< Böngészés > Főoldal / Tudomány/gazdaság / Blog article: Háromezer éves városra bukkantak az Adria mély

| Mobile | RSS

Háromezer éves városra bukkantak az Adria mély

2014. július 12. | hozzászólás | Tudomány/gazdaság

Műholdképek alapján kutattak
Háromezer éves városra bukkantak az Adria mélyén

A búvárok műholdképek és légi felvételek alapján kezdték el a térséget kutatni, amelyeken tisztán látszott, hogy emberi kéz alkotta szabályos formációk láthatóak a víz alatt.

Háromezer éves régészeti lelőhelyre bukkantak helyi búvárok az Adriai-tengerben Zára térségben, mindössze 50 méterre a partoktól. Az ókori régészeti lelőhely másfél hektárnyi területen terül el – írta a Jutarnji list internetes oldalán pénteken.

Nagymennyiségű faoszlopra leltünk, mélyen a tengerfenekébe ékelődve, ami azt jelenti, hogy valamiféle épületeket tarthattak – mondta Mato Ilkic, a zágrábi régészeti egyetem munkatársa, a kutatócsoport vezetője újságíróknak.

A lelőhely Galesnjak szigetének, ismertebb nevén a “szerelmesek szigetének” közvetlen közelében, a Pasmani-csatornában található. A búvárok műholdképek és légi felvételek alapján kezdték el a térséget kutatni, amelyeken tisztán látszott, hogy emberi kéz alkotta szabályos formációk láthatóak a víz alatt.

Merüléseik során nagymennyiségű fa- és kerámiamaradványokra bukkantak. A kutatások vezetője elmondta, hogy Horvátország eddigi legnagyobb és legfontosabb tengeri régészeti lelőhelyéről van szó, amely egy egész várost és a hozzá tartozó kikötőt is magában foglal.

forrás:ma.hu

Leave a Reply 204 megnézve, 1 alkalommal mai nap |