< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Sosem fizettünk még ennyi kormányzati fejest, mint most

| Mobile | RSS

Sosem fizettünk még ennyi kormányzati fejest, mint most

2014. július 20. | hozzászólás | Közélet

Sosem fizettünk még ennyi kormányzati fejest, mint most

54 államtitkár, 98 helyettes államtitkár kell Magyarország megfelelő működtetéséhez.

A rendszerváltás óta annyi vezető tisztviselő nem volt még a kormányban, mint most – írta a Blikk, amely összeszámolta, hányan gondoskodnak arról, hogy egy-egy szakterület megfelelően működjön.

Nőttön-nő

54 államtitkár, 98 helyettes államtitkár van a harmadik Orbán-kormányban. A lap szerint többükről azt sem tudni, pontosan milyen területért felelnek, mert ez sem a Magyar Közlönyből, sem a kormányzati portálból nem derül ki. A hvg.hu július elején – az akkori állapotok szerint – még 100 helyettes államtitkárt számolt össze, tehát az elmúlt napokban kettő távozott közülük.

Államtitkárok hada

Fotó: MTI / Beliczay László

A vagyonnyilatkozataik alapján egy államtitkár fizetése bruttó 997 ezer, a helyettes államtitkároké 748 ezer forint. A Blikk tavaly kikérte a fizetési listákat, amikből kiderült: ha a miniszter elégedett a munkájukkal, akár 30 százalékkal megemelheti a fizetésüket. A napilap szerint akkor a helyettes államtitkárok szinte mindegyike kapott 70-150 ezres emelést. Ha csak az alapfizetésüket vesszük figyelembe, akkor a miniszterek, államtitkárok, helyettes államtitkárok fizetése évente több mint 1,5 milliárdot teszi ki, amire rájön még a prémium is.

A második Orbán kormány 80 helyettes államtitkárral és 47 államtitkárral fejezte be a tevékenységét – legalábbis a kormány honlapja szerint. A kormányzati vezetők száma 2010 óta folyamatosan növekszik. Mint a hvg.hu 2012 végén – félidőben – kimutatta: az apparátus évről évre növekedett, holott 2010-ben úgy alakult meg a második Orbán-kormány, hogy megígérték: lefaragják a bürokrácia költségeit.

Így növekedett a helyettes államtitkárok fizetésére költött éves összeg (alapfizetéssel számolva, millió forint):
Create Infographics

Az államtitkár-cunami leginkább a Miniszterelnökségen és az Emberi Erőforrások Minisztériumában (Emmi) érzékelhető. A Miniszterelnökségen 11-ről 26-ra, az Emminél 11-ről 17-re nőtt a számuk. Az előbbinél a kormányzati struktúra átszervezése indokolja a növekményt, az Emminél nem tudni, mert nem válaszolt a Blikk megkeresésére.

Helyettes állmtitkár lett többek között Pölöskei Gáborné, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) főosztályvezetője, Áder János húga. Marad a kormányzatban Borókainé Vajdovits Éva, a Heti Válasz főszerkesztőjének, Borókai Gábornak a felesége. Ő csak minisztériumot vált, az igazságügyből az Emmibe igazol. Borókainé 2011-től a Magyar Közlöny és a mellékleteként megjelenő Hivatalos Értesítő felelős szerkesztője volt, ám az új miniszter, Trócsányi László felmentette. A KDNP-s Latorcai János fia, Latorcai Csaba még június 25-én átkerült az Emberi Erőforrások Minisztériumából a Miniszterelnökségre.

Nem maradt állás nélkül a 2006-2014 közti volt képviselő, a fidelitaszos Koszorús László. Őt sem az országos listájára nem tette fel a párt, de egyéni képviselőjelöltként sem indította – állítólag ebben az is közrejátszott, hogy a pártelnök nagyon elégedetlen volt a Fidesz ifjúsági szervezetével.
A pénzről tanulhatnak a gyerekek a Cash Flow nyári táborokban
A pénzről tanulhatnak a gyerekek a Cash Flow nyári táborokban

Pénzügyi függetlenségre és anyagi biztonságra tanítják a gyerekeket a nyári Cash Flow táborokban. A táborban szerzett tudás, élmény és tapasztalat egy életre megváltozhatja a résztvevők viszonyát a pénzhez.

forrás:hvg.hu

Leave a Reply 351 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: