< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Új típusú külpolitikába kezd a kormány

| Mobile | RSS

Új típusú külpolitikába kezd a kormány

Új típusú külpolitikába kezd a kormány

Ahhoz, hogy az ország érvényesíthesse akaratát, új típusú külpolitikára van szükség, olyanra, amelyet teljes egészében a külgazdasági érdekérvényesítés vezérel – mondta Szijjártó Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára pénteken a Budapesti Corvinus Egyetemen.

Az egyetem diplomaosztó ünnepségén nemzetközi tanulmányok, politikatudomány, szociológia, kommunikáció és médiatudomány, valamint tanár-közgazdásztanár mesterszakos hallgatók vehették át oklevelüket.

Az államtitkár az eseményen tartott beszédében kiemelte: a világgazdasági és világpolitikai változások miatt kialakult új helyzet Magyarországot is új stratégia kidolgozására késztette, és ebben fontos szerep jut a felsőoktatásnak, hiszen ahhoz, hogy az ország versenyképes legyen, versenyképes felsőoktatás kell.

Véleménye szerint nem túlzás azt állítani, hogy új világrend jött létre a világpolitikai és világgazdasági változások következtében. Ebben az új helyzetben ahhoz, hogy az ország érvényesítse akaratát, új külpolitikára van szükség – magyarázta. Mint mondta, az érdekérvényesítés eszköze a külpolitika.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: az új külpolitikához új tudásra, új képzési formákra is szükség van, ezért meg kell újítani a diplomataképzést. Ebben a kormány kiemelten számít a Corvinus egyetem tudására, tapasztalatára és oktatóira is – tette hozzá.

Közölte: az új világrendre adott válasz egyik pillére a keleti nyitás. Ezzel kapcsolatban kitért arra is, hogy a Corvinus egyetem következetesen támogatta, rendszeres csereprogramjaival, oktatói és hallgatói kapcsolatrendszere ápolásával segítette a keleti nyitást. Szeptemberben az intézmény a Pázmány Péter Katolikus Egyetemmel közösen Kelet-Ázsia-szakértő mesterképzést indít, továbbá laoszi, vietnami, török és algériai diákokat fogad – mondta.

Az államtitkár beszédét azzal zárta: remélhetően minél több most végzett hallgatóval hosszú ideig együtt dolgozhatnak azon, hogy Magyarország versenyképes és sikeres ország legyen.

(MTI)
forrás:kormányportál

Leave a Reply 550 megnézve, 1 alkalommal mai nap |