| Mobile | RSS

Kakasszék…avagy a gyógyulni vágyók paradicsoma

Jucika által készített "ékszerek"

Jucika által készített “ékszerek”

2014. július 18 Kakasszék 0052014. július 18 Kakasszék 0042014. július 18 Kakasszék 0062014. július 18 Kakasszék 0032014. július 18 Kakasszék 0022014. július 18 Kakasszék 001Kakasszék…avagy a gyógyulni vágyók paradicsoma

Több éve – évtizede- ismerem dr. Sonkodi Gábor főorvos Urat. Mostanában ritkábban veszem igénybe az általa vezetett gyógycentrum vendégszeretetét. Talán az idő, vagy a „nemszeretem” kategóriába tartozik az életképem, a metaforák csatát vívnak a betegségem képalkotásaival…a főorvos egy laza, „csibészes” segítőkész, barátságos, megértő, türelmes…véleményem szerint ilyennek kell lenni egy igazi mély tudású betegközpontú orvosnak! Még sosem hallottam tőle; – nem érek rá… jöjjön vissza később!

Az utolsó találkozásunkkor, még Szegeden az I. közkórházban -adjunktusként-volt a kezelőorvosom! A Kakasszéki reumatológiai osztályt 2009, januárban vette át! A betegei nem szeretik, hanem imádják! A beceneve városszerte? – az aranyember! Ilyen jelzőt a betegek ritkán adnak orvosoknak, azt is mondhatnák, imába foglalják a nevét!

Több beteget kérdeztem, s beszélgettem velük a közös betegségeinkről, annak kialakulásairól és fájdalmairól. Megnyíltak… s én is megnyíltam, valamint őszinte dialektikát alkalmaztam, mert ebben helyzetben nincs… más lehetőség, valamint a bemutatkozásra sincs második lehetőség! – ez természetesen érvényes még a fizikoterápiás nővéreknél is.(!) Láttam, éreztem a bizalmat a szemükből, a perifériás jeleikből.

Kakaszéknek van jövője…

Az előző s a mostani vezetőség is racionálisan méri fel a lehetőségeiket, (anyagi- társadalmi-pályázati) nem rugaszkodnak el a valóság talajától. A betegek érdekeiben folytatnak parázs szakmai vitát, ám ez így helyes! A tervek – élőképek, hogy a betegek kezelése, kényelmes, valamint az egészségügyi kiszolgálásuk minősége feleljen meg az Európai Uniós elvárásoknak. Az innovációs struktúrában többek között szerepelt az akadálymentes központ kiépítése, párhuzamosan a kapaszkodók felszerelésével. Gondoltak a kerekesszékkel érkező betegekre is.

Itt helyben a degeneratív elváltozások , és a maradványtünetek okozta fájdalmak kezelését is elvégzik, valamint a gyulladásos reumatológiai panaszokkal érkezők gyógyítását is szem előtt tartva elégítik ki a betegek által támasztott igényeket.

Na, jó vannak kivételek; – ezek erősítik a szabályokat! Nem minden beteg „vevő” a nővéri viccekre! Ebből adódhatnak kellemetlenségek is.

A szanatóriumban, mikor megtudták, hogy újságíró vagyok, először “némadráma”, majd őszintén feltárták a valós-vélt egészségügyi panaszaikat is…

A távlati célok komoly átgondolt koncentráció a jövő előtt…úgy gondolom, ezek a célok nem hipotézisek, inkább egy konkrét feladat csoportra összpontosított ötletroham… talán 1-2 éven belül valósággá fejlődhet a picinyke törpe mindenki örömére.

Itt kell megjegyeznem, Kakasszék összlakossága 20 fő. Öt emberrel beszéltem, kérdezgettem a jövővel kapcsolatban. Ők nem igen látnak lehetőséget a kiugrásra. Azt állítják, egy milliárdos vette meg a területet, aki maga is idevalósi…

Az orvosi tervek részletes érthető fejlődésirányú, pl, komfortos hotel biznisz fizikoterápiás építészeti arculattervezés is benne van. A tereprendezésről nem is beszélve. (Ráférne, nagyon ráférne, egy klassz átalakítás, mivel a környezet elhanyagolt…szerkesztő)
Volt szó az egészségturizmusról, gyógyszállóról, s a fürdő helyreállításáról is. A külső medencék létrehozása a közeljövőben válik aktuálissá.

A Szanatórium fejlődése dinamikusan követte az időgörbét s annak elhajlását. 1929-től napjainkig kiemelt egyéniségek, orvosok fáradoztak a termálvíz adta lehetőségek kialakításában s annak egészségügyi – orvosi felhasználásáról, ami a betegek kiemelt érdekeit szolgálta.

2014. július 18 -lio-


folytatjuk riporttal dr. Sonkodi Gábor főorvos Úrral

Leave a Reply 4947 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: