti partjainál, mintegy 165 kilométerre a fő szigeten, Honsún található Ivaki várostól.

Az amerikai földtani intézet (USGS) tájékoztatása szerint a közép-európai idő szerint pénteken 21 óra 22 perckor – helyi idő szerint szombat hajnalban – történt a földmozgás, amelynek fészke tíz kilométeres mélységben volt.

A hatóságok Ivate, Fukusima és Mijagi prefektúrára adtak ki szökőárriasztást. Az előrejelzés szerint a cunami helyi idő szerint hajnali 4 óra 50 perckor egyméteres hullámokkal érheti el a szigetország partjait.

Egyelőre nem érkeztek jelentések sérültekről vagy károkról. A hétfokozatú japán szeizmikus skálán 4-esre értékelték a rengést, ami azt jelenti, hogy nem várhatóak komoly károk.

Ivaki közel fekszik a 2011-ben balesetet szenvedett Fukusima-1 atomerőműhöz. A szakemberek azonban egyelőre nem tapasztaltak rendellenességet az erőműben.

A 2011. március 11-i, Richter-skála szerint 9-es erősségű pusztító földrengés és az általa kiváltott több tízméteres szökőár 15 884 áldozatot követelt a szigetországban, 2636 embert a mai napig eltűntként tartanak nyilván. Négyszázezer építmény pusztult el, több mint 260 település semmisült meg. A katasztrófa után összesen 470 ezer embert telepítettek ki otthonából, közülük 267 ezren a mai napig ideiglenes lakhelyen élnek.

forrás:ma.hu

Leave a Reply 224 megnézve, 1 alkalommal mai nap |