< Böngészés > Főoldal / dr.Benyik atya blogja, Közélet / Blog article: A VILÁG VEZETŐ BIBLIATUDÓSAI SZEGEDEN

| Mobile | RSS

A VILÁG VEZETŐ BIBLIATUDÓSAI SZEGEDEN

A VILÁG VEZETŐ BIBLIATUDÓSAI
SZEGEDEN

Idén először lesz hazánk a helyszíne a bibliatudósok nemzetközi világ-konferenciájának, a STUDIORUM NOVI TESTAMENTI SOCIETAS (SNTS) éves találkozójának. Az eseményre öt kontinens egyetemeiről érkeznek majd a világ legkiemelkedőbb újszövetség-kutatói. Az SNTS-t 1938-ben Birmingham alapították, és minden évben más-más tudományos intézet nyerheti el az éves tudományos seregszemle rendezésének jogát.

2014. Augusztus 2-9. között Szegeden
zajló esemény a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke,
és a Szegedi Tudományegyetem rektora együttműködésében valósul meg.
A részletes program megtalálható a világhálón:
www.snts2014.hu

A KONFERENCIA FŐVÉDNÖKE:
Áder János a Magyar Köztársaság elnöke.
Védnökei: Pálinkás József kormánybiztos, a Magyar Tudományos Akadémia korábbi elnöke és Balog Zoltán az emberi erőforrások minisztere.

Az SNTS tudományos találkozójának elő-konferenciájaként találkoznak majd – ugyancsak Szegeden – a jórészt kelet-európai bibliakutatókat tömörítő EASTERN EUROPEAN LIAISON COMMITTEE (EELC) tagjai is.

Mindkét konferencián meghívásos alapon vesznek részt a SNTS tagjai, a világ 700 egyeteme képviseletében: egyetemi tanárok PhD professzorok, nagydoktorok, akadémikusok valamint személyesen meghívott magyar professzorok. Közülük 2014 júniusáig 55 állam 130 egyeteméről mintegy 267 fő jelentkezett az angol nyelvű világkonferenciára: többek között Indiából, Kínából, Ghánából, Moszkvából, Mexikóból és Dél-Koreából.
Ez alkalomból hazánkba érkezik az SNTS jelenlegi elnöke, Christopher Tuckett az Oxfordi Egyetemről, és a szegedi konferencián hivatalba lépő új elnök, Udo Schnelle hallei professzor.

Az SNTS évenként más országban megrendezett vándor-konferencia plenáris ülését 1981-ben Rómában, 2000-ben Jeruzsálemben, 2013-ban pedig az ausztráliai Pearth-ben tartotta. A szervezetet anglikán és református professzorok alapították, de később a katolikus kutatók is kapcsolódtak hozzá, katolikus elnökei voltak többek között Raymond E. Brown (1986) Joseph Fitzmyer (1992) Albert Vanhoye (1995) A. Puig i Tàrrach (2011).

Az idei tudományos eszmecsere helyi szervező bizottságának elnöke az – egyetlen magyar katolikus SNTS-tag – Benyik György, aki Szabó Gábor, az SZTE rektora és Kiss-Rigó László megyéspüspök felkérésére szervezi a konferenciát Szegeden.

ILLUSZTRIS VENDÉGEK

A jelentős tanácskozást számos magas rangú vendég megtiszteli látogatásával és támogatásával, többek között Ilan Mor Izrael állam nagykövete is. Mivel 2013-ban az EELC Belgrádban ülésezett ezért díszvendégként várjuk Irinej Bulović újvidéki ortodox püspököt, korábbi biblikus tanárt, a Szerb Katolikus Püspöki Konferencia külügyi osztályának vezetőjét.

A konferenciához kapcsolódó Magyar Bibliatudományi Kiállítást Balog Zoltán miniszter nyitja meg. A konferenciára „The Bible and Economics” címmel ajándék kötet készül amelybe 39 magyar és kelet-európai biblikus angol, ill. német nyelvű tanulmányait, melyek a 2013. évi 25. Szegedi Nemzetközi Biblikus konferencián elhangzottak el gyűjtötték egybe.

FELEKEZETKÖZI PÁRBESZÉD

A biblikusok között fennálló felekezeti különbségek ellenére hosszú idő óta jó munka kapcsolat alakult ki. Ezért szokták poszt-konfesszionális konferenciának is titulálni ez a tudományos seregszemlét. A munkájában résztvevő magas képzettségű ókorkutatók, nyelvészek, bibliafordítók ugyanis mindannyian elkötelezettek az Írás mind alaposabb megismerésének, másrészt pedig tudományos és módszeres vizsgálatának.
A rendezvényen a legnagyobb európai és amerikai könyvkiadók is megjelennek hazánkban nehezen elérhető kiadványaikkal.

TERMÉKENY ESZMECSERE

A konferencia kapcsán számos olyan külföldi professzor látogat Szegedre, akik Magyarországról és Szegedről most szerzik meg az első közvetlen tapasztalataikat. Azok az előadások és viták, amelyek a plenáris vagy a 8 párhuzamosan kisebb előadásokban hangzanak el, továbbá a 14 párhuzamos szemináriumban szervezett munkacsoportokban folytatott viták, rendszerint hosszabb időre meghatározzák a bibliatudomány kutatási irányát, és a jövendő publikációkat.

A konferencia kezdete előtt vendégeink ellátogatnak Pannonhalmára, Tihanyba és Pécsre is. Utóbbi helyen megtekintik az első magyar egyetem maradványait. A konferencia zárásaként pedig Budapesten tesznek látogatást az Országházban, a Magyar Tudományos Akadémián Pálinkás József fogadja őket, valamint előkészületben van egy találkozó Áder János köztársasági elnökkel, a konferencia védnökével is.

Szeged, 2014-06-25
Benyik György
SNTS LOC elnök
benyik.gyorgy@gmail.com
www.snts2014.hu

Leave a Reply 1438 megnézve, 2 alkalommal mai nap |
Tags: