< Böngészés > Főoldal / Sport / Blog article: Felcsút volt a Mészöly-csapat Mexikója

| Mobile | RSS

Felcsút volt a Mészöly-csapat Mexikója

2014. július 23. | hozzászólás | Sport

Felcsút volt a Mészöly-csapat Mexikója

Felcsúton kiderült, hogy fiatal focistáink is nagyon távol vannak az elittől: az osztrákok elleni 3-1-es vereség után Portugália 6-1-re lemosta Mészöly Géza csapatát az U19-es Európa-bajnokságon. A labda többször megállt a szétázott pályán, de az ellenfelet ez sem zavarta, szinte akkor szerzett gólt, amikor csak szeretett volna.

“Borzasztó, hogy csak ma tudtam meg, hogy Eb-meccset rendeznek Felcsúton. Akkor többféle és több ennivalóval készültem volna” – panaszkodik a falu mellett végighúzódó Vértes-hegységről elnevezett söröző kocsmárosa, amikor két órával a magyar-portugál meccs előtt betérünk egy szendvicsre. Pedig Mészöly Kálmán itt is óriásplakáton próbálja győzködni a településen Alcsútdoboz felől áthaladó “fiatal barátait”, hogy menjenek ki a meccsekre, hiszen végre valóra vált az álom, és Magyarország Eb-t rendezhet – igaz, huszonéves focisták nélkülit.

Foci helyett peca és szánkózás Orbán Viktorral

A sörözőben megkérdezzük a 60 év körüli Józsefet, mit szól a felcsúti csodastadionhoz, mire rögtön rávágja, őt a foci nem érdekli, csak a horgászat, vasárnap fogott is egy 6 kilós amúrt a bicskei Erőmű-tóban. Aztán csak ejt pár szót a futballról is. “A minap is két külföldi csapat játszott, és alig láttam autót a stadion környékén” – céloz vélhetően a portugál-izraeli Eb-meccsre.

Azt is megtudjuk, hogy Józsi gyerekkorában az akadémia alapítójával, azaz Orbán Viktorral szánkózott, de a miniszterelnökről a csaposnak is van majdnem közös élménye, egy évvel alatta járt, a férje pedig együtt focizott vele Felcsúton.

A stadion mellett zuhog az eső – úgy, mint egész nap -, másfél órával a meccs előtt magyar drukkert még nem látunk, belefutunk viszont egy maroknyi portugál szurkolóba. Hamar kiderül, hogy a pályára lépők szüleivel és ismerőseivel találkoztunk, itt van Joao Nunes és Jordan Machado apja, valamint Francisco Ramos anyja is.
Emlékezz majd erre a beszélgetésre!

Minket főleg a legnagyobb sztár, Marcos Lopes rokonsága érdekelne, és amikor megkérdezzük, hogy ő is itt van-e, hárman egy emberként mutatnak rá egy széles vállú, nagydarab, mosolygós férfira. “Ő az apja Marcosnak, ugyanúgy hívják őket” – teszi rá a vállunkra a kezét egy magát a focista egyik ügynökének nevező, vékony dongájú portugál. Mint mondja, Lopes ügyeit nem ő, hanem Mikkel Beck intézi, de neki is van köze ahhoz, hogy a focista a Manchester Citytől kölcsönbe a Lille-hez kerüljön. Aztán besegített a tolmácsolásba.

“A fiam ötévesen kezdett futballozni, alig volt tíz, amikor már a Benfica igazolt játékosa volt. Hogy milyen poszton szerepel? Tízesben játszik” – kacsint ránk a büszke apa, amihez az ügynök annyit tesz hozzá, hogy a játéka olyan, mint Decóé, és óriási játékos lehet belőle. “Emlékezz majd erre a beszélgetésre négy-öt év múlva, amikor látod, hogy milyen nagy focista lett Lopesből.”

Közben a stadion jobb oldali bejáratánál megállnak ketten a szemben lévő, 169-es számú ház előtt, amelyen egy óriási magyar zászló lengedezik az esőben, fotót készítenek, egy szurkolói zászlókat is kínáló árus azt mondja, többen is fotózkodtak már ma is az épület előtt, amely Orbán Viktor miniszterelnök háza, úgy 15-20 méterre fekszik a stadiontól.

Ez a legszebb stadion, amit valaha láttam

Az árus – és ezzel nincs egyedül – odavan a mintegy 3500 néző befogadására alkalmas stadionért. “Csak ámulok, ez a legszebb, amit valaha láttam” – dicséri az építményt, majd észrevesszük, hogy a nagy esőben esőkabátot is kínál. “A főnököm küldte, nagyon viszik, hiszen esernyőt nem lehet bevinni az arénába. Igaz, a nézőtéren erre biztosan nem lesz szükség, hiszen fedett a lelátó” – ígéri, mi pedig nagy optimizmussal megindulunk a sajtóhelyünk felé. Pláne, hogy tudjuk, a létesítmény megfelel az UEFA 2-es besorolásának, vagyis a BL utolsó selejtező köréig, valamint az Európa Liga playoff köréig használható, de akár felnőtt válogatott mérkőzésnek is otthont adhat.
Forrás: Origo

Az ég felé emelkedő fedett rész nagyon látványos ugyan, ám ezek szerint a 2-es UEFA-besorolásban nem szerepel az a kitétel, hogy ha esik az eső, akkor az újságírók száraz körülmények között dolgozhassanak, a víz ugyanis telibe találta a laptopokat, ezért többen is úgy döntöttek, a helyszín helyett inkább bentről, a monitorról követik az eseményeket és írják meg cikkeiket.
Akár 4-0-ra is kikaphatunk

A magyarok a nyitómeccsen 3-1-re kikaptak Ausztriától, így a portugálok ellen mindenképp győzelemre volt szükség a négy közé jutáshoz, bár Mészöly Géza szövetségi edző már korábban óvatosságra intette azokat, akik elődöntőbe jutást vártak a csapattól. A tréner alapvető célkitűzése így az első hatba kerülés volt a nyolccsapatos Eb-n. Mivel Izrael 3-0-ra kikapott az osztrákoktól, az egyik legpesszimistább, de mégis 2015-ös új-zélandi vb-részvételt jelentő forgatókönyv így festett: akár 4-0-ra is kikaphatunk Portugáliától, és akkor a zárómeccsen elég döntetlenre végezni Izraellel (több lőtt gól miatt akkor a mieink utazhatnának jövőre az U20-as vb-re).
Forrás: Origo

Az ázott talaj elvileg a kevésbé gyors csapatnak – tehát a hazainak – kedvez, mégis, a portugálok már a második percben egy kapufával nyitottak. A 16. percben a magyar csapatkapitány, Németh Márió szabadrúgása épphogy elkerülte a kaput, de ezzel a mieink jó időre ellőtték a puskaporukat. Nem így az ellenfél, amely a 31. percben egy felesleges Asztalos-becsúszásért megítélt büntetőt váltott gólra Rodrigues révén.
A portugálokat a tócsák sem zavarták

A folytatásban is a portugáloké volt a meccs, még a pocsolyákkal teli pályán is jól passzolgattak. Nem így a Milanban nevelkedő Tamás Krisztián, aki az egyik tócsában nem tudta ellőni a labdát, elcsúszott, André Silva viszont higgadt volt a kapu előtt (0-2).

Jelentősen előttünk járnak a portugálok
Forrás: Origo

A második félidőben sem változott a játék képe, reményt keltőnek semmiképp nem volt nevezhető a magyarok játéka, a szünetben cserélt is kettőt Mészöly Géza. A vendégek ezerrel pörögtek, André Silva például egy vízben megállt labdára lecsapva vezette rá Székelyre a labdát, majd elhúzta mellette, és a kapufára lőtt – hogy aztán egy perccel később fejjel tényleg gólt fejeljen. A csereként beállt Mervó Bence a 73. percben szépített, de az öröm két percig tartott csak, mert Gelson Martins négy magyart kicselezve berúgta a torna gólját. De Silva a 90. perc után rúgott még két gólt – mert éppen úgy tartotta kedve -, amivel eldőlt, hogy Izrael ellen nem elég a döntetlen, győzni kellene az új-zélandi vb-részvételhez. Erre nem sok esélyt látni a mai játék alapján,meg ki is az, aki erre tud gondolni egy csúfos vereség után.

Egy nagy sóhajjal konstatáltuk, hogy hiába volt maratoni hosszúságú veretlen sorozata a magyar csapatnak tétmeccseken, U19-es szinten is legalább olyan távol vagyunk Európa élvonalától, mint felnőtt szinten.

forrás:origo.hu

Leave a Reply 297 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: