< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Pánikreakció a megszorítás////Panic Reaction Einschränkung

| Mobile | RSS

Pánikreakció a megszorítás////Panic Reaction Einschränkung

Pánikreakció a megszorítás

Varga Mihály miniszter néhány napja még arról beszélt, hogy minden rendben van a költségvetés háza táján FOTÓ:

A kormány 110 milliárd forintot zárol a tervezett kormányzati kiadásokból, mert így látja biztosítottnak a 2,9 százalékos hiánycél teljesülését – jelentette be Varga Mihály a Közgazdasági Társaság tegnapi konferenciáján. A zárolás elvileg a családokat és a vállalkozásokat nem érinti, amiben a szakemberek erősen kételkednek. A részletek még nem ismertek, de szinte bizonyosnak látszik, hogy a kormány a zárolással a napokban kiszivárogtatott út-, illetve aszfaltadó-ötletét kívánja kiváltani.

Már jó ideje számítani lehetett arra, hogy még júliusban a kormány megszorító intézkedéseket jelent be, mert – egyébként jogosan – attól tartanak, hogy a Brüsszel által előírt GDP arányos 3 százalék alatti államháztartási hiány nem lesz tartható. Ezt jeleztélk előre a kedvezőtlen évközi adatok, a választási költségvetés túlpörgése és a visszaállamosítások előzetesen be nem kalkulált terhei is. Így szakmai körökben aligha keltett meglepetést, hogy Varga Mihály csütörtökön bejelentette: 110 milliárd forintot zárol, amely – a miniszter állítása szerint – kizárólag a kormányzati kiadásokat érinti.

A “biztonsági intézkedésre” – ahogy Varga Mihály fogalmazott – egyrészt azért van szükség, mert a kedvező gazdasági adatoknak államháztartási szempontból vannak kedvezőtlen hatásai is. Ezek között megemlítette, hogy a vártnál alacsonyabb infláció például negatívan érinti a költségvetést, mivel a jövedéki adónál, valamint az áfa-bevételeknél elmaradást tapasztalható. A zárolásról, – amelyet nyugodtan nevezhetünk a kormányzat pánikreakciójának is – a nemzetgazdasági tárca is közleményt jelentetett melyből kiderül, hogy az úgynevezett megtakarítás jelentős mértékben érinti a Beruházási Alap kiadásait, ezért egyes projektek, illetve projektelemek 2015-re történő átütemezésére kell számítani. (A pontos részletek még nem ismeretesek.)

A nemzetgazdasági miniszter szerint az átmeneti takarékossági lépések nem igényelnek törvénymódosítást, de biztosítják a költségvetés eddigi stabilitásának megőrzését, az államadósság további csökkentését, a meghirdetett hiánycél tartását. A takarékossági intézkedések nem érintik a lakosságnak, az önkormányzatoknak és a vállalkozásoknak jutó forrásokat, támogatásokat – fejtette ki a miniszter.

A minisztérium azonban nem tárja fel a teljes igazságot, ugyanis azt állítja, hogy a takarékosságra (értsd zárolásra) azért van szükség, hogy a kormány számára fontos programokra – mint például a foglalkoztatást növelő intézkedések – elegendő forrás álljon rendelkezésre. “A kormány az idei költségvetésben az eredetileg tervezetthez képest több ember számára biztosítja a közmunka lehetőségét, ezzel együtt segély helyett a magasabb összegű bért. Mindez 47 milliárd forint foglalkoztatási célú többletkiadást jelent az állami költségvetésben” – írja a minisztérium közleményében.

A közmunka hasznosságára hivatkozni azért álságos, mert Varga Mihály tegnapi előadásában is elismerte, hogy ez a foglalkoztatási forma csak átmeneti megoldás lehet, ugyanakkor a kormány által hangoztatott érv, hogy ez átvezetést jelent a versenyszférában való tartós elhelyezkedésre sántít, hiszen a miniszter által ismertetett adatok szerint a közfoglalkoztatottaknak mindössze 7-8 százaléka tud ténylegesen elhelyezkedni.

A kormány által hétfőn benyújtott, a privatizált cégek visszaállamosításának fedezetéről szóló, költségvetési törvénymódosításban olvashatjuk, hogy a kabinet szabad bejárást kap majd a Foglalkoztatási Alapba. Az idei költségvetés állapotát ismerve ez azt jelenti – mondják a szakértők, hogy a kormány tetszése szerint pénzt vonhat ki az alapból.

A miniszteriális fejezetek zárolási kötelezettsége 39,5 milliárd forint, a kormány a rendkívüli kormányzati intézkedések tartalékát is számottevően csökkenti. Az Elkülönített Állami Pénzalapoknál és a vagyonkezeléssel kapcsolatos kiadásoknál is rögzíti a kormány az elvárt megtakarítást.

Az útépítés uniós büntetése miatt kell zárolni – így vélekedik számos szakértő. Emellett az útépítők visszamenőlegesen kivetett különadója a kormányhoz közelálló cégeknél is súlyos likviditási gondokat okozna, ezért úgy tűnik erről lemond a kormány és a zárolás révén felszabaduló összegből fizetnek.
A vállalkozásokat is érinti a zárolás
Az ellenzéki pártok azonnal reagáltak az újabb megszorítások hírére.
“A megszorításokkal a magyar kormány saját dilettáns gazdaságpolitikájának árát ismét a magyar családokkal fizetteti meg. De a zárolás beismerése annak is, amit eddig is sejthettünk: növekedési fordulat továbbra sincs, a költségvetés pedig fenntarthatatlan. Tisztázza a kormány, honnan akar elvenni 110 milliárdot! – írta az Együtt PM.
A nyilatkozatokból az is kiderül, hogy a megszorításokra részben azért kerül sor, hogy az önkormányzati választások előtt mesterségesen „felfújhassák” a közfoglalkoztatást, kampánycélokra használva föl a kiszolgáltatottságban és egzisztenciális függésben tartott közmunkásokat – fűzték hozzá. Nem felel meg a valóságnak, hogy a zárolás a vállalkozásokat nem érinti – mondta lapunknak Pápa Levente.
Az Együtt PM gazdaságpolitikusa arra utalt, hogy azok a cégek, amelyek számítottak az idei évre tervezett beruházásokra, most várhatnak annak megvalósulására. Közvetett hatása is lesz az intézkedésnek: a növekedést fékezi, a GDP csökken, a bérjellegű kiadások mérséklődnek, ami adókiesést okoz.
“Hiába hazudta a nemzetgazdasági miniszter, hogy nem lesz költségvetési kiigazítás: Magyarország újabb megszorítások elé néz” – így fogalmazott Burány Sándor. A költségvetési bizottság szocialista elnöke utalt arra, hogy Varga Mihály elismerte: felesleges presztízsberuházásokra költötték az adófizetők pénzét.

szerző:Bonta Miklós

forrás:népszava online.hu

Panic Reaction Einschränkung

Mihaly Varga, vor ein paar Tagen, sagte der Minister, dass alles in Ordnung rund um das Haus Budget FOTO:

Die Regierung 110 Milliarden HUF Block den geplanten Staatsausgaben, wie gewährleistet, da der 2,9 Prozent-Defizit-Ziel-Erfüllung – Mihaly Varga, sagte in der gestrigen Konferenz der Volkswirtschaftlichen Gesellschaft. Das Schloss ist für Familien und Unternehmen sollen nicht betroffen sind, in der die Experten stark zweifeln. Die Details sind noch nicht bekannt, aber es scheint fast sicher, dass die Regierung zu blockieren Tagen durchgesickert Straße oder Asphalt Steuer Idee, die Sie zu entlocken wollen.

Seit einiger Zeit ist zu erwarten, dass im Juli die Sparmaßnahmen der Regierung angekündigt, weil sein – sonst zu Recht – befürchten, dass ein Teil des BIP durch die Brüsseler Regierung Defizit unter 3 Prozent eingestellt wird nicht erfüllt werden. Diese jeleztélk uns auf die ungünstige Zwischendaten, das Wahlbudget überhitzt und nicht berechnet, um die Belastung visszaállamosítások gut voranzubringen. So wird in Fachkreisen kaum eine Überraschung sorgte, dass Michael Varga am Donnerstag angekündigt, 110 Milliarden Forint zu blockieren, dass – betrifft nur die Staatsausgaben – so der Minister behauptet.

Die “Sicherheitsmaßnahme” – wie Michael Varga sagte – auf der einen Seite ist aufgrund der positiven Wirtschaftsdaten benötigt werden, sind auch negative Auswirkungen der staatlichen Perspektive. Unter ihnen erwähnte er, dass der untere als erwarteten Inflation, zum Beispiel negativ auf den Haushalt, weil die Verbrauchsteuern und Mehrwertsteuereinnahmen zu verringern. Die Sperrung – die sicher als Panikreaktion der Regierung beschrieben werden kann – die nationale Wirtschaftsministerium veröffentlichte auch eine Mitteilung, in der es scheint, dass die so genannte Spar signifikanten Einfluss auf die Investmentfondskosten und sollte im Jahr 2015 zu erwarten ist, verschieben einige der Projekte oder Projektkomponenten . (Die genauen Details sind noch nicht bekannt.)

Der Minister für Volkswirtschaft bei der temporären Sparmaßnahmen erfordern keine Gesetzesänderung, sondern um die Erhaltung der Stabilität des aktuellen Budgets, eine weitere Reduzierung der Staatsschulden zu gewährleisten, kündigte die Defizitziel mit. Die Sparmaßnahmen wirken sich nicht auf die Öffentlichkeit, lokale Behörden und Unternehmen, um Ressourcen, Unterstützung zu teilen – erklärte der Minister.

Das Ministerium, aber nicht die ganze Wahrheit zu offenbaren, weil sie behauptet, dass die Einsparungen (dh gesperrt) ist notwendig, es ist wichtig für den Regierungsprogrammen – wie die Erhöhung der Beschäftigungsmaßnahmen – genügend Ressourcen verfügbar sind. “Die Regierung in Haushalt in diesem Jahr für die Öffentlichkeit und mehr Menschen arbeiten für die ursprünglich geplante, zusammen mit Erleichterung und nicht als der höhere Betrag der Löhne Diese zusätzliche Ausgaben von HUF 47 Mrd. für die Beschäftigung ist der Staatshaushalt zu ermöglichen.” – Schreibt das Ministerium in einer Erklärung.

Der Öffentliche Arbeiten Nützlichkeit eines Referenz ist heuchlerisch, weil Michael Varga gestrigen Präsentation wurde erkannt, dass diese Form der Beschäftigung ist nur vorübergehend Lösung ist jedoch hinkt wie die durch die Minister für Information beschrieben von der Regierung Argument geäußert, dass es einen langfristigen Erfolg in der Privatwirtschaft überträgt nur 7-8 Prozent der in der Öffentlichkeit eingesetzt werden können, tatsächlich einen Job zu finden.

, Budget-Novelle von der Verstaatlichung der privatisierten Unternehmen, die Versorgung von der Regierung am Montag vorgesehen ist, lesen wir, dass das Kabinett den freien Zugang zum Beschäftigungsfonds erhalten. Der Status der diesjährigen Haushalt, wohl wissend, es bedeutet – Experten sagen, dass die Regierung Geld zu Willen aus dem Fonds herausziehen.

Lock-Verpflichtung von Minister Abschnitte HUF 39,5 Milliarden, behält sich die Regierung die außerordentlichen Maßnahmen der Regierung, um deutlich zu reduzieren. Die außerbudgetären Fonds und Ausgaben der Vermögensverwaltung, die Regierung legt die erwarteten Einsparungen.

Werden durch Straßenbau EU-Strafe versiegelt – so sagt eine Reihe von Experten. Darüber hinaus sind die Straßenbauer nachträglich Sondersteuer auf die Regierung nahe Unternehmen ernsthafte Liquiditätsprobleme schaffen auch auferlegt, scheint es so vereinbarten Betrag von der Regierung entlassen und für das Schloss bezahlt haben.
Die Unternehmen haben durch die Blockierung betroffen
Die Oppositionsparteien sofort auf die Nachricht von einem neuen Spar reagiert.
“Die Kürzungen der Preis der eigenen inkompetenten Wirtschaftspolitik der ungarischen Regierung wieder an die ungarischen Familien belastet, aber die Sperr Eingeständnis, dass das, was ich schon vermutet ist .. Wachstumsgeschwindigkeit ist immer noch nicht, ist das Budget nicht nachhaltig verdeutlicht die Regierung zu heiraten 110 Milliarden! – Co-Autor der Uhr.
Die Aussage zeigt auch, dass die Schnitte sind zum Teil, weil vor den Kommunalwahlen künstlich “aufblasen ihre” öffentlichen Beschäftigung, öffentliche Arbeiten für Wahlkampfzwecke bis zu der Schwachstelle und existentiellen Kontext statt verwendet – fügte er hinzu. Hat nicht der Realität entsprechen, dass die Sperre wirkt sich nicht auf Unternehmen – Levente Papa erzählte.
Zusammen mit der Uhr halten Politiker vorgeschlagen, dass jene Unternehmen, die zu erwartenden Investitionen für dieses Jahr geplant sind, erwarten wir ihre Verwirklichung. Indirekte Wirkung der Maßnahme wird sein: eine Bremse für Wachstum, BIP sinkt, werden die Lohnnebenkosten reduziert, was zu einem Steuerverlust .
“Auch der Wirtschaftsminister angelogen, dass es finanzpolitische Anpassung sein: Ungarn steht vor neuen Einschränkungen” – die Worte von Alexander Buřany. Der Vorsitzende des Haushaltsausschusses Sozialistischen wies darauf hin, dass Michael Varga anerkannt Prestige unnötige Investition von Steuergeldern ausgegeben wurde.

Autor: Nicholas Bonta

Quelle: Referendum online.hu

Leave a Reply 381 megnézve, 1 alkalommal mai nap |