< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Az USA szerint is lelőtték a maláj gépet

| Mobile | RSS

Az USA szerint is lelőtték a maláj gépet

Az USA szerint is lelőtték a maláj gépet

Erről amerikai tisztviselők nyilatkoztak név nélkül. A gépen meghalt közel 300 ember legtöbbje holland volt, sokan egy AIDS-konferenciára utaztak. A nemzetközi közösség vizsgálatot szorgalmaz, a térséget ellenőrző szakadárok már bele is egyeztek, hogy segítenek ebben.

Az Egyesült Államok szerint föld-levegő rakétával lőtték le a malajziai légitársaság Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó gépét. Erről névtelenül nyilatkozó tisztségviselők beszéltek helyi idő szerint csütörtökön. Azt még nem tudják, honnan indították a rakétát, de az egyikük szerint nagy valószínűséggel Oroszország által támogatott ukrán szakadárok lőttek. A gépen közel 300 ember tartózkodott. Arra nincs bizonyíték, hogy az ukrán erők lőtték ki a rakétát, sem arra, hogy bármilyen rakétakilövő rendszer hiányozna a hadsereg arzenáljából.

“Leszedték az égről”

Joe Biden amerikai alelnök szerint a szerencsétlenség “nem baleset volt”, a gépet “leszedték az égről”. Az ügyről telefonon beszéltek Petro Porosenko ukrán elnökkel, és megegyeztek abban, hogy az Egyesült Államok csapatot küld Ukrajnába, hogy segítsék a történtek felderítését. Porosenko amerikai kollégájával, Barack Obamával is egyeztetett. A két vezető egyetértett abban, hogy a tragédiával kapcsolatos minden bizonyítéknak Ukrajnában kell maradnia, hogy szakértők vizsgálhassák meg őket.

Független nemzetközi vizsgálatot sürgetett az ügyben az ENSZ-főtitkára is. Ban Ki Mun közölte, hogy a világszervezet égisze alatt működő Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (ICAO) szoros figyelemmel kíséri a történteket. A főtitkár emellett együttérzését fejezte ki az áldozatok családjának és szeretteinek.
Összeül az ENSZ BT

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa pénteken délelőtt rendkívüli ülést tart a kérdésben. Az ülést a britek kezdeményezték, miután szerdán egy ukrán harci gépet, csütörtökön pedig a malajziai utasszállítót lőtték le az ukrán légtérben. A sajtó birtokába jutott állásfoglalás-tervezetben a BT a történtek teljes körű és alapos nemzetközi vizsgálatát szorgalmazza. A brit küldöttség által jegyzett vázlatban arról is szó van, hogy minden félnek azonnali hozzáférést kell biztosítania a helyszínhez a szakértőknek, hogy kideríthessék, mi okozta a szerencsétlenséget.

Csütörtök éjjel Kijevben már össze is ült az ukrán és az orosz kormány, valamint az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) képviselőiből álló úgynevezett kontaktcsoport, amely megállapodott a kelet-ukrajnai szakadárokkal arról, hogy a szakadárok lezárják a helyszínt, ahol a gép darabjai találhatók, és lehetővé teszik a hatóságoknak, hogy megtegyék az előkészületeket a holttestek összegyűjtésére. Biztosítják továbbá a történtek feltárásáért felelős ukrán és a nemzetközi szakemberek, valamint az EBESZ-megfigyelők hozzáférését a helyszínhez, és együtt működnek az illetékes ukrán hatóságokkal.
A többség AIDS-konferenciára tartott

Azon utasok között, akiknek már meg tudták erősíteni állampolgárságát, 154 holland, 27 ausztrál, 23 maláj, 11 indonéz, hat brit, négy német, négy belga, három Fülöp-szigeteki és egy kanadai volt. Az utasok közül 108-an a vasárnap, Melbourne-ben kezdődő AIDS2014 világkonferenciára tartottak. Egyes értesülések szerint a gépen utazott az AIDS elleni harc egyik jelentős személyisége, Joep Lange holland kutató, a Nemzetközi AIDS Társaság korábbi elnöke.

forrás:origo.hu

Leave a Reply 255 megnézve, 1 alkalommal mai nap |